Merkele: ES valstīm jāsaskaņo attieksme pret Krieviju (papild.) • IR.lv

Merkele: ES valstīm jāsaskaņo attieksme pret Krieviju (papild.)

17
Somijas premjerministrs Aleksandrs Stubs (no kreisās) un Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto: AFP/LETA

Ciprs: Grieķija nepiekrīt Rietumu sankcijām pret Krieviju

Eiropas Savienības (ES) valstīm ir jāsaskaņo sava attieksme pret Krieviju par Ukrainas konfliktu, tiekoties ar Somijas premjerministru Aleksandru Stubu, sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

“Mums ir vēlēšanās strādāt kopā ar Krieviju, bet tikai balstoties noteiktos principos,” norādīja kanclere, ar to domājot pirms 40 gadiem parakstīto Helsinku vienošanos, ziņo LETA/UNIAN.

Atbilstoši šim līgumam valstis, kuru vidū bija arī PSRS, uzņēmās saistības par robežu neaizskaramību, neiejaukšanos citu valstu iekšējās lietās un cilvēktiesību ievērošanu. Tomēr Krievijas Federācija apšaubījusi Ukrainas brīvo izvēli, kas daļēji vēlas orientēties uz Eiropu, nevis Krieviju, uzsvēra kanclere. “Mēs negribam īstenot militāru konfrontāciju,” norādīja Merkele. Tieši tāpēc nolemts vērst pret Krieviju ekonomiskās sankcijas, kuru dēļ cita starpā cieš arī Krievijas kaimiņvalsts Somija.

Ja ES turpinās rīkoties kopīgi, tad sankcijas atstās iespaidu uz Krieviju, sacīja kanclere. Stubs savukārt uzsvēra, ka ES vēlas strādāt ar Krieviju, nevis pret Krieviju. Viņš arī pauda pārliecību, ka risinājums šim jautājumam tiks atrasts.

Grieķija nepiekrīt Rietumu sankcijām pret Krieviju, tas ir ceļš uz nekurieni, intervijā Krievijas ziņu aģentūrai TASS sacīja Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs.

Uzreiz pēc stāšanās valdības vadītāja amatā viņš saņēmis vēstījumu no Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska, “kurš Grieķijas nostāju par labu sankcijām uzskatīja par pašsaprotamu”.

“Es piezvanīju viņam, kā arī ES augstajai ārlietu pārstāvei Federikai Mogerīni un sacīju: “Neuzskatiet Grieķijas nostāju par pašsaprotamu, situācija ir mainījusies, tagad Grieķijā ir cita valdība. Un tagad jums pirms lēmumu pieņemšanas ir jāprasa mums.””

“Mēs nepiekrītam sankcijām. Es uzskatu, ka tas ir ceļš uz nekurieni. Es atbalstu tādu skatu punktu, ka ir nepieciešams dialogs, diplomātija, ir jāsēžas pie sarunu galda un jārod risinājums lielajām problēmām,” sacīja premjers.

“Ekonomiskais karš ir kā turpinājums īstam karam – tā ir strupceļa politika,” norādīja Ciprs. “Es esmu par diplomātiju. Minskas vienošanos uzskatu par ļoti svarīgu. Uzskatu, ka ir jādara viss iespējamais, lai Ukrainā izbeigtu spriedzi.”

Kā pastāstīja Ciprs, savā pirmajā ES samitā (19. un 20.martā), viņš esot vērsies pie dalībvalstu prezidentiem un premjerministriem: “Sakiet man, kā jūs iztēlojaties Eiropas jauno drošības arhitektūru? Jūs to iztēlojaties ar Krieviju pretējā pusē vai arī ar Krieviju dialoga un kopīgas saprašanās procesā? Atbildi no daudziem es tā arī nesaņēmu. Manā izpratnē atbilde ir skaidra – Eiropas jaunajai drošības arhitektūrai ir jāiekļauj Krievija.”

Viņš arī pārmeta iepriekšējai Grieķijas valdībai, ka tā nav spējusi izvairīties no “bezjēdzīgās” sankciju politikas. Tās rezultātā Grieķijas lauksaimniecības produktiem noteikts embargo, “kas radījis būtisku kaitējumu Grieķijas ekonomikai”, sacīja Ciprs.

Ministrs: Izraisoties konfliktam ar NATO, Krievija Somiju nerespektēs

Tikmēr Somijas aizsardzības ministrs Karls Haglunds teicis, ka Krievija konflikta gadījumā ar NATO diez vai respektēs Somijas teritoriālo integritāti. “Ja teorētiski rastos šāds konflikts, man ir grūti stādīties priekšā, ka Krievija respektēs Somijas militāro neitralitāti, ka neienāks tās teritorijā. Grūti noticēt, ka viņi šādā situācijā cienītu Somiju. Man ir bail, ka liela mēroga konfliktā Maskava Somijā nesaskatīs neitrālu pusi,” atzina ministrs.

“Mēs esam cieši saistīti ar Eiropas Savienību (ES) un esam ar to vienotā frontē, mēs 20 gadu garumā cieši sadarbojamies ar NATO. Naivi domāt, ka mēs varētu palikt ārpus liela Eiropas konflikta, ja starp Krieviju un NATO izraisītos sadursme,” norādīja Haglunds.

Vienlaikus ministrs atzina – viņš netic iespējai, ka Krievijas un NATO starpā varētu izraisīties konflikts. Jau Somijas dalība ES uzliek tai pienākumu atbalstīt citas valstis, ja tās tiek ierautas kādā konfliktā, norādīja Haglunds, uzsverot, ka par galveno uzdevumu uzskata nepieļaut konfliktu izraisīšanos.

(papildināta ar Cipra viedokli)

Komentāri (17)

Skumjais Bruņinieks 31.03.2015. 12.29

Drīz Putinam draudzīgo valstu saimei pievienosies mūsu valsts un parādīs Baltijas vienotībai pigu.

“Veselais saprāts uzvarēs” – teiks Hermaņa cienītais prezidents – gnīda Bērziņš.

Brigmanis partijas kongresā teica – “..mēs būsim varas partija..!”.

Visas tautas deleģētais, atpakaļpasauktais smagos noziegumos apsūdzētais Krievijas draugs kopā ar savām satelītpartijām sāks izpildīt Imkas murgus par “Austrumu ūniju”.

Protesti būs minimāli, jo vidējo latvieti vairāk interesēs materiālie labumi, ko dos šis politekonomiskais modelis.

Atšķirībā no delikātā igauņu prezidenta, lietuviešu politiķi ir daudz tiešāki.

Tā, piemēram, Landsberģis pirms kāda laika teica – “..Latvija ir visvājākais posms Baltijas ceļā..”.

+8
0
Atbildēt

7

    Lemberga un kurmīša dežurējošie “klaķierīši” izmisīgi cenšās nerunāt par savu Saimnieku un uzmanību novērst citā virzienā.

    Publicēju izvilkumus no susuru hakeru pārtvertajām Kurmīša un “VIŅA” slepenajām telefonsarunām.

    Kurmītis – Saimniek, Saimniek, vai labi dzirdat?

    VIŅŠ – labi, jau labi, kurmi, nebauro. Es netikai labi visu dzirdu, bet labi arī zinu un redzu.

    Kurmītis – zinu, Saimniek, “hūti nost” Jūsu izveicībai un manipulēšanas mākslai.

    VIŅŠ – Mācies un tin aiz auss, to man visu KP skolā Viļņā samācija.

    Kurmītis – “hūti nost”, “hūti nost”, Saimniek!

    VIŅŠ – labi, tagad par lietu, kas Irā jauns?

    Kurmītis – viss iet pēc plāna, Saimniek, mūsējo IRā ir vesels bars. Gan no Jūsējās NA, gan no Āboltiņas Vienotības. Darbojamies pēc plāna.

    VIŅŠ – pareizi, tā turpiniet. Un galvenais spiežiet uz tādām lietām un garšas kārpiņām, kas aitām un auniem visvairāk pie sirds – “savtīgums”, ” Lilita”, “tanki”, “konvertiņi” utt.

    Kurmītis – Jūs, Saimniek, to draudzību Krievijai tik atklāti varējāt neizrādīt..

    VIŅŠ – Tu mani te vēl gribi mācīt, par ko Tev naudu maksāju. Man tagad viss pie kājas, aitas un auni paši mani pasauca un uz paplātes uzlika vairākumu Saeimā. Un viss pateicoties Solvitai, pat nezinu, kā lai pateicos. Šī pieprasa preža amatu. Uzmest nedrīkst, citus stipendiantus var tas nobaidīt.

    Kurmītis – nu Jums Saimniek labāk redzams.

    VIŅŠ – es biju varens, esmu varens un..

    Kurmītis -.. būsiet varens, Saimniek, “hūti nost”, “hūti nost”!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    egīls > Skumjais Bruņinieks 31.03.2015. 15.41

    Landsberģim paldies par Lietuvas savulaik pieņemto nulles variantu pilsonībā, daudz neraizējoties, ko tas nozīmē Latvijai un Igaunijai, resp., Baltijas vienotībai.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > Skumjais Bruņinieks 31.03.2015. 21.12

    Landsberģis mums šajā ziņā izdarījis lāča pakalpojumu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Skumjais Bruņinieks 31.03.2015. 13.38

    Jā,redz ko izdarīja Vienotība ar tās satelītpartiju ZRP – tā noriebās vēlētājiem,ka šie pasūtīja viņus māju tālāk, un pat Lembergs kļuva populārāks par konsolidētājiem,slimnīcu likvidētājiem,dzērājministriem, gazpromizatoriem,SC aicinātājiem valdībā,homoseksuālistu atbalstītājiem,Citadeles pārdevējiem,LM galvojuma aizlaidējiem vējā,euro ieviesējiem pret tautas gribu…

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > Skumjais Bruņinieks 31.03.2015. 13.43

    to Ēriks

    Vienotības dežūrējošie klaķierīši izmisīgi cenšas to nesaprast…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Skumjais Bruņinieks 31.03.2015. 14.42

    Un kāpēc tieši mums būtu jāaprobežojas tikai ar Āboltiņu?Tas būtu pavisam nesmuki aizmirst veco tankistu Zatleru,viņš tā pūlējās ierakstīt savu vārdu vēsturē!

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > Skumjais Bruņinieks 31.03.2015. 13.33

    ..Latvija ir visvājākais posms Baltijas ceļā..”.

    ——————————

    kurš tad to nezin? Latvija ir visvairāk okupācijas laikā kolonizēta. 1991. gadā Latvijā bija vismaz 48% kolonistu. Igaunijā knapi 30, bet Lietuvā kādi 8%…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Skumjais Bruņinieks 31.03.2015. 13.54

Aizmirsu pateikt:

Pirms visa šī mūsu “nopirkšanas” akta būs neliels sagatavošanas process. Un proti – sākumā redzēsim “uzbraucienu” no Krievijas puses, tas, tā, lai izsalkums būtu lielāks.

Un tad negaidot parādīs no attāluma “desas luņķi”. Uzreiz uzradīsies partijas un politiķi, kas zinās veidu, kā pie tā tikt.

Ps

Manas prognozes var izjaukt tikai kaut kas globāls, kas atkarīgs no tā, kas kādā brīdī Kremļa maniakam Putinam galvā notiek.

Viņš totāli blefo. Blefot vēl var pāris gadu.

Bez NATO mums vēl ir tik pat liels drošības garants – tā ir Eirozona!

Paskaidrošu.

Ja pieņemam fantastisku hipotēzi, ka NATO varētu neiedarbināt 5. pantu(jo negribēs globāli karot ar Krieviju), tad sakarā ar to, ka esam vienotā naudas sistēmā, Krievijas uzbrukums mums būtu uzbrukums un okupācija Rietumu naudai, kapitāliem.

Un tā ir viņiem svēta lieta, to viņi nemūžam nepieļaus.

Kā jau teicu, mums jātiek galā ar Krievijas drauga Lemberga okupāciju un jānonāvē katram sevī mazais Klopster Šlopsters.

Un tad jau būsim vairāk droši.

+6
-1
Atbildēt

1

    Ēriks > Skumjais Bruņinieks 31.03.2015. 14.06

    Nu protams,kamēr te bija Lats,ārzemniekiem nekādu kapitālu šeit nebija.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

Pelēkais Vilks 31.03.2015. 11.30

Merkele redzēja putļera acīs tā posta atspulgu, ko dievticīgais bušelis, abamiets un kārtējais uno kimanuns nespēj saredzēt.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu