Āboltiņa negrib, ka “Vienotības” identitāti saista ar partnerattiecībām • IR.lv

Āboltiņa negrib, ka “Vienotības” identitāti saista ar partnerattiecībām

52
Solvita Āboltiņa. Foto: Evija Trifanova, LETA

Partijas vadītāja radio intervijā dod mājienu, ka “Vienotības” liberālajai daļai pašai jāaiziet

Partijas “Vienotība” lielākā daļa ir par ģimeniskām vērtībām. Ja partijas liberālajai daļai jautājumā par partnerattiecību noregulējumu ir cita nostāja, “liberālā daļa pati aiziet” vai to izslēdz no partijas, otrdien intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunkti” teica “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa.

Āboltiņa uz jautājumu, kāda ir viņas attieksme pret partnerattiecību jautājuma sakārtošanu, ko Saeimā nesen rosināja “Vienotībā” darbību apturējušais Saeimas deputāts Veiko Spolītis, atbildēja: “Īsā atbilde ir negatīva.” Āboltiņa teica – kamēr vien viņa ir bijusi politikā, viņa allaž bijusi kontaktpersona, kas tikusies ar geju un lesbiešu organizāciju “Mozaīka” un citām, kas pārstāv viendzimuma partnerattiecības. Tāpēc viņa uzskata, ka ir konkrēts jautājumu loks, kas ir risināms likumdošanā un to var risināt arī bez jauna partnerattiecību līguma.

Intervijā Āboltiņa stāsta, ka notikusi diskusija partijas Saeimas frakcijā, un lielākā daļa frakcijas pārstāvju bijuši par to, “ka šajā Saeimā šādu likumprojektu neatbalsta”.

Jau ziņots, ka arī Saeimas Juridiskā komisija februārī noraidīja deputāta Spolīša priekšlikumu, kas paredzēja ieviest jaunu civiltiesisko institūtu – partnerību, pamatojot šādu lēmumu ar to, ka priekšlikums ir juridiski nekvalitatīvi izstrādāts.

Uz žurnālista norādi, ka šā likumprojekta izstrādātāji nāk no pašas “Vienotības”, jo arī deputāte Ilze Viņķele solījusi līdz vasarai izstrādāt partnerattiecību reģistrācijas likumu, bet, ja šo priekšlikumu Saeimā virzīt neizdosies, varētu piedāvāt nostiprināt kopdzīves konstatēšanas kritērijus, Āboltiņa piekrīt, ka tā tas ir – taču šādu uzskatu pārstāvju partijā esot mazākums. Vispirms jau mazākums frakcijā, un arī ārpus Rīgas partijas nodaļas bijušas neizpratnē, kāda ir “Vienotības” oficiālā pozīcija šajā jautājumā. “Es gribu teikt, ka patlaban “Vienotības” biedru vairākuma viedoklis ir, ka mums ir jāstiprina Satversmes preambulā noteiktās vērtības – ģimene – gan ar savu piemēru, gan ar tiem likumiem, kas tomēr varētu stiprināt ģimeni,” teica Āboltiņa.

Uz jautājumu, vai partija var pastāvēt, ja tajā ir tik krasas ideoloģiskas atšķirības, Āboltiņa teica, ka “manā uztverē, tas ir ļoti grūti. Es arī pētu vairāku Eiropas valstu pieredzi, kur ir bijis kas līdzīgs. Un ir piemēri, ka liberālā daļa pati aiziet [no partijas] vai tiek lūgta izslēgt”.

Āboltiņa uzskata, ka pašreizējā situācijā, kāda ir 12.Saeimā, partija nevar atļauties pārāk diskutēt par šiem jautājumiem, lai gan diskusijas ir laba lieta. “Bet vai ir labi, ka tieši šīs diskusijas tiek saistītas ar “Vienotību” un tās ir “Vienotības” identitātes zīme, man tas neliekas labi,” teica Āboltiņa, norādot, ka šādam likumprojektam Saeimā pataban nav arī vairākuma deputātu atbalsta.

Vaicāta, vai partijas vadītājai šādā situācijā nav bail pazaudēt ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, kurš pēc vēlēšanām paziņoja, ka ir homoseksuāls, pieredzējusī politiķe apgalvoja, ka “tā nav viņa šābrīža prioritāte, viņš atbalsta “Vienotības” nostāju šajā jautājumā”.

Ilzes Viņķeles un Jāņa Iesalnieka debates par to, vai un kā vajadzētu Latvijā stiprināt partnerattiecības, lasiet šeit un pievienojieties.

Komentāri (52)

noyescancel 03.03.2015. 18.27

Ja Rinkēvičs ar Viņķeli nodibinātu jaunu partiju ar atbalstu viendzimuma laulībām kā nekļūdīgu lakmusa testu biedru atsijāšanai, es būtu pirmais viņu vēlētājs. BET! Vienotība tika veidota konsolidējot dažādas latviskās partijas ar mērķi novērst latvisko politisko spēku sadrumstalotību. Vai šābrīža ģeopolitiskajos apstākļos lielākā pro-latviskā partija var atļauties atkal sākt šķelties ar “Arī Tu, Solvita” uz lūpām?

+12
-1
Atbildēt

8

    v_rostins > noyescancel 03.03.2015. 22.51

    nomale

    Iesēdinātu pāris hūtes uz 20 gadiem ar mantas konfiskāciju

    ______________

    Sašķeldotu un pārstrādātu biogāzē pāris galējo izdzimteņu: dombrovsku, zatļeru, pabriku un deklasētu visus to tuviniekus un nebūtu vairs nevienam vēlēšanās izpārdot valsti!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > noyescancel 03.03.2015. 23.12

    Nomale, nē nu jauki, tavējie uzdāvina citadeli, LM, bet vainīgs lembis?

    Kā būtu, ja spogulī paskatītos?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    nomale > noyescancel 03.03.2015. 18.41

    Latvijas lielākais apdraudējums ir korupcija un tikai pēc tam kremlisti. Vai latviskās partijas ir apvienojušās zem nacionālā karoga? Nē! Tās visas ir palīdušas zem hūtes.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    andrejs > noyescancel 03.03.2015. 21.16

    Viss tevis minētais kā reize ir saistīts ar krieviem vai Krieviju

    /////////////////////////////

    nomale: Kas kopējs TUA, Rīgas Dinamo, Rīgas Satiksmei, Rīgas un Ventspils Brīvostām, Gazprom monopolam, gāzes koģenerācijas stacijām, MNA, utt. utml.?

    ————————–

    TUA – jauni krievu kolonisti, kas ir gatavi dot kukuļus, lai paliktu nīstajā Latvijā, būvfirmas, kas ir gatavas uzpirkt (atvainojos – lobēt) politiķus, lai tiktu mīkstināti noteikumi un varētu turpināt savu netīro biznesu,

    Rīgas ģinamo – te jautājumu nav, vai ne?

    RS – Pārtapusi par krievu kontrolētās RD kabatas organizāciju.

    Rīgas un Ventspils brīvostas – tur reģistrētās firmas sadarbojas ar krieviju ir atbrīvotas no nodokļiem, Rīgas brīvostu kontrolē RD (Ušaks), Ventspili – dažādi spēki, t.s. Dombrovsku Bukāne ar slikto atmiņu,

    Gazprom – tas pats, kas par Rižskoje ģinamo,

    Gāzes koģenerācija – izdevīgi Krievijas Gazpromam,

    MNA – Velmera veiksme pārdodot ukrainim (patiesībā Krimas krievam) LM.

    Protams, ka korupcija ir visur. Vai Velmers nebija Vienotības sponsors pirms vēlēšanām?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    nomale > noyescancel 03.03.2015. 21.54

    Andrejs. …Viss tevis minētais kā reize ir saistīts ar krieviem vai Krieviju…

    ——————————

    Vai tas būtu pretrunā ar apgalvojumu, ka Latvijas lielākā problēma ir korupcija? Iesēdinātu pāris hūtes uz 20 gadiem ar mantas konfiskāciju un nebūtu vairs nevienam vēlēšanās izpārdot valsti!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Austras koks > noyescancel 03.03.2015. 18.57

    nomale: Latvijas lielākais apdraudējums ir korupcija un tikai pēc tam kremlisti.

    ————–

    Absolūti un pilnīgi otrādāk. Būsim Krievijas guberņa, būs pilnīgi pie kājas, ir vai nav te korupcija. Oie tam, kremlinu aziātiskā mentalitāte ir tā, kas mums neļauj tikt ceiksmīgi ārā no korupcijas valgiem. Jo ātrāk tiksim vaļā no kremliniem, jo ātrāk tiksim vaļā no aziātiskās un krievien līdzi nākošās mentalitātes, kuras būtiska sastāvdaļa ir čomošanās un korumpēšanās. Ātrāk tiksim galā ar visu krievisko, ātrāk arī tiksim vaļā no visādiem lembergiem un ko.

    Tādēļ kremlini ušakovi un ko ir daudz daudz lielāks drauds Latvijai par lembergiem un korupcijām. Tā ir primārā problēma ar kuru jātiek galā. Tiekot ar to galā daudz veiksmīgāk tiksim galā ar visām pārējām problēmām. Jo krieviskais ir tas, kas velk mūs atpakaļ un neļauj tikt galā ar visu pārējo.

    Krieviskā mentalitāte ir nāves spriedums jebkurai tautai.

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > noyescancel 03.03.2015. 20.02

    Taisni korupcijas dēļ mēs jau kļuvam diezgan lidzīgi Krievijai dažos parametros, un, taisni politiskās korupcijas dēļ, mēs varam kļūt par Krievijas guberņu.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    nomale > noyescancel 03.03.2015. 19.18

    Austras koks. Kas kopējs TUA, Rīgas Dinamo, Rīgas Satiksmei, Rīgas un Ventspils Brīvostām, Gazprom monopolam, gāzes koģenerācijas stacijām, MNA, utt. utml.? Korupcija!

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

traductrice 03.03.2015. 18.07

notiek liberālo un konservatīvo ideoloģiju rīvēšanās, kas ir neizbēgami. Abu spārnu pastāvēšana vienā organizācijā agrāk vai vēlāk rada šķelšanos. Kad notika vairāku strāvojumu apvienošanās, radot Vienotību, mērķis bija radīt pretpolu Saskaņai, kas arī ir ideoloģiskais (ja vien tur vispār ir kāda ideoloģija) rosols. Tikpat nesaderīga ideoloģiski ir arī ZZS. No tā var izdarīt secinājumu, ka “lielās partijas” ir lielas tikai tāpēc, ka ir mehānisks maisījums, nevis tāpēc, ka ir “izaugušas”.

Lai spriež politologi, vai 25 gadi ir pietiekams laiks, lai partija izveidotos par ideoloģisku platformu. Visas Latvijas partijas joprojām ir haosā pēc lielā “big bang” un nav atradušas savu riņķošanas orbītu.

Man jau gribētos, lai es beidzot varētu balsot par ideoloģisko virzienu, nevis personālijām, kas apvienojas, šķeļas, pāriet no vienas partijas uz citu, un kā nevar tā nevar atrast savu vietu hrestomātiskajā ideoloģiju spektrā.

+8
-1
Atbildēt

1

    andrejs > traductrice 03.03.2015. 18.17

    Latvijā normāls politisko partiju spektrs nav iespējams mums visiem labi zināmu apstākļu dēļ.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

lno 03.03.2015. 18.48

Āboltiņa negrib, ka “Vienotības” identitāti saista ar partnerattiecībām

_________________

Tas nu būtu daudz nevainīgāk kā pārliecība par SC koalīcijā:)

+10
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu