Stabilizators • IR.lv

Stabilizators

2
Ēriks Kalnmeiers.
Indra Sprance

Ēriku Kalnmeieru amatā atkārtoti apstiprināja bez diskusijām – politiķus apmierina ģenerālprokurora stabilitāte. Tomēr Ir nolēma viņa otrā pilnvaru termiņa sākumā šonedēļ uzdot neērtos un noklusētos jautājumus. Atbildes uz tiem, gluži kā automašīnas signāllampiņa brīdina par benzīna beigšanos, mudina rīkoties – nākamajos piecos gados ir daudz iespēju vēl uzlabot prokuratūras darbu

Popmūzika ritmiski dun ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera kabineta priekštelpā darbdienas pēcpusdienā. Nekas neliecina, ka prokuratūrai nupat nepatikšanas – pirms pāris stundām kļuvis zināms par KNAB veiktu kratīšanu pie diviem prokuroriem. Viens no viņiem, Vilnis Ulmis, ir virsprokurors ar 18 gadu darba pieredzi finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrā, otrs – viņa padotais ar 12 gadu stāžu Vladimirs Krupskijs. Ja aizdomas apstiprināsies, Ulmis būs pēdējo gadu laikā  augstākā prokuratūras amatpersona, kas pieķerta saistībā ar koruptīviem darījumiem.

Kukuļa pieprasīšanā prokurori pieķerti arī agrāk – ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vadības 10 gados kriminālvajāšana sākta pret deviņiem, lielākoties par kukuļu ņemšanu. Maizītis arī aktīvi reaģējis uz šādām aizdomām, piemēram, 2008.gadā, kad par kukuļa pieprasīšanu tika aizturēta Jūrmalas prokurore Irina Bogdanova, pēc viņas atstādināšanas no amata tika organizēta disciplinārpārbaude par vairāku prokuratūras amatpersonu rīcību un, nesagaidot atestācijas komisijas lēmumu par atbilstību, amatu pati atstāja Bogdanovas priekšniece virsprokurore Sigita Priede.

Kalnmeiera vadības piecu gadu laikā šis ir otrais korupcijas skandāls prokuratūrā un reakcija ir atturīga. KNAB lieta, pēc Kalnmeiera domām, esot sasteigta, un vēl nevar zināt, kā beigsies. «Diemžēl ar KNAB ir tā, ka viņi ļoti, ļoti cenšas kaut ko sasteigt un tad savāra ziepes,» tāpēc Kalnmeiers apšauba, vai lieta «aizies pilnā apmērā kā pasludināts, mums ir bēdīga pieredze». Taču viņš uzsver, ka Ulmis tāpat nebūtu saglabājis vadošo amatu, jo Kalnmeieru nav apmierinājis viņu darbs. Pavasarī par virsprokurora pienākumu izpildītāju esot atstāts tikai tāpēc, lai netraucētu KNAB izmeklēšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu