Sēž upes krastā • IR.lv

Sēž upes krastā

3
Ilze Viņķele.
Indra Sprance

Saeimas deputāte Ilze Viņķele dod Vienotībai vēl divus gadus, lai saprastu – vai partija spēj orientēties uz rezutātu, vai tikai varas spēlēm

Prāva atkritumu kaudze diskrēti pazūd pēc oficianta slotas mājiena, kamēr aiz bāra letes karst spēcinošs ingvera dzēriens. Kafejnīca Trusis pirmdienas rītā ir tukša un izslaucīta. Šķiet, piemērota sarunai ar Saeimas deputāti Ilzi Viņķeli, kā pati smej, «sorosoīdi», vienu no partijas Vienotība iekšējās opozīcijas septiņnieka (deputātu grupa, kas neatbalstīja Saeimas frakcijas vadības uzticēšanu partijas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai – red.). «Cilvēkam piekar birku, kas Lembergam gadiem iestrādāta. Skaidrs, ka ar negatīvu nokrāsu,» saka deputāte. 

Viņu uz interviju aicinu saistībā ar partijas iekšienē notiekošo – Vienotības ētikas komisija rosinājusi izslēgt no biedru rindām Viļānu nodaļas vadītāju, Ilzes Viņķeles tēvu Juri Vidiņu, kurš cēla trauksmi par balsu pirkšanu Saeimas vēlēšanās par labu bijušajam Vienotības Saeimas frakcijas vadītājam Dzintaram Zaķim. Drošības policijas ierosinātajā kriminālprocesā vienam cilvēkam šajā lietā ir uzrādīta apsūdzība par balsu pirkšanu Zaķa labā Rēzeknes novada Sakstagala pagastā, taču pats Zaķis šajā lietā nav apsūdzēts. Tāpēc partijas biedri uzskata, ka Vidiņš partijai nodarījis kaitējumu – cēlis neslavu, par to atklāti runājot. Partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirmdien paziņoja, ka valdē pietiek balsu Vidiņa izslēgšanai, taču pagaidām šis jautājums netikšot skatīts, jo esot citi svarīgāki darbi veicami.

«Tas man ļoti atgādina stāstus par vardarbību ģimenē, kur viena skola [pārstāv viedokli] – par to nevajag runāt,»  ar smaidu uz lūpām atbild deputāte. Viņķele uzskata, ka ģimenē, līdzīgi kā partijas organismā, ir jautājumi, kurus tiešām ir jāmēģina izrunāt un risināt iekšēji, taču «ir arī principiālas nesaskaņas, kas nav vairs tikai organizācijas bizness». Viņasprāt, Vienotība līdz galam tā arī nav spējusi izdzert «rūgto biķeri», kas saistās ar aizdomām par balsu pirkšanu pēdējās vēlēšanās, un nevis izdara secinājumus, bet vēršas pret cilvēku, kas ziņojis par šādu lietu. Notiekošais esot paraugprāva tam, kas notiek ar «nepareizi» domājošiem partijas biedriem – «izdedzina vienu pa vienam, uztaisīs visus pēc sava ģīmja un līdzības».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu