Tiesa apmierina Sprūda sūdzību, atceļ MNA lēmumu par "Peltes īpašumu" procesu • IR.lv

Tiesa apmierina Sprūda sūdzību, atceļ MNA lēmumu par “Peltes īpašumu” procesu

22
Māris Sprūds. Foto: Ieva Čīka, LETA

Maksātnespējas administrācija lūgs Ģenerālprokuratūru iesniegt protestu par šo tiesas lēmumu

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa tešdien apmierināja maksātnespējas procesa administratora Māra Sprūda sūdzību un atcēla Maksātnespējas administrācijas (MNA) lēmumu par plaši izskanējušo SIA “Peltes īpašumi” maksātnespējas procesu. Kā aģentūru LETA informēja tiesā, šis lēmums vairs nav pārsūdzams.

MNA konkrēto tiesas nolēmumu uzskata par “drosmīgu un bīstamu” rīcību, kas var ietekmēt visu maksātnespējas procesu uzraudzības sistēmu kopumā un dot nepareizus impulsus personām, kuras vēlas izmantot maksātnespējas procesus pretēji to mērķim. MNA lūgs Ģenerālprokuratūru iesniegt protestu par šo lēmumu.

Šo nolēmumu pieņēma tiesnese Jolanta Zaškina.

Jau ziņots, ka MNA bija pamatotas šaubas par Sprūda objektivitāti maksātnespējīgo “Peltes īpašumu” procesā. MNA, pamatojoties uz Maksātnespējas likumā noteikto kompetenci, veica Sprūda darbības pārbaudi maksātnespējīgo “Peltes īpašumu” maksātnespējas procesā. Ar MNA 2014.gada 16.decembra lēmumu atzīts, ka attiecībā uz administratoru pastāv Maksātnespējas likuma 20.panta pirmās daļas 7.punktā noteiktais ierobežojums administratora pienākumu pildīšanai “Peltes īpašumu” maksātnespējas procesā – pastāv pamatotas šaubas par administratora objektivitāti.

Līdz ar to tika atzīts, ka administrators ir pārkāpis Maksātnespējas likuma 20.panta otro daļu, neinformējot par to tiesu un MNA. Attiecīgi administratoram tika uzlikts tiesiskais pienākums informēt tiesu par to, ka uz viņu attiecas Maksātnespējas likuma 20.panta pirmās daļas 7.punktā noteiktais ierobežojums administratora pienākumu pildīšanai maksātnespējīgā uzņēmuma maksātnespējas procesā.

Zvērināts advokāts Indulis Balmaks, kas ir iesaistīts “Peltes īpašumu” procesā, atzina, ka pēc būtības, lemjot šo jautājumu, tiesnese Jolanta Zaškina atradās vismaz netiešā interešu konfliktā. Viņš piebilda, ka, iespējams, notiks vēršanās prokuratūrā ar lūgumu protestēt šo lēmumu.

Žurnāls “Ir” jau rakstīja, ka “Peltes īpašumu” maksātnespējas process, kuru kopš 2011.gada administrēja Māris Sprūds, ir saistīts ar miljoniem vērtu zemi Ķīšezera krastā.

Kā pērn oktobrī atklāja žurnāla “Ir” pētījums, dažādu darījumu virknes rezultātā “Peltes īpašumu” parādsaistības un dārgo zemi pārņēma firmas, kurās darbojās ar uzņēmuma administratoru Sprūdu saistīti cilvēki.

Likums stingri aizliedz maksātnespējas administratoriem atrasties interešu konflikta situācijā. Maksātnespējas administrācijā tika iesniegta uzņēmuma “Peltes īpašumi” bijušā valdes locekļa Neila Dženinga sūdzība par iespējamiem likumpārkāpumiem, interešu konfliktu un ļaunprātīgu pilnvaru izmantošanu un MNA vadītājs Ervīns Ābele solīja rīkoties, lai novērstu pārkāpumus, ja tie apstiprināsies.

 

 

Komentāri (22)

v_rostins 09.04.2015. 18.08

Būtu tā kā laiks papētīt, kā “Peltes īpašumi” tika pie tik vērtīga zemes gabala. Pārmērīgi daudz utubungu kļuvuši par miljonāriem.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu