Ļoti spējīgi latvieši • IR.lv

Ļoti spējīgi latvieši

7
Gaisa atbalsta kontroles vienības komandieris Dans Jansons (no kreisās) ar saviem padotajiem instruktoriem Jāni, Pēteri un Andri mācību laikā Ādažu poligonā.
Aivars Ozoliņš

Četri burti JTAC uz formastērpa apzīmē piederību elitārai vienībai, kas koordinē kaujas uguni – šo «gudro karavīru» prasmju ziņā Latvija ir starp pasaules līderiem 

Mācību laikā Ādažu poligonā majors Dans Jansons (35) palūdz nefotografēt daļu viņa vienības karavīru. Daži, ieraudzījuši mūs tuvojamies, drošs paliek drošs, tomēr aizsedz sejas. Gaisa atbalsta kontrolieri, kā šo armijas specialitāti dēvē, nezinātājam var raisīt asociācijas ar lidostas dispečeriem, taču mūsdienu kaujas operācijās viņi ir atslēgas posms, kas nodrošina pretinieka mērķu iznīcināšanu no gaisa un savējo spēku drošību kaujas laukā. Tāpēc paši ir prioritārs mērķis ienaidniekam.

Afganistānā, kur majors Jansons ir bijis misijās divreiz (un pirms tam divas reizes Irākā), Taleban bija pasludinājis «džeitekus» (no angļu valodas saīsinājuma JTACJoint terminal attack controllers) par īpaši nežēlīgi iznīcināmiem mērķiem līdzās snaiperiem. Kādā kaujā pašu Jansonu smagi ievainoja afgāņu snaipera lode.

Jansons pastāsta, ko īsti dara viņa vienības speciālisti: «Tie ir karavīri, kuri dodas uz priekšējām kaujas līnijām un, atbalstot manevra vienības, kontrolē un koordinē gaisa iznīcinātāju uguni pa zemes mērķiem.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu