Latvijas gāzei precinieki • IR.lv

Latvijas gāzei precinieki

7
Zane Mače

Kas ir jaunie pircēji, kurus vācu kompānija E.ON atradusi savām daļām Latvijas gāzē?

Līdztekus citām rūpēm par enerģētikas jomu pēdējā gada laikā Latvijas valstij jārēķinās ar gaidāmo akcionāru maiņu a/s Latvijas gāze – pēc valdības atteikuma pirkt vācu kompānijai E.ON Ruhrgas piederošos 47% akciju jaunā investora meklēšana bija viena no neatminētajām mīklām. Nule tapis zināms, ka interesi par akcijām izrādījis fonds, kurā viens no ieguldītājiem ir Eiropas Investīciju banka. Šonedēļ fonda pārstāvji ieradās Rīgā, lai klātienē apspriestu iespējamo darījumu.

«Process turpinās»

Gāzes tirgus monopolista a/s Latvijas gāze kontrolpakete kopš tā privatizēšanas nav piederējusi nevienam no uzņēmuma akcionāriem. Vācu E.ON, kam ir lielākā akciju pakete, nolēmis pārorientēties uz atjaunojamo enerģiju un pamest Baltijas tirgu. Lietuvā, Igaunijā un Somijā viņi savas daļas nacionālajos enerģētikas uzņēmumos jau pārdevuši.

Arī Latvijas valstij bija iespēja iegādāties LG akcijas, taču vāciešu cerētie 220 miljoni eiro valdībai šķita pārāk augsta cena un pērnvasar tika noraidīta. Jaunā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzskata – kamēr nav notikusi gāzes tirdzniecības un pārvades funkciju nodalīšana atbilstoši ES enerģētikas politikas prasībām, LG akcijas nav jāpērk, jo kā mazākuma akcionāram tik un tā nebūs kontroles uzņēmumā. LG privatizācijas līgumā noteiktās monopoltiesības beigsies 2017.gada aprīlī, un tad Latvijai beidzot būs jāatver gāzes tirgus brīvai konkurencei, kā to jau no šī gada izdarījuši pārējie Baltijas kaimiņi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu