Klik, klik — atā! • IR.lv

Klik, klik — atā!

1
500 gadu vecs luterāņu dievnams Tirvas pilsētiņā Somijas dienvidrietumos.

Kāds politiķis izsakās par gejiem? Tad stājamies laukā no baznīcas! Luterāņu draudžu pamešana kļuvusi par populāru masu protesta formu Somijā, desmitiem tūkstošu cilvēku sarauj oficiālās saites ar baznīcu

Interneta laikmets ir atnesis jaunus pārbaudījumus Somijas luterāņu baznīcai. Naida pilni komentāri portālos un pretrunīgi vērtēti arhibīskapa ieraksti Facebook kontā komplektā ar ērtiem tiešsaistes pakalpojumiem ir radījuši pateicīgu augsni protestu vētrai, kas veļas pār baznīcu. Turklāt neapmierinātības un sava spēka demonstrēšanai to izmanto gan liberālas, gan konservatīvas sabiedrības grupas.

Pēdējais trieciens nāca decembrī, kad parlaments atbalstīja iniciatīvu par viendzimuma laulību ieviešanu Somijā. Viendzimuma partnerattiecību reģistrēšana ir spēkā jau kopš 2002.gada, bet aptuveni pirms gada parlamentā nonāca pilsoņu parakstīta iniciatīva atļaut gejiem un lesbietēm slēgt arī laulību. Prieku par šo parlamenta lēmumu internetā publiski pauda luterāņu baznīcas arhibīskaps Kari Meki-nens, savā Facebook kontā ierakstot: «Es zinu, cik daudz šis lēmums nozīmē varavīksnes karoga kopienai, viņu tuviniekiem un daudziem citiem. Es no sirds priecājos par viņiem un kopā ar viņiem.»

Tajā pašā dienā liels skaits somu oficiāli izstājās no baznīcas, un nākamajās nedēļās kopumā vairāk nekā 20 tūkstoši luterāņu pameta savu baznīcu. Daudzi no protestētājiem skaidroja, ka iebilst pret viendzimuma laulībām un nepiekrīt tam, kā viņu arhibīskaps interpretē kristietību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu