Par vēsturnieka Ulda Neiburga interviju • IR.lv

Par vēsturnieka Ulda Neiburga interviju

6

 

Uldis Neiburgs intervijā ņemas atšķetināt krievu preses mītus par Salaspils koncentrācijas nometni. Bez šaubām, krievu mediju propaganda dara visu, lai atainotu latviešus kā fašistu nāciju. Taču mani dziļi šokēja jauns mīts, ko rada nu jau paša Neiburga teiktais: «Joprojām tiek ekspluatēti mīti, ka bērniem nometnē ņemtas asinis it kā medicīniskiem eksperimentiem. Bet asins paraugus ņēma tādēļ, lai ārsti saprastu, ar ko bērni slimo.»

Neiburgam taisnība, ka Salaspilī bija ieslodzīti ne tikai baltkrievu bērni. Manā rakstnieces arhīvā starp trim tūkstošiem lasītāju vēstuļu ir arī bijušā Salaspils ieslodzītā – latvieša – sūtījums. Viņš raksta: «Atceros, kā staigāju pa Salaspils koncentrācijas nometnes teritoriju ar birku vācu valodā – «5 gadus vecs, Jānis Olševskis» – kaklā. Stāvēju ar krūzīti pie bedres, no kurienes smēlām ūdeni dzeršanai. Par pusdienās paņemtu maizes gabalu es varēju dabūt nakstpodu nometnes slimnīcā, kur gulēju uz augšstāva nārām. Mana galva bija vienos augoņos, tie strutoja.»

Lūk, mani radinieki adoptēja trīsgadīgu baltkrievu meitenīti no Salaspils nometnes. Diemžēl viņa drīz nomira. Nevis no tīfa vai dizentērijas, bet no pārāk liela asins zuduma, kuras viņai «priekš analīzēm» nežēlīgi izpumpēja nacistu nometnes dakteri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu