Sarežģītā vienkāršība • IR.lv

Sarežģītā vienkāršība

7
«Matemātiķi vispār ir jocīgi cilvēki, viņi dzīvo savā kūniņā, dara apbrīnojamas lietas, bet bieži vien viņiem nav īstas intereses par šo zināšanu praktisko pielietojumu.»

Latvijas armijas ģenerāļa dēls, matemātiķis un datorzinātnieks Juris Hartmanis (86), Kornela Universitātes datorzinātņu nodaļas dibinātājs, ir vienīgais latvietis, kurš saņēmis augstāko apbalvojumu datorzinātnēs – Tjūringa balvu

Sniegainā ziemas dienā pārvietoties Kornela (Cornell) Universitātes pilsētiņā Itakā Amerikas Austrumkrastā nav viegli. Centrālā iela iegūlusi kā dziļā bļodā, sānu ieliņas stāvas un apledojušas. Pie tuvākās izejas no autosstāvvietas novietots brīdinošs uzraksts: administrācija neatbild par jūsu drošību, ja izvēlaties īsāko ceļu, sniegs te netiek tīrīts! Stiklā un tēraudā ieskautā jaunā universitātes datorzinātņu nodaļas ēka – Geitsa halle – atklāta pirms gada. Tās celtniecība izmaksāja 60 miljonus dolāru, no kuriem 25 ziedoja Bila un Melindas Geitsu fonds, par to iegūstot tiesības iemūžināt savus vārdus uz sienas pie galvenās ieejas.

Datorzinātņu nodaļa šogad svin piecdesmitgadi. Profesors Juris Hartmanis, kurš bija viens no tās dibinātājiem un vairākkārt arī tās vadītājs, kopš 2001.gada ir pensijā, studentus vairs nemāca un nevada zinātniskos darbus. Kā Kornelas emeritētajam profesoram viņam Geitsa hallē ir savs kabinets. Hartmanis neliedz padomus studentiem, kolēģiem, ir daudzu zinātnisko biedrību loceklis, populārās grāmatu sērijas Lecture Notes in Computer Science izdevējs, žurnālu SIAM Journal of Computing and System Sciences, Fundamenta Informaticae redaktors, vairāku zinātnisko žurnālu redkolēģijas loceklis un rakstu autors par datorzinātņu teorētiskajām problēmām.

Labākais, kas var notikt

«Mēs sākam fakultātes veidošanu, ir nauda – miljons dolāru,» ar šādu zvanu 1965.gadā sākās Jura Hartmaņa darbība Kornela Universitātē, kas aicināja viņu iesaistīties datorzinātņu nodaļas veidošanā. Tā bija viena no pirmajām šādām nodaļām ne tikai ASV, bet visā pasaulē. Miljonu bija atvēlējis Slouna fonds – bijušā General Motors prezidenta Alfrēda Slouna dibināta bezpeļņas organizācija. «Es vienmēr biju pārliecināts, ka labākais, kas ar mani var notikt, ir atgriešanās universitātes darbā,» Hartmanis atceras, kā pirms 50 gadiem ieradies Kornelā, kur viņam piedāvāta profesora slodze.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu