Ušakovs ar NĪN paaugstināšanu mēģina sabalansēt pašvaldības budžetu • IR.lv

Ušakovs ar NĪN paaugstināšanu mēģina sabalansēt pašvaldības budžetu

12
Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto: Elvis Dāgs Vīgants, LETA

Ar papildus iekasētajiem aptuveni 20 miljoniem eiro pašvaldība kompensēs zaudējumus citās budžeta pozīcijās

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) paaugstināšana ir mēģinājums sabalansēt pašvaldības nākamā gada budžetu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” teica Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Viņš skaidroja, ka pašlaik Finanšu ministrija prognozē ekonomiskās situācijas pasliktināšanos, kas nozīmējot mazāku valsts budžetu un samazinājumu arī Rīgas budžetā. Tādēļ ar lēmumu paaugstināt NĪN, pašvaldība plāno kompensēt gaidāmo samazinājumu.

Viņš uzsvēra, ka nodokļa paaugstinājums skars galvenokārt turīgo sabiedrības daļu, bet mazturīgajiem, ģimenēm ar bērniem u.c. nekas nemainīsies, ziņo LETA.

Ušakovs pieļāva, ka ar papildus iekasētajiem aptuveni 20 miljoniem eiro pašvaldība kompensēs tikai zaudējumus citās budžeta pozīcijās.

Kā ziņots, Rīgas dome nolēmusi paaugstināt NĪN zemes īpašniekiem, kā arī atbalstījusi NĪN paaugstināšanu par mājokļiem bez deklarētiem iedzīvotājiem, nesakoptai zemei un patvaļīgas būvniecības objektiem no 2016.gada. Šādi plānots budžetā iekasēt vairāk nekā 20 miljonus eiro.

Pieņemtie noteikumi par NĪN aprēķināšanu un NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtību paredz arī jaunus NĪN atvieglojumus ģimenēm ar bērniem. Atvieglojumu ģimene saņems pie nosacījuma, ka konkrētais dzīvoklis pieder kādam no bērna vecākiem un visi ģimenes locekļi ir tajā deklarēti.

Noteikumi paredz zemei Rīgas administratīvajā teritorijā piemērot likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikto likmi – 1,5%. Līdz šim, rēķinoties ar ekonomisko krīzi un 25% pieauguma ierobežojumu, kas bija noteikts ar likumu 2008.-2011.gadā, tika piemērota likme 1% apmērā. Savukārt ģimenēm ar vienu bērnu nodokļa atvieglojumi būs noteikti 50% apjomā, bet ģimenēm ar diviem bērniem – 70% apjomā.

Piemērojot NĪN par mājokli, turpmāk tiks ņemts vērā, vai šo īpašumu kāda persona ir deklarējusi kā savu dzīvesvietu.

Līdzšinējā NĪN likme par mājokli 0,2 līdz 0,6% apmērā tiks saglabāta par īpašumiem, kuros deklarēti Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi, bet par īpašumiem, kuri nav deklarēti kā dzīvesvieta, likme tiks paaugstināta līdz 1,5%.

Saglabājot līdzšinējo likmi 0,2-0,6% apmērā par mājokli, kas deklarēts kā dzīvesvieta, arī papildus tiks ieviestas atlaides ģimenēm ar bērniem. Ģimenes ar vienu bērnu saņems atlaidi 50% apmērā, ģimenes ar diviem bērniem – 70% apmērā.

 

Komentāri (12)

aivarsk 10.06.2015. 14.25

Lai iekasētu par 20 milj. vairāk, katram iedzīvotājam būs vidēji par 40 eur pieaugums. Neies jau Rīgas Satiksmi purināt, labāk paņems no īpašniekiem, vēlams centrā, vēlams latviešiem :))

+3
0
Atbildēt

0

v_rostins 10.06.2015. 10.53

NĪ nodokļa atlaide ir pieļaujama tikai par N summu katram īpašumā deklarētam, visiem pārējiem, īpaši nerezidentiem, būtu jāmaksā pilna cena. NĪ nodoklim jābūt atbilstošam kadastra vērtībai un vēlams, tam jābūt progresīvam.

+3
0
Atbildēt

0

Edgars Avotiņš 10.06.2015. 10.45

Kopumā jau tās izmaiņas ir visnotaļ pareizas.

Drīzāk varētu teikt, ka līdzšinējā “masveida” atlaide no likumā noteiktās likmes bija galīgi šķērsām – gan parasta dzīvokļa īpašnieks saņēma 0.5% atlaidi (kādi pārdesmit lati), gan arī miljonārs saņēma tieši tādu pat atlaidi par visiem saviem īpašumiem – miljonu latu kopsummā.

Katrā ziņā – Ušakova Leiputrijas devēja tēlam nāksies pabālēt – vairs nepietiks naudas gan Rīgas satiksmes mahinācijām, gan vēl NĪN atlaidēm – pamazām Nilam nāksies nolaisties parastā politiķa līmenī.

+3
0
Atbildēt

1

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 10.06.2015. 10.47

    SC sevi deklarē kā sociāldemokrātisku partiju … vārdos.

    No darbiem redzams, ka partija līdz šim bija stipri labēja. Un šis ir viens mazs solītis sociāldemokrātiskas politikas virzienā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu