Tēvu klubs. Ieeja tikai vīriešiem! • IR.lv

Tēvu klubs. Ieeja tikai vīriešiem!

5
Nauris Grīnbergs (pašlaik ir darba meklējumos) ar meitu Gerdu Grīnbergu.
Gunita Nagle

Pēc centra Dardedze pamudinājuma tēvi visā Latvijā sāk rīkot nodarbības, kurās runā par bērnu audzināšanu, attiecībām ģimenē, brīvo laiku. Viņi spriež par daudz ko, tikai ne par sportu un mašīnām  

Kādu rītu, kad Reinholds Zviedris veda piecus gadus veco dēlu uz bērnudārzu, zēns mierīgi, bet apņēmīgi paziņoja: «Es uz dārziņu vairs neiešu!» Spītnieku vecāki zina, cik nopietns ir šāds paziņojums. Lielākoties nelīdz ne dzelžains arguments «jāiet, un viss!», ne labumu piesolīšana, bet diskusijas par to, kāpēc bērnam vajadzīgas nodarbības un rotaļāšanās ar citiem bērniem, draud izvērsties garos strīdos, kuru dēļ vecāki nokavē darbu. Reinholda pirmā doma bija paņemt puiku, ienest bērnudārzā, atdot dusmās kliedzošu audzinātājai un mukt prom. Nebūtu jau pirmā reize. Taču viņš atcerējās neseno tētu nodarbību, kurā bija aizdomājies par to, kādu bērni viņu atcerēsies, kad izaugs lieli. Reinholds vēlas, lai pieredze, kuru kopā ar tēti iegūst divi jaunākie, piecus un divus gadus vecie bērni, būtu pozitīva. 

«Sapratu, ka man puika jāpārliecina, ka bērnudārzā, kur nodarbības ilgst tikai līdz pēcpusdienai, ir labi. Teicu: ja šis dārziņš nepatīk, mēs tevi varam vest uz tādu dārziņu, kāds ir jaunākajai māsai, un tajā nāksies uzturēties visu dienu. Puika aizdomājās un tomēr piekrita iet pie audzinātājas,» atceras Reinholds. Viņš ir tētis ģimenē ar pieciem – 22, 21, 19, piecus un divus gadus veciem – bērniem.  

Arī Naurim Grīnbergam un Tālivaldim Sileniekam, kuri Dardedzē piedalījušies tētu nodarbībās un piekrīt par tām pastāstīt, galvenais ieguvums ir apjausma, ka nevajag žēlot laiku sarunām ar sievu un bērniem. Ķildas un sīkas nesaprašanās izaug lielos strīdos tāpēc, ka cilvēki nav izrunājušies. «Bērnam diena nesākas pulksten astoņos, viņam vienalga, ka tētim pēc stundas jābūt darbā. Katru reizi nākas atbilstoši bērna uztverei skaidrot, kādēļ jādara tā un ne citādi, un kādas būs sekas, ja rīkosies nepareizi,» saka Nauris, trīsarpus gadus vecas meitiņas tētis. Viņa kādreizējie mēģinājumi rītos steidzināt meitu tikai palielināja stresu, tagad rīti kļuvuši mierīgāki.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu