VIDEO: Ar saules enerģiju darbināma lidmašīna sāk lidojumu apkārt pasaulei • IR.lv

VIDEO: Ar saules enerģiju darbināma lidmašīna sāk lidojumu apkārt pasaulei

19
"Solar Impulse 2" lidmašīna gatavojas pacelties no Abū Dabi lidlauka. Foto: EPA/LETA

Lidmašīnu pārmaiņus vadīs divi piloti, kas plāno lidojumu pabeigt līdz augustam

Ar saules enerģiju darbināmā lidmašīna “Solar Impulse 2” pirmdien no Abū Dabi sākusi savu pirmo mēģinājumu aplidot apkārt pasaulei, vēsta LETA/DPA.

Lidmašīnu pārmaiņus vadīs šveiciešu piloti Andrē Boršbergs un Bertrāns Pikārs. Viņi plāno pabeigt lidojumu līdz augustam.

Projekta mērķis ir pievērst uzmanību atjaunojamajai enerģijai un tās izmantošanai aviācijā un citās nozarēs. Tā rezultātus plānots prezentē klimata jautājumiem veltītā konferencē decembrī Parīzē.

“Solar Impulse 2”, kas izgatavota no oglekļa šķiedras, sver 2,3 tonnas, tai ir četri elektrodzinēji, kurus darbina 17 248 saules paneļu šūnas, bet spārnu platums sasniedz 72 metrus.

Šī lidmašīna ir “Solar Impulse” pēctece, kura 2010.gadā veica 26 stundu lidojumu, pierādot tās spēju dienas laikā uzglabāt pietiekamu enerģiju, lai spētu lidot nakts laikā.

 

Komentāri (19)

agrunte 09.03.2015. 12.04

Es no sākuma domāju, ka viņi grib aplidot pasauli tikai 1 reizi paceļoties gaisā. Bet izrādās, 4,5 mēnešu laikā. Tas nozīmē, tikai pa 300 km dienā, t. i. ar riteņbraucēja ātrumu.

+1
0
Atbildēt

2

    J.Biotops > agrunte 09.03.2015. 12.44

    agrunte – lidojot virs okeāniem, katru dienu nosēsties būs pagrūti. Manuprāt, tikt tiem pāri ir būtiskāk, kā apriņķot pasauli, bet reklāmai protams skan spožāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > agrunte 09.03.2015. 12.19

    agrunte

    Kaut vai tikai noturēt gaisā, kur aiziet vairāk kā 80% lidaparāta enerģijas, jau ir milzīgs sasniegums. Protams, komerciāli reisi tikai ar saules enerģiju nebūs iespējami, taču uz lidmašīnas korpusa un spārnu virsmas izvietotās saules baterijas dos degvielas ekonomiju. Vēl grafēns teiks savu vārdu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu