LŽA aicina Vējoni vērsties Satversmes tiesā par Saeimas lēmumu atbrīvot Dimantu • IR.lv

LŽA aicina Vējoni vērsties Satversmes tiesā par Saeimas lēmumu atbrīvot Dimantu

22
Ainārs Dimants. Foto: Lita Krone, LETA

LŽA uzskata NEPLP vadītāja nomaiņas procesu par nekorektu, jo trūkst nopietna izvērtējuma padomes darbam

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) iesniegumā Valsts prezidentu Raimondu Vējoni aicina vērsties Satversmes tiesā par Saeimas 8.jūlija lēmumu no amata atbrīvot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāju Aināru Dimantu, informē LŽA valdes priekšsēdētāja Sanita Jemberga.

Dokumenta oriģināls 21.jūlijā nogādāts Valsts prezidenta kancelejā, informēja Jemberga.

Iesniegumu ar aicinājumu vērsties Satversmes tiesā Valsts prezidents plāno nodot izvērtēšanai juristiem. Vējonis gan pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) klātesošajiem mediju pārstāvjiem atzina, ka “līdz vakardienas vakaram šāda vēstule uz mana galda nav nonākusi”, taču norādīja, ka “tajā brīdī, kad [to] izskatīšu, nodošu izvērtēšanai juristiem, ko un kā darīt”.

Iesniegumā LŽA uzskaita trīs iemeslus, kas asociāciju satrauc Dimanta atbrīvošanā no NEPLP priekšsēdētāja amata.

“NEPLP nav tikai nozares uzraugs, bet arī sabiedrisko mediju – valsts SIA “Latvijas Televīzija” (LTV) un valsts SIA “Latvijas Radio” (LR) – kapitāldaļu turētājs – tātad iestāde, kas ir starpnieks starp politisko varu un neatkarīgiem masu medijiem. Nepietiekami pamatota uzrauga atbrīvošana, kā arī vairāki atbildīgās Saeimas komisijas locekļu mēģinājumi diktēt “pareizu saturu” rada bažas par parlamenta deputātu izpratni par brīviem medijiem,” rakstīts iesniegumā.

Kā otro satraukuma iemeslu par radušos situāciju LŽA min nopietnu NEPLP darbības izvērtējuma trūkumu.

“LŽA, uzskatot NEPLP nomaiņas procesu par nekorektu nopietna izvērtējuma trūkuma dēļ padomes darbam, kas nav veicams vienā Saeimas komisijas sēdē, vairākkārt ir aicinājusi Saeimas frakcijas uz dialogu, gan izskaidrojot nozares arodbiedrībai savus apsvērumus NEPLP nomaiņas pieprasījumam, gan izveidojot speciālu komisiju padomes darba vispusīgam izvērtējumam, bet uz to nav saņēmusi nekādu atbildi. Līdz ar to iespējas problēmu risināt dialogā uzskatām par izsmeltām,” rakstīts iesniegumā.

Trešais satraukuma iemesls ir atbrīvošanas argumentu pamatotība. “Saeima nobalsoja par Dimanta atbrīvošanu, pamatojoties uz “labas reputācijas zaudēšanu”. Iesniegumā bija norādīti tikai trīs atbrīvošanas iemesli, no kuriem neviens nav atzīstams par pamatotu,” rakstīts iesniegumā.

Iesniegumā sniegti pretargumenti katram no atlaišanas iemesliem.

“Pirmkārt, “Radio Skonto plus” apraides atļaujas termiņa atjaunošana un grozījumu apstiprināšana notika saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu (EPLL), uz kura pamata darbojas NEPLP, jo tas nosaka NEPLP statusu un lēmumu pieņemšanas tiesiskos ietvarus,” rakstīts iesniegumā.

“Otrkārt, Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par NEPLP 2014.gada pārskata sagatavošanas pareizību, kurā nav konstatēts, ka kaut viens cents pašas NEPLP kā iestādes budžetā vai tās pārraugāmo sabiedrisko mediju uzņēmumu – LTV un LR – atsevišķajos budžetos būtu iztērēts nelietderīgi. To kopīgā paziņojumā 19.jūnijā pauda arī abu sabiedrisko mediju valdes,” rakstīts iesniegumā.

“Treškārt, apgalvojumi par NEPLP bezdarbību attiecībā uz necenzētu leksiku Latvijas Radio 5 – “Pieci.lv” raidījumos neatbilst patiesībai,” rakstīts iesniegumā.

LŽA iesnieguma nobeigumā lūgts Valsts prezidentam Vējonim atrast iespēju, lai tiktos ar LŽA valdes pārstāvjiem un no NEPLP vadītāja amata atbrīvoto Dimantu.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 2.jūlijā atbalstīja lēmumprojektu par NEPLP vadītāja Dimanta atbrīvošanu no NEPLP locekļa amata, bet 8.jūlijā Saeima nolēma no amata atbrīvot NEPLP vadītāju Dimantu. Saeima noraidīja priekšlikumus par NEPLP trīs locekļu – Daiņa Mjartāna, Aijas Dulevskas un Ivara Zviedra – atbrīvošanu no amata.

 

Komentāri (22)

aldis 22.07.2015. 15.47

Ja salīdzina:

– kā veidojas Saeima un kā – LŽS,

– kā tika pieņemts Saeimas lēmums un kā – lēmums rakstīt vēstuli Prezidentam,

man personīgi neveidojas pārliecība, ka LŽS mazāk vadītos no šaurām cumftes vai pat kliķes interesēm. Arī paša Dimanta teiktajos tekstos demagoģijas īpatsvars ar gadiem tikai audzis.

+9
-3
Atbildēt

2

    dzeris49 > aldis 22.07.2015. 18.24

    Tātad, ja Saeima tiek ievēlēta, tā drīkst rīkoties prettiesiski?

    Un par varu dalīšanu, sab. organizācijām, pilsonisko sabiedrību, “ceturto” varu, neesi dzirdējis?

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > aldis 22.07.2015. 19.37

    Par varu dalīšanu pareizi, nedrīkst parlaments koriģēt izpildvaras NEPLP.

    0
    0
    Atbildēt

    0

lno 22.07.2015. 14.22

Cik drosmīgs mūsu žurnālistu aicinājums!!!:):):) Paši nevarat griezties ST?:):):) Tiem, kuriem vajadzēja SC koalīcijā, tiem vajag arī Dimantu atpakaļ amatā:)

+10
-5
Atbildēt

0

angry 22.07.2015. 15.28

tiešām tagad prezidenta akceptu vajadzēs, lai katru nejēdzīgu vadītāju no darba atlaistu?

+9
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu