Galvassāpes pēc uzvaras • IR.lv

Galvassāpes pēc uzvaras

4
Deivids Kamerons (48) ar sievu Samantu pēc vēlēšanām atgriežas premjera rezidencē Dauningstrītā 10.

Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons parlamenta vēlēšanās ir guvis negaidīti iespaidīgu uzvaru, taču viņu gaida divi nopietni pārbaudījumi par savas valsts identitāti un vietu pasaulē – vai Lielbritānijai jāpaliek Eiropas Savienībā un Skotijai Lielbritānijā

Vēlēšanās sagraujot savu lielāko konkurentu – līdz šim opozīcijā esošo leiboristu partiju – un iegūstot absolūtu vairākumu parlamentā, Deivids Kamerons piektdien izcīnīja tiesības valdīt bez koalīcijas partneriem un līdz ar to arī iespēju brīvāk īstenot savus plānus. Taču partijas vairākums ir tik niecīgs, ka viņam nāksies uzmanīgi vērot savējās dažādu ideju sašķeltās toriju partijas vēlmes, lai pieņemtu likumus un risinātu jautājumus, kas varētu pašos pamatos izmainīt Lielbritāniju.

Pirmais no tiem ir viņa solījums līdz 2017.gadam sarīkot referendumu par Lielbritānijas palikšanu ES. Lielāku spiedienu nāksies izjust arī no otriem lielajiem vēlēšanu uzvarētājiem, Skotijas Nacionālās partijas (SNP), kas mudinās pārskatīt Skotijas neatkarības jautājumu.

«Neliels vairākums var ātri pārvērsties naglu gultā,» saka žurnāla The Spectator redaktors Freizers Nelsons. Premjera «īstā opozīcija», kā saka Nelsons, būs viņa paša partijas deputāti, no kuriem daudzi jautājumos par imigrāciju un Lielbritānijas dalību ES ir noskaņoti skeptiskāk nekā Kamerons.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu