Tuvākajos gados ķīmijas nozarē nepieciešami 1000 jaunu speciālistu • IR.lv

Tuvākajos gados ķīmijas nozarē nepieciešami 1000 jaunu speciālistu

21
Plāksnes Rīgas Tehniskā universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes. Foto: Elvis Dāgs Vīgants, LETA
Ieva Circene

Izveidota platforma „kimiko.lv”, kur apkopota informācija par ķīmiju

Attīstoties ķīmijas un farmācijas nozarei, tuvākajos gados būs nepieciešami 1000 jauni darbinieki, jo 24% no pašreizējiem speciālistiem ir pirmspensijas vecumā, uzskata speciālisti.

Drīz vidusskolu beidzēji iesniegs dokumentus augstskolās. Spriežot pēc pagājušā gada populārāko studiju programmu pieteikumu skaita, jaunieši visvairāk vēlas būt datoriķi, ekonomisti, juristi un žurnālisti. Taču Latvijas ķīmijas un farmācijas uzņēmumi un augstākās izglītības iestādes aicina jauniešus izvēlēties ar ķīmiju saistītas studiju programmas, garantējot pēc studijām gan stabilu darba vietu, gan konkurētspējīgu atalgojumu.

Ceturtdien 12.klases eksāmenu ķīmijā kārtoja 674 skolēni, taču Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas (LAĶĪFA) valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis vēlētos, lai šis skaitlis ir vismaz 2000.

“Latvijā Ķīmijas un farmācijas nozare ir ļoti labi attīstīta. Lielākā daļa uzņēmumu savu produkciju eksportē uz Eiropu un Āziju, sasniedzot eksporta apjomu gandrīz 80%,” teica Skrīvelis. Nozares uzņēmumi saviem darbiniekiem var piedāvāt konkurētspējīgu atalgojumu un radošu darbu. Vidējā bruto alga ķīmijas nozarē uz 2013.gadu svārstījās no 655 līdz 1075 eiro. Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes vadošā pētniece Ilva Nakurte uzsvēra, ka 98-99% no Ķīmijas fakultātes absolventiem strādā savā profesijā.

Lai noskaidrotu sabiedrības zināšanas par ķīmiju un izpratni par ķīmiķa darbu, maijā tika veikta LAĶĪFA un pētījuma centra SKDS aptauja, kurā piedalījās 1005 respondentu. Pētījuma centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš teica, ka katrs piektais no aptaujātajiem nezina par ķīmijas un ķīmiķu pienesumu Latvijas ekonomikai. Sabiedrība nav arī informēta par augstiem sasniegumiem ķīmijā.

“Aptaujātie par visnozīmīgākajiem sasniegumiem ķīmijā uzskata remantadīna un mildronāta izgudrošanu, savukārt to, ka Latvijā dzimušais un strādājošais Vilhelms Ostvalds ir ieguvis Nobela prēmiju, uzskata par mazsvarīgu,” atzīst Kaktiņš. Pētījuma centra SKDS vadītājs teica, ka ir nepieciešams popularizēt ķīmiju.

Pēc aptaujas datiem, vairāk nekā puse respondentu norādīja, ka jauniešus studēt ķīmiju mudinātu garantija, ka pēc augstskolas pabeigšanas būtu darbs. Savukārt 45% no aptaujātiem norāda, ka interese par ķīmiju jārada jau bērnībā.

Lai bērniem un jauniešiem radītu interesi par ķīmiju, no ceturtdienas tīmeklī pieejama LAĶĪFA izveidotā platforma “‘ķīmiķo.lv”. “Ideja par platformas izveidi radās šā gada sākumā, jo ķīmijas nozare salīdzinājumā ar citām atpaliek,” teica Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas izpilddirektore Raina Dūrēja.

Platformas mērķis ir vienkāršā un interesantā veidā iepazīstināt bērnus ar ķīmiju un parādīt, cik aizraujoša un dažāda tā var būt. Te ir atrodami Latvijā filmēti eksperimenti, kurus var atkārtot mājas un skolas apstākļos un smelties idejas un skatīt pamācības, lai uzrīkotu tematisku ballīti mājās.

Platformā pieejamā informācija nav domāta tikai bērniem, bet arī topošajiem un esošajiem studentiem – vienuviet apkopota informācija par Latvijā pieejamajām studiju programmām, kas ir saistītas ar ķīmiju, kā arī par prakses un darba iespējām. Šī ir pirmā platforma Latvijā, kurā ir apkopota visa informācija par un ap ķīmiju.

Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes dekāns profesors Valdis Kokars uz jautājumu par efektīvākajiem ķīmijas popularizēšanas veidiem atbildēja, ka ir daudz un dažādi veidi, kā to popularizēt, taču uzsver, ka sākumā vajadzētu paaugstināt ne tikai ķīmiķu, bet visu inženieru prestižu sabiedrībā. Kokars atzīst, ka ir nepieciešams informēt sabiedrību par jaunākajiem sasniegumiem un turpināt organizēt jauniešiem ķīmijas kursus.

Platformu “ķīmiķo.lv” uzturēs Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija.

Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija dibināta 1995.gadā, kad, apvienojoties lielākajiem farmaceitisko produktu ražotājiem, tika izveidota Latvijas Zāļu ražotāju asociācija. Tā ir bezpeļņas organizācija, kas pārstāv uzņēmēju intereses valdībā, Saeimā, izpildinstitūcijās, tās galvenie darbības virzieni ir piedalīšanās nozares likumdošanas aktu izstrādē un pilnveidošanā, konsultāciju sniegšana par likumdošanas ieviešanas jautājumiem un nozarei labvēlīgās uzņēmējdarbības vides attīstības veicināšana.

 

Komentāri (21)

simourg 02.12.2016. 10.52

Finansējums uzņēmumam. Aizdevums uzņēmumam. Investora piesaiste. Aizpildi anketu un sūti mums pieteikumu finansēšanai.

Vairāk informācijas: http://bit.ly/2fZtajc

0
0
Atbildēt

0

Jānis 04.11.2016. 15.55

Viens gudrs Pakistānas izcelsmes vīrs, kas tagad strādā Zviedrijas valdībā, man reiz (gadā apmēram kādā 2000.) teica, ka inženierim (arī ķīmiķim šajā kontekstā) ekonomiku var iemācīt, bet ekonomistam inženierzinātnes- nekad. Draugi, mācieties eksaktās zinātnes!

0
0
Atbildēt

0

sniega_roze 07.06.2015. 00.32

Un kādas ir paredzētās vidējās algas šiem tūkstots speciālistiem, kurus nu tā vajag, ka nez kur tie ķīmiķi vēl institūtos un bezdarbniekos sēž, vai pārprofilējas?

Kārtējais blefs ar domu – izteiksimies, moš mūs paklausa.

Eiropā starp citu ir dārba spēka mobilitāte. Ir darba tirgū iekārtojošas firmas un portāli, arī tādi, kas specializējas uz pētniecību un inženierzinātnēm. Uz priekšu, maksājiet algas un speciālisti būs klāt jau pēc mēneša.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu