Pēc četriem gadiem Ķīna atdod pasi māksliniekam Ai Veivei • IR.lv

Pēc četriem gadiem Ķīna atdod pasi māksliniekam Ai Veivei

27
Ķīnas mākslinieks Ai Veivei kopā ar saviem pielūdzējiem izstādē Pekinā. Foto: EPA/LETA

Ai Ķīnā pavadīja ieslodzījumā 81 dienu, pēc tam viņam atņēma pasi

Ķīnas valdība trešdien atdevusi pasi māksliniekam Ai Veivei, kurš četrus gadus nevarēja izbraukt no valsts, ziņo LETA/Reuters.

2011.gadā Ai Ķīnā pavadīja ieslodzījumā 81 dienu. Kā soda iemesls tika minēta izvairīšanās no nodokļu nomaksas, taču Ai un viņa atbalstītāji uzskata, ka tādā veidā ar viņu izrēķinājās par Ķīnas valdības kritizēšanu. Pase viņam tika atņemta pēc cietumsoda izciešanas.

58 gadus vecais mākslinieks paziņoja, ka pase esot pie viņa. Viņš tagad drīkst izbraukt no Ķīnas. “Es neesmu pārsteigts, jo pases atdošana man tika solīta jau daudzus gadus,” teica Ai. “Viņi neteica, ka to nekad neatdos. Taču tas ievilkās uz četriem gadiem.”

Ai aizvadīto četru gadu laikā nav varējis ierasties uz viņa darbu izstādēm Vācijā, ASV un Lielbritānijā. Mākslinieks sacīja, ka vispirms vēloties doties uz Berlīni, kur jau nepilnu gadu dzīvo viņa dēls. Viņš Vācijā iecerējis arī veikt veselības pārbaudes.

Ai atklāja, ka novērošana no valdības puses esot ievērojami mazinājusies. “Tā kā viņi ļāvuši man doties uz ārzemēm, domāju, ka ļaus arī atgriezties mājās,” viņš teica.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu