Ziemeļu gudrība • IR.lv

Ziemeļu gudrība

3
Nellija Ločmele

 

Pirms pusgada Ir intervēja Igaunijas prezidentu. Gaisotne pēc Krimas aneksijas bija nomākta, un starp Eiropas līderiem tieši prezidents Ilvess runāja ziemeļnieciski skarbu valodu. «Es gatavojos karam,» viņš teica. Drīz pēc tam Krievijas pretgaisa sistēma notrieca Malaizijas pasažieru lidmašīnu virs Austrumukrainas un visa pasaule skaidri ieraudzīja, kādus nevainīgus upurus prasa šis karš, kas jau notiek.

Tagad, pēc pusgada, Ir intervē Somijas prezidentu, un arī viņš ir ziemeļnieciski skarbs. «Hibrīdkaram neviens nav gatavs,» viņš saka, ar to domājot gan ES, gan NATO (kurā neatkarīgie somi joprojām negrasās iestāties).

Prezidenta Nīnistes teiktajā ir vērts ieklausīties, jo viņš ir ne tikai bijušais tiesnesis un ļoti pieredzējis politiķis, bet arī kapteinis armijas rezervē. Kā daudzi vīri Somijā, kuras bruņotajos spēkos ir vairāk cilvēku nekā Vācijas armijā – 250 tūkstoši. Somi rēķinās ar iespēju, ka ikviens var būt vajadzīgs. «Mums vēl ir tas gars,» saka prezidents par tautu, kura starp visām Eiropas nācijām ir vispārliecinātākā par to, ka sava valsts ir jāaizstāv – tāpat kā vectēvi to darīja pirms 75 gadiem Ziemas karā, stājoties pretī padomju iebrukumam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu