Maskavā klepo, Rīgā šķauda • IR.lv

Maskavā klepo, Rīgā šķauda

7
Ainārs Dimants.
Māra Miķelsone

NEPLP vadītājs Ainārs Dimants par autoritārām tendencēm politiķu attieksmē pret medijiem

Koalīcijas un opozīcijas deputātu pēkšņais ierosinājums atlaist Nacionālo Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) pagājušajā nedēļā reducējās līdz Saeimas Cilvēktiesību komisijas lēmumam atbrīvot tikai padomes priekšsēdētāju Aināru Dimantu. Lai gan likums neļauj bez skaidra tiesiska pamata atlaist padomes locekļus, jo NEPLP ir profesionāls jomas regulators, praksē deputāti tomēr to uztver kā politiski vadāmu marioneti. Ir interesēja, kā izpaudies politiskais spiediens uz NEPLP, tāpēc aicinājām Dimantu uz atklātu sarunu pirmdien, vēl pirms Saeimas trešdienas balsojuma par viņa atlaišanu.

Martā NEPLP atstāja Gints Grūbe. Oficiāli minēja, ka dalību lielos filmu projektos nevarēs savienot ar darbu NEPLP. Vai arī viņš aizgāja politiskā spiediena dēļ?
Ir dažādi veidi, kā izdarīt spiedienu. Viens ir «uzsūtīt» Valsts kontroles pārbaudi. Mūsu gadījumā tika izmantoti citi instrumenti – KNAB, kur tiek sūtītas sūdzības, ievadītas lietas, kas beidzas nekā. Grūbes gadījumā bija sūdzība KNAB, faktiski mainījās KNAB nostāja. Kad tikām ievēlēti 2012.gadā, pirmajā dienā tika noorganizēta tikšanās ar KNAB un skaidrots, kas mums ir atļauts, kas ne. Tika saņemts atzinums, ka producēšana, [ar ko nodarbojas Grūbe], ir radošais darbs, ko var savienot [ar amatu NEPLP]. Pēc tam tas, kas bija atļauts, tika aizliegts – viņam [KNAB šā gada februārī] uzlika [250 eiro] naudas sodu par to, ka viņš bija noslēdzis autoratlīdzības līgumu ar nodibinājumu Rīga 2014.

Mēs zinājām, ka tiek organizētas sūdzības arī par mani un Daini Mjartānu. [Toreizējā Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja] Ināra Mūrniece, kas pērn aktīvi virzīja grozījumus [interešu konflikta likumā, kas ievieš stingrākus komercdarbības ierobežojumus padomes locekļiem un radiniekiem], to bija nosaukusi pat par «Grūbes likuma» pieņemšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu