Pamatā — principi • IR.lv

Pamatā — principi

7
Pauls Raudseps

Samnera Velsa deklarācija ir starp svarīgākajiem dokumentiem Latvijas vēsturē

Šomēnes aprit 75 gadi, kopš pieņemta viena no svarīgākajām deklarācijām Latvijas valsts vēsturē.

1940.gada 23.jūlijā, divas dienas pēc okupācijas karaspēka uzraudzībā ievēlētās «Tautas Saeimas» lēmuma lūgt Maskavu uzņemt Latviju Padomju Savienībā, ASV valsts sekretāra vietnieks Samners Velss (Sumner Welles) nāca klajā ar deklarāciju, ka «pēdējās dienās strauji tuvojas noslēgumam viltīgie procesi, kuru rezultātā viens no mazo Baltijas republiku – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas – spēcīgajiem kaimiņiem apzināti iznīcina to politisko neatkarību un teritoriālo integritāti». Velss paziņoja, ka Amerikas tauta «nosoda jebkuras valsts, lai cik tā būtu spēcīga, iejaukšanos citas suverēnas valsts, lai cik tā būtu vāja, iekšējās lietās».

Jau tobrīd Velsa deklarācija tika novērtēta kā kaut kas ārkārtējs: paziņojuma «spēks to iezīmē kā vienu no visīpašākajiem diplomātiskajiem dokumentiem, kurus daudzu gadu laikā izplatījis Valsts departaments», nākamajā dienā rakstīja The New York Times.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu