Mūkusalas Mākslas salonā skatāmas divas jaunas izstādes • IR.lv

Mūkusalas Mākslas salonā skatāmas divas jaunas izstādes

37
Izstādē "Ikdienība" būs skatāmi arī divu Purvīša balvas laureātu Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša darbi. Foto Andrejs Terentjevs, F64

Purvīša balvas laureātu izstāde “Ikdienība” un Pauļa Liepas personālizstāde “Troksnis” 

Mūkusalas Mākslas salonā no ceturtdienas, 12.februāra līdz 28.martam būs skatāma Purvīša balvas laureātu izstāde “Ikdienība” un Pauļa Liepas personālizstāde “Troksnis”. Abas izstādes vieno pievēršanās ikdienas norisēm. Ierastas lietas, rituāli un nodarbes, kuras veido lielāko daļu dzīves, bet nereti tiek uztvertas kā pašsaprotamas un tādēļ nevērtīgas vai neievērojamas, izstādēs tiek izceltas kā indivīdu veidojošas pamatstruktūras. 

Izstāde “Ikdienība” ir iepriekšējo gadu “Purvīša balvas” – nozīmīgākās vizuālās mākslas balva Latvijā – laureātu darbu skate no Mūkusalas Mākslas salona kolekcijas. Katrīna Neiburga, 2009.gada laureāte, 2007.gadā tapušajā videodarbā “Topoloģija Nr. 29” fiksē pamesta dzīvokļa interjeru, kurā ar atrastu fotogrāfiju palīdzību inscenē tā iemītnieku dzīves norises. 2013.gada balvas laureāts Andris Eglītis gleznās no 2010.gadā veidotās sērijas “Dzīves apstākļi” kā dienasgrāmatā fiksē skatus no savas un sev tuvo cilvēku ikdienas, spējot tajos ietvert sakrālas intonācijas. 2011.gada balvas laureāta Kristapa Ģelža darbus caurauž sociālkritiskas un politiskas intonācijas. Viņa plēves gleznās parādās rutīnas māktas latvisko identitāti formējošas vizuālas zīmes, bet 2001.gadā tapušais videodarbs “Nekā personīga” iezīmē spriegumu starp privāto un publisko. 

Paula Liepas jaunāko darbu izstāde “Troksnis” ir trešā autora izstāde salona telpās pēdējo četru gadu laikā. Tajā mākslinieks turpina iepriekš sākto darbu pie tēmas “Projekts “Dzīve””. Atsaucoties uz fotogrāfu sarunvalodā lietoto “trokšņa” jēdzienu, kas apzīmē nekvalitatīva digitālā attēla pikseļu krāsu jūkli, Liepa uz vairākos slāņos līmētām un dažādiem nospiedumiem klātām papīra sloksnēm autortehnikā fiksē apkārt esošu lietu fragmentus. “Troksnis ir plašs jēdziens. Ne tikai skaņa, bet arī raibumi, traucējumi, informācija, koka dēļi, skrambas, gruži, raibumi utt. Tēmas radniecīgas iepriekšējām divām izstādēm, ar katru sperot soli atpakaļ un ieraugot arvien plašāku kopbildi. Šī izstāde ir kā triptiha trešā daļa – tas pats mākslinieks, tā pati telpa, tā pati valoda, tikai drusku vairāk asumu un ar nazi nogriezta minimālisma,” saka mākslinieks Pauls Liepa. 

Līdz ar izstādi izdevniecības “Neputns” sērijā “Studijas bibliotēka” iznāk Līgas Lindenbaumsa grāmata “Paulis Liepa”. Tajā sekots mākslinieka radošajai darbībai un vilktas paralēles starp viņa darbnīcu un grafikās atainoto priekšmetisko pasauli. 

Izstāžu apmeklējums bez maksas. Vairāk informācijas galerijas mājas lapā

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu