Cilvēktiesību aizstāvji aicina Ukrainā neizmantot nevadāmas raķetes (papild.) • IR.lv

Cilvēktiesību aizstāvji aicina Ukrainā neizmantot nevadāmas raķetes (papild.)

23
Doņeckā kāds vīrs rāda sabombardēto māju un mašīnu. Foto: AFP/LETA

Šogad janvārī Doņeckas apgabalā gājis bojā vismaz 341 cilvēks

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija “Human Rights Watch” (HRW) par atbildīgajiem slaktiņos Ukrainas pilsētās Mariupolē un Volnovahā uzskata prokrieviskos teroristus un aicinājusi karotājus Ukrainas apdzīvotajās vietās neizmantot nevadāmas raķetes.

Savā pārskatā organizācija norāda, ka pēdējā laika karadarbības saasinājumā divos asiņainākajos uzbrukumos, kuros bija daudz civiliedzīvotāju upuru, Krievijas atbalstītie separātisti nelikumīgi izmantojuši nevadāmas raķetes. HRW ārkārtējo situāciju nodaļas vadošais pētnieks Ole Solvangs teica, ka abām pusēm ir jāatsakās no šādu ieroču lietošanas.

Cilvēktiesību aizstāvji kopumā izpētījuši četrus šādus incidentus, kuros gājuši bojā Donbasa civiliedzīvotāji.

Jau rakstīts, ka Mariupoles apšaudē un Volhovahas autobusa sašaušanā kopā gāja bojā 43 cilvēki, bet vairāk nekā 100 guva ievainojumus. Par šiem uzbrukumiem eksperti vaino prokrieviskos teroristus.

Taču, iespējams, Ukrainas armijas spēki ir atbildīgi par Doņeckas apšaudi 13.janvārī, kad gāja bojā divi civiliedzīvotāji, teikts HRW pārskatā. Savukārt par 22.janvāra apšaudi Doņeckā organizācijas ekspertiem nav izdevies noteikt vainīgo. Toreiz gāja bojā 12 civiliedzīvotāji.

Medicīnas dienesta ierēdnis, kurš apkopo datus par bojāgājušajiem karadarbības teritorijā, ko kontrolē gan separātisti, gan arī Ukrainas armija, HRW informējis, ka šogad janvārī Doņeckas apgabalā gājis bojā vismaz 341 cilvēks, tai skaitā 71 sieviet un seši bērni.

Tikmēr sīvas kaujas otrdien turpinās Pesku ciemā, kas atrodas netālu no Doņeckas. Kaujinieku artilērija tuvumā esošo Toņenkoje ciemu šodien apšaudījusi četras reizes, citi ciemati apšaudīti ar mīnmetējiem, teikts Ukrainas armijas informācijas dienesta paziņojumā.

Kaujās Ukrainas austrumos pēdējo 24 stundu laikā nogalināti vismaz 16 civiliedzīvotāji, otrdien paziņoja valdības un kaujinieku pārstāvji.

Pieci civiliedzīvotāji zaudējuši dzīvību Debaļcevā, seši civiliedzīvotāji nogalināti Doņeckas apkārtnē un pieci – Luganskas reģionā.

Vissīvākās kaujas pēdējās dienās notikušas Debaļcevas apkārtnē, kur prokremliskie kaujinieki cenšas aplenkt Ukrainas spēkus.

Armijas kontrolētajā Doņeckas rajona teritorijā ievainoti 18 civiliedzīvotāji, bet pašā Doņeckā, ko kontrolē kaujinieki, apšaudē ievainoti 13 cilvēki, liecina abu pušu sniegtā informācija.

(papildināta ar pēdējām 4 rindkopām)

 

 

Komentāri (23)

J.Biotops 03.02.2015. 11.58

Tai HRW liekulība ir standartā. Parasti konfliktos viņi būtībā aizstāvējuši bandītus un agresorus, jo godīgi ļaudis aizsargājoties spiesti ņemt par pilnu visādu pacifistu un humānistu pļurkstēšanu, kamēr bandītam vārdi pie kājas, bet aizsardzība pret viņu traucēta, gala rezultāts –patīkams. Jo viņam taču ir cilvēktiesības, kura jāievēro tiem, kas no nabadziņa aizsargājas.

Cilvēktiesības ir morim, kurš uz ielas sašauj policistu, arābam, kura raķetīte tikai mazliet uzsprāgusi Izraēlā, tās ir arī krievam, kurš iebrucis Ukrainā . Varam būt droši, ka cilvēktiesības būs arī tiem, kas iebruks Latvijā vai taisīs „Latgales tautas respubļiku”.

+6
-2
Atbildēt

3

    kristaps_freimanis > J.Biotops 03.02.2015. 12.18

    “Tai HRW liekulība ir standartā. Visos konfliktos viņi būtībā aizstāvējuši bandītus un agresorus”

    ===

    Pilnīgas muļķības. Šamie vienmēr cenšas iekost tieši atbildīgajam par noteikto pārkāpumu. Ja būtu palasījis tekstu, varbūt pamanītu, ka pamatā šie kritizē tieši krievus.

    =

    “godīgi ļaudis aizsargājoties spiesti ņemt par pilnu visādu pacifistu un humānistu pļurkstēšanu, kamēr bandītam vārdi pie kājas”

    ===

    Cilvēktiesību un starptautisko tiesību ievērošana tieši ir tas, pēc kā atšķirt bandītus no “godīgiem ļaudīm”, ja “godīgi ļaudis” rīkojas kā bandīti, šamie arī kļūst par bandītiem.

    =

    Amīšu policijas problēmām (un šamiem ir milzīgas), Izraēlas piekoptajai kolektīvās atbildības politikai u. tml. ar šo visu ir pamaz sakara.

    =

    Cilvēktiesības ir visiem cilvēkiem, arī sliktiem cilvēkiem.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    nomale > J.Biotops 03.02.2015. 14.24

    kristaps_freimanis. HRW savā ziņojumā lieto jēdzienu Krievijas atbalstītie separātisti kaut gan patiesībā tie ir Krievijas atbalstītie teroristi! No tā jāsecina ka HRW velk tieši to pašu dziesmu ko ES un nav tur nekādas patiesas situācijas izpratnes un viedokļa neatkarības.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 03.02.2015. 16.29

    kristaps_freimanis > paldies, lieliski ilustrējāt manu domu. „…ja “godīgi ļaudis” rīkojas kā bandīti, šamie arī kļūst par bandītiem…” – nu skaidrs. Kad bandīts uz mani šauj, man vispirms viņam jāiesniedz cilvēktiesību deklarācija, bet šaut pretī nekādi nedrīkstu – tad būšu tāds pats bandīts. Un ja vēl trāpīšu, pats palicis dzīvs – arī slepkava. Visu agresoru sapņu principi.

    „…Šamie vienmēr cenšas iekost tieši atbildīgajam par noteikto pārkāpumu. Ja būtu palasījis tekstu, varbūt pamanītu, ka pamatā šie kritizē tieši krievus…” – brīnišķīgi, es arī varu pateikt, ak krievi nav labi, tikai lai tikai tie ukraiņi viņiem nešauj pretī, bet ievēro iebrucēja cilvēktiesības. Dabā tas nozīmē – iebrucējam ir tiesības netraucēti laupīt un slepkavot.

    Ka amerikāņu policistu galvenā nodarbošanās ir nevainīgo nēģeru slepkavošana, man mācīja jau vairāk kā pirms 50 gadiem. Par hamazu un hesbullu kolektīvo humānismu nedaudz vēlāk, bet to esmu arī dabā mazliet apraudzījis, par laimi, pats būdams drošībā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

nomale 03.02.2015. 11.40

Nu tad piegādājiet Ukrainai vadāmās raķetes! Tā rietumu totālā impotence aizvien vairāk acīs cērt. Labi zina, ka kremļa teroristi uzspļaus visiem aicinājumiem, bet ukraiņiem būs jānāk pretim, lai viņus uzskatītu par civilizētu valsti. Rietumu egoistiskā reakcija Krievijai ļauj rīkoties aizvien brīvāk tai laikā kad Ukrainas tiesības sevi aizstāvēt tiek maksimāli ierobežotas.

+4
-1
Atbildēt

3

    kristaps_freimanis > 03.02.2015. 14.23

    “HRW būtu jāsaprot, kurš ir upuris un kurš agresors! ”

    ===

    Kādā veidā tas ko ietekmētu? Cilvēktiesību pārkāpums ir cilvēktiesību pārkāpums, neatkarīgi no tā, kurš to veic. Jebkurā gadījumā nesaprotu, par ko Tu sūdzies. Šamie ir paziņojuši, ka bandīti ir apšaudījuši civilos 2 no 4 pētītajiem gadījumiem, 1 gadījumā varētu būt (bet nav pilnīgi skaidrs) pie vainas ukraiņi un 1 vainīgos nevar noskaidrot. Šie slikti izturas pret ukraiņiem?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > 03.02.2015. 12.19

    “Nu tad piegādājiet Ukrainai vadāmās raķetes!”

    ==

    HRW parasti bruņojumu netirgo.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > 03.02.2015. 13.38

    HRW parasti bruņojumu netirgo.

    ————–

    HRW būtu jāsaprot, kurš ir upuris un kurš agresors!

    Vai ieteiksi kādam, kuru izvaro neskrāpēt, jo zem nagiem infekcijas var būt?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

v_rostins 03.02.2015. 12.12

HRW tiešām laikam pēdējie idioti, kas nezin, ka visos krievu sarīkotos karos civiliedzīvotāji ir bijuši galvenā mērķa auditorija.

+3
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu