Rakstnieks Voinovičs aicina Putinu nedarīt kaunu un atbrīvot Savčenko • IR.lv

Rakstnieks Voinovičs aicina Putinu nedarīt kaunu un atbrīvot Savčenko

15
Krievu rakstnieks Vladimirs Voinovičs. Foto: East News

Rakstnieks: Cilvēki ir tā iekārtoti, ka dažkārt viena cilvēka nāve viņus satriec vairāk nekā simtu citu bojāeja

Pazīstamais krievu rakstnieks, disidents, autors triloģijai par karavīru Ivanu Čonkinu un antiutopiskajam romānam „Maskava 2042″ Vladimirs Voinovičs ar atklātu vēstuli vērsies pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina, aicinot atbrīvot Ukrainas lidotāju Nadeždu Savčenko, kura ir ieslodzīta Maskavas cietumā un jau vairākus mēnešus pieteikusi badastreiku.

Vēstulē, kas publicēta interneta vietnē „openrussia.org”, Voinovičs raksta: „Ja jaunā Ukrainas varone Nadežda Savčenko Krievijas cietumā nomirs bada nāvē, tas, iespējams, nekādā veidā neaizskars jūsu elektorāta jūtas. Taču jums ir jāpadomā, kādu iespaidu tas atstās uz pasaules sabiedrisko domu. Ļoti iespējams un to ir viegli paredzēt, ka tā reaģēs pat asāk nekā uz Krimas pievienošanu un karu Donbasā.”

„Cilvēki ir tā iekārtoti, ka dažkārt viena cilvēka nāve viņus satriec vairāk nekā simtu citu krišana kaujas laukā. Attieksme pret jums ārpus mūsu valsts jau tagad nav nekāda apskaužamā, bet pēc Savčenko nāves jums labāk būtu nerādīties Rietumvalstu galvaspilsētās,” raksta Voinovičs.

Rakstnieks paredz, ka Putinu šādos gadījumos sagaida tas, ka ļaudis viņu apsaukās un sviedīs „ar kaut ko smirdošu”. „Bet Savčeno vārds būs neaptraipīts. Par viņu sacerēs leģendas, rakstīs grāmatas, uzņems filmas un viņas vārdā nosauks ielas un laukumus,” paredz rakstnieks.

„Lūdzu, nedariet atkal kaunu sev un Krievijai un nepieļaujiet šīs drosmīgās sievietes bojāeju,” aicina rakstnieks.

Tikmēr pirms dažām dienām Krimas tatāru līderis Mustafa Džemiļevs aicināja Savčenko neturpināt badastreiku, jo viņas nāve prieku darīs Ukrainas pretiniekiem, bet sevi saglabāt tautai.

Kā zināms, Savčenko tika sagūstīta un pagājušā gada vasarā nolaupīta Donbasā, pēc tam viņa tika aizvesta uz Krieviju, kur tika apsūdzēta Krievijas žurnālistu nāvē un nelikumīgā robežas pārkāpšanā.

Savčenko, kuru Ukrainā oktobrī ievēlēja arī par valsts parlamenta deputāti, 15.decembrī pieteica badastreiku. Par spīti tam, viņu Maskavas tiesa neatbrīvo no ieslodzījuma, jaunais tiesas termiņš noteikts maijā.

Savčenko aizstāvji uzskata, ka viņa varētu nenodzīvot līdz jaunai tiesas sēdei, jo badošanās dēļ lidotājas organismā sākušies postoši procesi.

 

Komentāri (15)

ierados 26.02.2015. 08.09

Viena cilvēka dzīvība vai tūkstoš dzīvību, čekistam atšķirības nav. Vērtīga vienīgi paša dzīvība. Visskarbākie čekisti kļuva par baltiem jēriem, kad draudēja beigas.

+6
0
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 26.02.2015. 09.49

Puķins no sākta gala ir solījis konsekventi slēpties aiz sievietēm un bērniem. Ja visu dzīvojamos kvartālos nepaveic reaktīvā artilērija, hibrīdkara metodi raksturo vēl citas mežonības. Kauna šajā arsenālā nav.

+5
0
Atbildēt

0

LoveLove 26.02.2015. 10.47

Rodas iespaids, ka Vladimiru Vladimiroviču interesē divi rādītāji: budžeta rezerves apjoms un elektorāta atbalsts. Piekrītot Voinovičam, ka Putina elektorātu Nadeždas Savčenko liktenis varētu neuztraukt, šķiet, ka civilizētās pasaules nicinājums Putinu diez vai aizskars. Ja nu vienīgi tas netieši, bet ietekmēs budžeta rezervju samazināšanos. Tomēr tas prasīs laiku, bet laika Nadeždas Savčenko izdzīvošanai kļūst aizvien mazāk.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu