Pietiks spekulēt ar mītiem par TUA ekonomiskajiem ieguvumiem • IR.lv

Pietiks spekulēt ar mītiem par TUA ekonomiskajiem ieguvumiem

124
Krievijas ceļotāji Vecrīgā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Rihards Kols

Kad Krievijas pilsonis šeit pakāpeniski iesakņojas, apziņa, ka te ir mana teritorija,  kļūst tikai spēcīgāka

Sabiedrībā cirkulē un tiek izplatīti vairāki mīti par to, ka termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) un Austrumvalstu iebraucēju ierašanās uz dzīvi Latvijā ir ekonomiski izdevīga un spēj novērst Latvijas ekonomiku no panīkuma. Tomēr šie priekšstati ir maldīgi, jo TUA izsniegšana pret īpašuma iegādi ir apdraudējums ar ilgtermiņa negatīvu ietekmi uz ekonomiku un sociālo situāciju, kas padziļinās sabiedrības šķelšanos un emigrāciju, nepamatotās dzīves dārdzības dēļ.

Viena no karstākajām diskusiju tēmām jau vairākas nedēļas ir TUA turpmāki izsniegšanas ierobežojumi tieši Krievijas pilsoņiem, kā arī dažu deputātu iesniegtais priekšlikums par esošā sliekšņa samazinājumu.

Pirms domāt par jauna sliekšņa noteikšanu, pareizāk gan no ekonomiskā, gan drošības viedokļa būtu noregulēt esošo kārtību, kurā iezīmējas vairāki robi, kas vērsti uz likuma pārkāpumiem. Piemēram, īpašumu iegāde ar nelikumīgi iegūtiem naudas līdzekļiem. Tomēr ir skaidrs, ka diskusija nenorims, jo Saeimā atsevišķi politiķi strādā spēcīga lobija interesēm, tādējādi paceļot TUA izsniegšanas kārtības maiņu no jauna diskusiju epicentrā.

Kopš pagājušā gada septembra, kad tika ieviesta pašreizējā TUA izsniegšanas kārtība, kurā viens no noteikumiem paredz, ka ārzemnieki Latvijā var iegūt uzturēšanās atļauju, ja viņi iegādājas tikai vienu nekustamo īpašumu, kura vērtība ir ne mazāka par 250 000 eiro, aktivitāte ir krietni kritusies. Pieteikumu skaits pret investīcijām nekustamajos īpašumos no vairākiem simtiem pieteikumu ik mēnesi ir sarucis līdz pāris desmitiem pieteikumu mēnesī. Piemēram, šā gada februārī saņemti tikai 39 pieteikumi. Pēc nekustamo īpašumu pārdevēja „Latio” datiem, darījumi ir sarukuši par aptuveni 70%.

Taču jāatzīmē, ka aktivitāte, ar kādu Krievijas pilsoņi pērk īpašumus, gadu laikā ir krietni augusi – 2013.gadā tika saņemti 1922 pieteikumi, bet 2014.gadā jau 2532 pieteikumi.

Patlaban kopējais iebraucēju skaits, kuri saņēmuši termiņuzturēšanās atļaujas ar iespēju dzīvot Latvijā, sasniedz 51 tūkstoti, kas ir teju divas Valmieras iedzīvotāju skaita ziņā.

Jāpiezīmē, ka Valmiera kā piemērs nav nejaušs, jo tieši Valmieras agrākais pilsētas mērs Inesis Boķis patlaban ir aktīvākais TUA noteikumu lobētājs.

Uzskatu, ka TUA ir kā plāns ledus, pa kuru staigājam, jo ilgtermiņa sekas, kas iestāsies, ja turpināsim bezatbildīgi „dalīt” uzturēšanās atļaujas, degradēs nekustamā īpašuma tirgu un būvniecības nozari, jo cenas būs nepamatoti augstas, un pieprasījums būs fragmentārs un nepastāvīgs. No nekustamā īpašuma tirgus tiks izstumti arī mūsu pašu pircēji, jo tie nespēs konkurēt ar iebraucēju piedāvātajām cenām. Tas nozīmē, ka īpašumus nevarēs iegādāties tie, kuriem tas patiesi nepieciešams – jaunās ģimenes, kuras galējā variantā varētu pamest valsti, sākot vēl vienu emigrācijas vilni.

Vēl viens sabiedrībā eksistējošs mīts ir, ka iebraucēji no Krievijas tērē daudz naudas, iepērkoties šeit uz vietas, tādējādi radot ekonomisko ieguvumu valsts budžetam ar samaksāto PVN. Tomēr šis priekšstats ir maldīgs, jo patiesībā liela daļa šo viesu legāli izmanto iespēju atgriezt valstī samaksāto PVN, kamēr Latvijas pilsoņi par saviem pirkumiem maksā pilnu PVN likmi – 21%.

Diemžēl Valsts ieņēmumu dienestā neapkopo datus par iebraucējiem atmaksāto PVN, ko būtu vērts sākt darīt. Taču fakts, ka kopš pagājušā gada šo firmu skaits, kas palīdz iebraucējiem atgūt nodokļus, ir audzis, liecina par lielu atgūto nodokļu apjomu.

TUA saņēmēji bieži vien savos īpašumos nedzīvo, bet gan tos izīrē vietējiem iedzīvotājiem, kuri tādā veidā neizbēgami piedalās termiņuzturēšanās atļauju apmaksāšanā. Te aktuāls jautājums par vienotu īres reģistru, ar kura palīdzību būtu iespējams sekot līdzi izīrētāja un īrnieku pienākumu izpildei, kas attiecas uz nodokļu nomaksu.

Ņemot vērā, ka valstī šāda reģistra un kārtība kādā tiek regulēts īres tirgus nav, ne vienmēr īres tiesību nodošana notiek oficiālā ceļā, kas bieži vien nozīmē Latvijas iedzīvotāju līdzdalību pelēkajā ekonomikā, atbalstot arī ne vienmēr caurspīdīgos iebraucēju finanšu darījumus, sākot jau ar pašu īpašuma iegādi. Būtiski arī atzīmēt, ka patlaban pieklibo arī TUA izsniegšana apmaiņā pret nerezidentu veiktajiem noguldījumiem, nepārbaudot šo finanšu līdzekļu legalitāti.

Izskan arī arguments, ka TUA saņēmējiem no Krievijas, faktiski nedzīvojot Latvijā, nav nekādu iespēju radīt apdraudējumu Latvijas drošībai. Nevar ignorēt Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra „Re:Baltica” teikto, ka daudzi Krievijas pilsoņi tieši ar TUA atļaujām būvē aizbēgšanas ceļu no Krievijas uz Rietumiem, un būtu ļoti iluzori uzskatīt, ka, pārvācoties uz dzīvi šeit, Krievijas lielvaras gars un uzskati par to, kas ir mana vai “viņu” (latviešu) zeme, mainītos.

Draudus vairākkārt ir uzsvēruši arī daudzi valsts aizsardzības jomas eksperti – Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, arī LR Prokuratūras Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns.

Vēl jo vairāk – tieši tad, kad Krievijas pilsonis šeit pakāpeniski iesakņojas, apziņa, ka te ir mana teritorija, kur diktēt savus noteikumus, kļūst tikai spēcīgāka. Arī aizsardzības ministrs norāda, ka tā ir bijusi viena no Ukrainas rūgtajām mācībām, jo Krievijas pilsoņi savulaik aktīvi iegādājās zemi un īpašumus Krimā un Austrumukrainā. Līdz ar Krievijas īstenoto agresiju un konflikta saasināšanos, Krievija izvērsa propagandu par saviem it kā patiesajiem nodomiem sākt svešumā dzīvojošo Krievijas tautiešu glābšanas operāciju. Tās aizsegā ir notikusi Krimas okupācija. Satraucoši ir secināt, ka Latvijā ir politiķi, kas brīvprātīgi piepalīdz Krievijas „maigajai varai” un tās īstenošanai ar TUA starpniecību.

Autors ir Ministru prezidentes parlamentārais sekretārs, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs, Nacionālā apvienība

 

Komentāri (124)

aivarsk 03.04.2015. 10.08

Komunistu laikos latvieši sacēlās, kad uzzināja, ka metro būvei tiks iepludināti ap 20 000 jaunu migrantu. Tauta teica – “pietiek”! Nekādas represijas to vairs nevarēja apturēt – komunistiskais režīms sabruka!

Šoreiz ir iepludināts divas reizes vairāk migrantu – uz ko cer un gaida galvenie pludinātāji, TUA tirgotāji – sc kopā ar vienotību? Ja sc tā ir apzināta pārkrievošanas politika, tad vienotībai tā ir tikai alkatība, akla debīla alkatība! Un skuju taka!

+40
-11
Atbildēt

13

    edge_indran > aivarsk 03.04.2015. 11.49

    ——–

    “Muļķis pat baznīcā pērienu dabūs!”

    Pilsonīši (pūlis tā nav tauta) var būt mierīgi – bez TUA ar daudz ko vēl varēs spekulēt. Amerikanizāciju neapturēt!

    +1
    -17
    Atbildēt

    0

    v_rostins > aivarsk 03.04.2015. 18.07

    Normunds

    Ja Rasnačs nav latvietis, tad kādai bioloģiskai sugai pieskaitīsi Dombrovski un Zatļera spitālīgo varzu?

    +3
    -16
    Atbildēt

    0

    Normunds > aivarsk 03.04.2015. 17.34

    ZZS, V, un NA, tie nav latvieši?

    ==========

    Brigmanis nav latvietis, Zaķis nav latvietis un Rasnačs nav latvietis.

    +7
    -15
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > aivarsk 03.04.2015. 15.37

    Kad latvieši protestēja pret metro, mums pie varas bija nevis latvieši, bet, Kremlis un tā ielikteņi Latvijā, migrantiem, bija privilēģijas, utt.

    Patreiz mums pie varas ir, it kā, latvieši, un kādas tiesības un ietekmi iebraucējiem dod, kādas nē, atkarīgs no mums pašiem, tāpēc, diezin vai, tas ir adekvāts salīdzinājums.

    Pie kam, tad brauca dažādi klaidoņi, tagad, pārsvarā, brauc tie, kas necieš Putina režīmu, nespēj ar to sadzīvot, un ir tam opozīcijā.

    Kas attiecas uz provokatoriem, Putina faniem, utt., tad ko mums baidīties no iebraucējiem, kas satāda niecīgu %, ja mums te uz vietas tādu pietiek, un, nekas, kaut kā dzīvojam.

    +11
    -16
    Atbildēt

    0

    v_rostins > aivarsk 03.04.2015. 16.23

    dzeris49

    Šeit visu nosaka čeka caur saviem ar visām parpalām nopirktiem un sakompromitētiem ietekmes aģentiem, ZRP(v). Lai Beļēvičs nevērstos pret čekas firmu Re&Re par nosacījumu nepildīšanu Stradiņa slimnīcas celtniecībā un ZRP(v) kremļaģas, kleptokrāti un pederasti varētu no valsts līdzekļiem piešķirt saviem sponsoriem papildus 16 miljonu, verpris Kukulītis anulēja Beļēvičam pielaides, kad tas spiediena ietekmē piekāpās, pielaidi tomēr piešķīra. Kāpēc tas mērglis neiedeva pielaidi Brokas kundzei, skaidrs, lai padarītu maksimāli slepenu Citadeles afēru. Interesani, ko Naudiņš tādu apdraudēja?

    +8
    -13
    Atbildēt

    0

    Normunds > aivarsk 03.04.2015. 17.35

    Rostina komentārs – kā kulaks uz acs! Paņēma Belēviču uz grauda, lai nedomā iebilst pret Stradiņu būvniecību.

    +8
    -12
    Atbildēt

    0

    Normunds > aivarsk 03.04.2015. 17.32

    dzeris49 Un kas tad ir pie varas Latvijā?

    ZZS, V, un NA, tie nav latvieši?

    =============

    Komunistiem un kgbešņikiem tautības nav.

    Nacionaļnoje čustvo u meņa atrofirovanno, teica Ļeņins.

    +10
    -13
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 03.04.2015. 19.09

    (ko apstiprina “neoopozicionārs” Kaļužnijs)

    ———————–

    Kaļužnijs taču faktiski apstiprināja, ka Vienotība 2010. gadā centās ievilkt sc valdībā, pildot Krievijas plānu – krievi Latvijas valdībā. Rīgu izdevās sagrābt, Latviju, no Vienotības neatkarīgu apstākļu dēļ, pagaidām vēl nē.

    +11
    -12
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 03.04.2015. 13.19

    Kad latvieši protestēja pret metro (patiesībā pret jaunas krievu kolonistu masas ievešanu Latvijā), zanEs kopā ar Rubiku lamāja mūs par nacionālistiem.

    Rubiks-Šlesers-Dombrovskis Vienoti!

    +13
    -14
    Atbildēt

    0

    fretka > aivarsk 03.04.2015. 16.00

    Džeris: Patreiz mums pie varas ir, it kā, latvieši

    ——

    Nu lūk, pat vispareizākajam Džerim jau skaidrs, kas patiesībā šodien Latvijā ir pie varas :)

    +12
    -12
    Atbildēt

    0

    fretka > aivarsk 03.04.2015. 16.40

    Džeri, tu jau pats uzrakstīji (šajā kontekstā nepareizi pārtulkojot «вроде бы»), kas patiesībā valda Latvijā. Tā kā strīdies vien pats ar sevi.

    Redz, tev pat v_rostins atskrēja palīgā, bet klusie mīnusotāji strādā mellām mutēm :)

    +14
    -12
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > aivarsk 03.04.2015. 16.16

    Un kas tad ir pie varas Latvijā?

    ZZS, V, un NA, tie nav latvieši?

    +13
    -8
    Atbildēt

    0

    koals > aivarsk 03.04.2015. 18.20

    Dzeri,sveiks!Saki,ka pārsvarā brauc Putina opozicionāri?Domāju tādi ir,bet ne jau vairāk kā kādi 10%.Tie paši opozicionāri ir bieži vien ar diametrāli pretējiem viedokļiem Krimas jautajumā un domājams arī tolerances pakāpē par to,vai ir,piemēram,pieklājības pēc jāiemācas kaut”kripatinju”no tās zemes valodas,kurā uzturies.Kāpēc Latvija”pasūtija” reālu opozicionāru Kasparovu?Kāpēc reāls opozicionārs Piantkovskis skaidri norāda,ka mums parlamentā ir Kremļa partija?(ko apstiprna”neopozicionārs”Kaļužnijs)?

    +20
    -10
    Atbildēt

    0

koals 03.04.2015. 11.57

Šajā jautājumā pat nav par ko diskutēt.TUA politika=Latvijas rusifikācija.TUA lobetaji=”ruskij mir”,”krmnash” atbalstītāji.Tiešām ,piekkrītu Aivarsk,kad Rubiks gribēja būvēt metro-protests pret to kļuva par vienu no Atmodas kustības”stūrakmeņiem”,tagad TUA rezultātā esam jau dabūjuši 2,5 vairāk “metrobūvētāju”.

+32
-11
Atbildēt

8

    v_rostins > koals 04.04.2015. 13.50

    sniega_roze

    Man vismaz galīgi jav problēmu ar to, ka pie iespējas viņi izvēlas veidot dzīvi rietumvalstīs, izmantojot ES sniegtās pārvietošanās brīvības.

    _______________

    Man gan ir problēma, ka mūsu Eiropā vazājas krievi, tāpat arī nēģeri, arābi un šudras.

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    edge_indran > koals 03.04.2015. 12.12

    ——–

    Process turpinās:

    “Pēdējo 14 gadu laikā Latviju pametuši 238 000 cilvēku, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) apkopotie dati. Kopumā no 2000. līdz 2014.gadam iedzīvotāju skaits valstī sarucis par 16%.” http://financenet.tvnet.lv/zinas/550327-em_14_gadu_laika_latviju_pametusi_238_000_cilveku

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > koals 03.04.2015. 15.53

    edge_indran ——–

    “Pēdējo 14 gadu laikā Latviju pametuši 238 000 cilvēku

    _______________

    238 000 cilvēkus neaizstās 238 000 ievazāto krievu. Tad jau labāk ievest 238 000 šinšilu, šķirnes aitu, vai trušu, kas nākotnē dos pienesu.

    +7
    -13
    Atbildēt

    0

    Normunds > koals 03.04.2015. 17.38

    andrejs > koals 03.04.2015. 13.21

    Un neaizmirsīsim,ka šie TUA ieguvēji vispār “ne vārda”latviski nesaprot un integrēties vietējā vidē pat nedomā

    ———————-

    arī UA celtnieki latviski nerunā. Skatīt D.Sīmaņa filmu par “gaismas” pils celtniecību. Tur galvenā celtniece “očenj ļubit Rigu”…

    +19
    -11
    Atbildēt

    0

    sniega_roze > koals 04.04.2015. 11.44

    Pārsvarā ir aizbraukuši citautieši. Paskaties atvasinātus, piem. skolu statistikas datus!

    Visdrīzāk pēdējie no psrs laikā SC pirmsgajēju (kompartijas birojs ar Vosu, Pelši un sportisko Alfrēdu priekšgalā) ievestajiem un uz Latviju atvestajiem miljoniem migrantu.

    Man vismaz galīgi jav problēmu ar to, ka pie iespējas viņi izvēlas veidot dzīvi rietumvalstīs, izmantojot ES sniegtās pārvietošanās brīvības.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > koals 03.04.2015. 12.34

    Atcerēsimies Hodarkovska – “Riga očeņ krasivij ruskajazičnij gorad!” – pienācis laiks talkai!

    +22
    -11
    Atbildēt

    0

    koals > koals 03.04.2015. 12.18

    Un neaizmirsīsim,ka šie TUA ieguvēji vispār “ne vārda”latviski nesaprot un integrēties vietējā vidē pat nedomā.Runājam,ka grūti jau ir integŗēt vietējos cittautiešus,bet kā integrēsies TUA ieguvēji?Protams,ka tas viņiem pat “prātā nenāk”.SC=Kremļa projekts rullē:).Nekādi”zaljie civēcinji” nebūs vajadzīgi,ja TUA neapturēs.

    +28
    -11
    Atbildēt

    0

fretka 03.04.2015. 10.22

„… tauta ir organiska būtne, ne tikai ļaužu pūlis… Pār tautu eksistenci nevar tikt pāri viņas noliedzot. Cilvēces nacionālam attīstības posmam nevar pārlēkt pāri, ielecot beztautu kosmopolītismā… tagadējie kosmopolīti, atsacīdamies no savas tautas, ielēktu ne nākotnes beztautu valstī, bet tikai citā apspiedējā tautā.”

Jānis Rainis, „Atskats uz kādu neizdevušos sabiedrisku mēģinājumu”, Jaunais Vārds, 5.2.17. nr 30, 1. lp.

http://zagarins.net/jg/jg58/JG58-62_Germanis.htm

+15
-10
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu