Beļģija arestē visus Krievijas īpašumus (papild.) • IR.lv

Beļģija arestē visus Krievijas īpašumus (papild.)

32
Bijušais "Jukos" īpašnieks Mihails Hodorkovskis. Foto: EPA/LETA

Pēc mediju ziņām, tādējādi tiek īstenota piedziņa naftas kompānijas „Jukos” bijušo īpašnieku prasībā pret Krieviju

Bijušo koncerna „Jukos” akcionāru prasības dēļ Beļģijā visas Krievijas iestādes, kas atrodas šajā valstī, izņemot ar diplomātisko imunitāti aizsargātās, saņēmušas pavēsti par to īpašumu arestu, informē BBC.

Īpašumu arests notiek, pamatojoties uz Beļģijas arbitrāžas tiesas lēmumu, kas tika pieņemts pērnā gada 18.jūlijā, izskatot kompānijas „Yukos Universal Limited” prasību par 1,6 miljardu eiro piedziņu, teikts Krievijas pārstāvniecībām Beļģijā nosūtītajā pavēstē.

Kā norāda tiesu izpildītāji, prasītājs atsaucas uz to, ka „Krievija sistemātiski atsakās izpildīt pret to vērstos tiesu spriedumus”. Kā raksta Krievijas aģentūra „RIA Novosti”, Krievija, acīmredzot, „nav gatava labprātīgi pildīt tiesas spriedumu”, tāpēc tiesu izpildītāji sākuši sprieduma izpildi ar aresta uzlikšanu Krievijas īpašumiem.

Tiesu izpildītāju pārstāvis pastāstījis, ka tiesu izpildītāju sarakstā iekļautajām organizācijām divu nedēļu laikā ir jāpaziņo par to rīcībā esošajiem finanšu līdzekļiem, Krievijas īpašumiem un parādiem pret Krievijas valsti.

Šajā sarakstā iekļautas praktiski visas Beļģijā reģistrētās lielākās bankas un pat tādas organizācijas kā „Eurocontrol”, kas regulē gaisa satiksmi virs Eiropas. Tajā norādītas arī visas Krievijas pārstāvniecības, izņemot diplomātiskās, ieskaitot arī Briseles arhibīskapa un Beļģijas Krievu pareizticīgās baznīcas pārstāvniecība, kā arī mediju un nevalstisko organizāciju mītnes vietas.

Kā zināms, bijušie koncerna „Jukos” akcionāri, no kuriem pazīstamākais ir Krievijas opozicionārs Mihails Hodorkovskis, kurš pēc atbrīvošanas no cietuma Krievijā tagad dzīvo ārzemēs, uzvarēja vairākās starptautiskās tiesās pret Krieviju.

Tā pērn jūlijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) piesprieda Krievijai izmaksāt bijušajiem „Jukos” akcionāriem kompensāciju 1,86 miljardu eiro apmērā. Pagājušā gada decembrī šis spriedums stājās spēkā.

Krievijai pusgada laikā bija jāizstrādā plāns, kā izmaksāt piespriesto sodu, taču tā neko nav izdarījusi. Krievijas Tieslietu ministrijā šo ECT lēmumu nosauca par nepamatotu.

BBC arī ziņo, ka Strasbūras tiesa pašreizējos notikumus ar arestu uzlikšanu Krievijas īpašumiem nesaista ar savu lēmumu „Jukos” akcionāru lietā. ECT norādīja, ka jautājums par tiesas lēmuma izpildi tiek apspriests Eiropas Ministru padomē.

Tiesa, kā norāda medijs, šis nav vienīgais spriedums, kas pieņemts „Jukos” labā starptautiskajā tiesā. Tā pagājušā gada jūlijā arī Hāgas šķīrējtiesa lēma par labu „Jukos” akcionāriem. Tā nolēma, ka Krievijai „Jukos” akcionāriem ir jāizmaksā 50 miljardi dolāru. Galvenā atšķirība šajā lietā no ECT sprieduma izpildes ir tā, ka uzņēmums „GML”, kas apvieno kādreiz Krievijā varenākās naftas kompānijas mantiniekus, var mēģināt saņemt kompensāciju no Krievijas īpašumiem visā pasaulē.

Tiesu izpildītāji, pamatojoties uz Hāgas arbitrāžas tiesas lēmumu naftas kompānijas “Jukos” lietā, arestējuši ēku Parīzē, kurā atrodas prokremliskās raidsabiedrības “Russia Today” birojs, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta žurnāls “Forbes”.

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Komentāri (32)

ierados 18.06.2015. 09.57

Doveik, tavuprāt šeit būtu vieta sajūsmai par pašmāju smagos noziegumos apsūdzētā vispopulārākā premjera kandidātu, kura svētā misija ir tavas dzīves sastāvdaļa? Vai puzes lieveņa dēļi lietū nekļūst slideni?

+14
-1
Atbildēt

3

    Andris Doveiks > ierados 18.06.2015. 10.50

    Ieradies pa vienvirziena ielu?

    Es pievērsu uzmanību, ka citiem tikpat adekvātiem ļaudīm to pašu “goda nosaukumu” noskauž. Vai tā lielā bēda, ka es mūsu smagos noziegumos apsūdzēto gribu pacelt līdz tiem augstumiem, kur paši savām kājām uz ateju neiet? Nav, nav man tās pietātes, neizjūtu vietu un atmosfēru :)

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > ierados 19.06.2015. 09.36

    Bet, tādi esam! Dziedam par nabadziņu laupītāju Kaupēnu, teātri lai spēlējam slepkavam par piemiņu. Želojam notiesātos un sodu saņēmušos…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Bet > ierados 18.06.2015. 12.55

    Pag, pag, Doveik, vai tad lembem kaut mats no galvas nokritis Latvijā, par mantas konfiskāciju nemaz nerunājot! pasēdēja lembis kādu brīsniņu ķurķī, bet mantu tak viņam nekonfiscēja! tad kāda sgan paralēles var vilkt ar Hadarkovski? Cik gadus cilvēks nosēdēja ķurķī vai izsūtījumā un cik miljardus viņam konfiscēja? Vai tik nebija kādi 50 miljardi. Nožēlojamākais ir tas, ka Putins pats būdams miljardieris aplaupīja citu miljardieri, it kā Putins būtu godīgā ceļā ieguvis savus miljardus! “taisnīgā”Krievija ar tās vājprātīgo vadoni: ja kas un kāds nepatīk vadonim tad vai nu cietums vai saindēta tējiņa vismaz!

    Ar vadoni, cik noprotams, Krievijā ir vismaz jādalās.

    Nezin kā iet tam nabaga žurnālistam, kurš iebrauca Krievijā demokrātiju meklēt un tika saindēts jau viesnīcā?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

cabulis 18.06.2015. 11.26

Parasti, šādos gadījumos, visi troļļi saka, tas ir tikai labi, Krievijā īpašumi kļūs tikai stiprāki un Eiropas īpašumi paši cietīs un to ļoti nožēlos, un galvenie cietēji būs ne jau Eiropas bagātie īpašumi, bet nabadzīgie darbļaužu īpašumi. Un vispār to visu lika darīt Amerikas īpašumi.

+13
0
Atbildēt

2

    ierados > cabulis 18.06.2015. 13.05

    Bez polša nesaprast, ko tu te uzrullēji.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Fikseris > cabulis 19.06.2015. 01.48

    Tieši to viņi saka :) Ķipa Putins visus apmuļķošot jo tagad visa krievijas nauda plūdīs no rietumiem atpakaļ uz krieviju (kāds tam sakars ar īpašumiem, nezinu) un vispār rietumi no tā cietīs jo “varēnā” krievija tur vairs savus īpašumus un naudu neturēs :)))

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Optiskais Tēmeklis 18.06.2015. 13.16

Nu jau arī Francija arestējusi Krievijas īpašumus.

Tikmēr KF prātojot, kā bikdes novilkt tā, lai p-puses izskatītos piedienīgi vismaz uz Krievijas iekšpusi.

http://inforesist.org/rossiya-nachala-gotovitsya-k-zamorozke-gosaktivov-i-v-drugix-stranax/?_utl_t=tw

+8
0
Atbildēt

5

    Andris Doveiks > Optiskais Tēmeklis 19.06.2015. 09.48

    Aldi, ja tiesu vara ir tikpat neatkarīga kā neatkarīgās Centrālās Bankas, tad vārda “neatkarīgs” vietā būtu labi ieviest kādu speciālu terminu :)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Optiskais Tēmeklis 18.06.2015. 15.35

    Nez, kad mums tie laiki pienāks?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Raicha > Optiskais Tēmeklis 18.06.2015. 14.18

    Arī Austrija… Savādi, Austrija parasti diezgan vēsi līdz šim atbalstīja dažādas pretPutina aktivitātes.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > Optiskais Tēmeklis 18.06.2015. 13.33

    Puķinam būs jābrauc uz Krimu aptaisītos stilbus noskalot.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > Optiskais Tēmeklis 18.06.2015. 19.29

    LaLaLā raksta: “Savādi, Austrija parasti diezgan vēsi līdz šim atbalstīja dažādas pretPutina aktivitātes.”

    Par sankcijām lemj politiķi, bet īpašumus arestē tiesu vara.

    Ja tiesu vara ir neatkarīga (kâ tam arī ir jābūt dēmokratiskā valstī), tad tiesu varai ir uzspļaut uz politiķu viedokli.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu