Mācību uzbrukums • IR.lv

Mācību uzbrukums

4
Baiba Kaškina.
Māra Miķelsone

No Krievijas vai nenoskaidrotām vietām palaikam tiek sarīkoti kiberuzbrukumi Latvijai, taču CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina apokaliptiskus scenārijus noraida

Vai tiešām kāds negribēja, lai 14.jūlijā Latvijas valdības sēdē netiktu pieņemts kāds lēmums, var tikai minēt, taču tas ir fakts – šajā dienā vienlaikus ar valdības sēdi pulksten 12 sākās arī lielas intensitātes pieprasījumu sūtīšana Ministru kabineta serverim, kas ilga 14 stundas. «Tas pat nebija ar mērķi liegt piekļuvi, bet šie pieprasījumi meklēja kādas ievainojamības serverim. Izskatījās pēc automātiska ievainojamības meklēšanas rīka, kas kļūdas pēc ir palaists ļoti augstā intensitātē,» stāsta Latvijas informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina.

Valdības IT sistēma tiek aizsargāta ar Latvijas Valsts televīzijas un radio centra (LVRTC) risinājumiem, un «faktiski neviens no šiem pieprasījumiem līdz mājaslapai nenokļuva», netika traucēta ne sēdes gaita, ne mājaslapas darbība, mierina Kaškina. Viņa šo gadījumu sauc par mācību uzbrukumu. «Mēs savā starpā smējāmies – kāds raksta darbu par Baltijas valstu ministru kabinetu mājaslapu ievainojamību. Ja gribētu šādu maģistra vai bakalaura darbu rakstīt, tad tās ir darbības, ko students veic.»

Šī uzbrukuma pēdas aizveda pie interneta pakalpojumu sniedzēja, aiz kura atrodas mājas lietotāji vai mazas organizācijas Krievijā. «Adrese reģistrēta Krievijā, tas ir pilnīgi skaidrs, redzams starptautiskā datubāzē,» saka Kaškina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu