Mandarīni par 60 000 • IR.lv

Mandarīni par 60 000

5
Ivo lomā Lembits Ulfsaks.
Kristīne Simsone

Kā igauņi bruģēja ceļu uz Oskariem

Esam gandrīz gaidīšanas «pusē» – līdz Oskaru pasniegšanai 22.februārī atlikušas trīs nedēļas. Lai gan nominācija Latvijai un Signes Baumanes izcilajai animācijas filmai Akmeņi manās kabatās šķita tik tuva kā vēl nekad, šogad ir labs iemesls ar nepacietību gaidīt ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanu, jo ārzemju filmu kategorijā pirmo reizi fināla piecniekā ir nominēta igauņu lente Mandarīni. Kā igauņiem tas izdevās, un vai Mandarīniem ir reālas izredzes uz prestižo zelta statueti?

Ziemeļnieki Gruzijā

Zazas Urušadzes režisētā lente ir pirmais Igaunijas un Gruzijas kopražojums, arī godpilni pirmā Oskaram nominētā Igaunijas un arī Baltijas reģiona lente. Mandarīnu stāsta centrā ir 1992.gada Krievijas un Gruzijas konflikts Abhāzijā, kas pašlaik sāpīgi rezonē ar notiekošo Ukrainā. Nomaļā Abhāzijas nostūrī vēl uzglūnošā kara neaizbaidīti kā pēdējie mohikāņi mīt divi igauņi – Ivo (igauņu aktiermākslas veterāns Lembits Ulfsaks) un Magnuss (Elmo Niganens). Viņi gaida palīgu rokas, lai nolasītu un pārdotu bagātīgo mandarīnu ražu. Kā domīgi novelk Magnuss: «Ne jau naudas dēļ ir žēl tādu skaistu ražu aizlaist zudībā.» Gleznainā citrusu audze draudīgā nemiera plosītajā vidē stāv kā sirreāls monuments un simbolisks dzīvības iemiesojums. 

Nepilnus 50 gadus vecais gruzīnu režisors scenāriju sarakstījis nieka divās nedēļās, filmēšana esot aizņēmusi nedaudz mazāk par diviem mēnešiem. Drošības apsvērumu dēļ tā notikusi nevis Abhāzijā, bet gan ainaviski līdzīgajā Gurijas reģionā Gruzijas dienvidrietumos. Lai gan noskaņas ziņā lente ir drīzāk «gruzīniska», tās piederību Igaunijai nosaka valsts finansiālais ieguldījums – aptuveni 60% no 650 tūkstošus eiro lielā budžeta ir Igaunijas pienesums. Salīdzinājumam – pagājušajā gadā Oskara nominācijai izvirzītās Latvijas kandidātes Mammu, es tevi mīlu budžets bija mērāms divsimt ar pusi tūkstošos eiro, bet Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas ražošana izmaksāja aptuveni tikpat, taču arī igauņu filmas budžets ne tuvu nav grandiozs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu