Lemberga gadi • IR.lv

Lemberga gadi

4
Ventspils mērs Aivars Lembergs Rīgas apgabaltiesā 2012.gada februārī.
Zane Mače

Šonedēļ aprit astoņi gadi kopš Aivara Lemberga apcietināšanas. Kāpēc viņa krimināllietā joprojām nav tiesas sprieduma?

Saslēgts rokudzelžos, Ventspils mērs un tradicionālais zaļzemnieku premjerministra kandidāts Aivars Lembergs pirms astoņiem gadiem, 2007.gada 14.martā, no tiesas devās uz policijas izolatoru un vēlāk Matīsa cietuma vieninieka kameru, kur nepilnus četrus mēnešus pavadīja apcietinājumā. Šis bija skarbākais posms ilgajā izmeklēšanas un tiesvedības procesā, kurā valsts apsūdz Lembergu, ka viņš ar krimināli sodāmām metodēm kļuvis par slēptu īpašnieku vērtīgākajos Ventspils uzņēmumos un tā kontrolējis miljonus.

Tagad rokudzelži ir tāla pagātne un gadiem ilgā krimināllietas iztiesāšana Rīgas apgabaltiesā kļuvusi par birokrātisku rutīnu – trīsreiz nedēļā apsūdzētie nāk uz tiesu gluži kā uz darbu. Lietu gan neskata pilnu dienu, jo apsūdzētajam jāierodas no Ventspils un tiesas zāle jādala ar vērienīgo digitālgeitas procesu.

Apsūdzības Lembergam ir smagas: kukuļa izspiešana, naudas legalizācija, dokumentu viltošana, dienesta stāvokļa izmantošana, nepatiesas ziņas amatpersonas deklarācijā, kukuļņemšana un interešu konflikts. Taču neviens no trim apsūdzētajiem – Aivars Lembergs, viņa dēls Anrijs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis – savu vainu neatzīst.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu