ASV vēstniece: Krievija īsteno Ukrainas okupācijas plānu (papild.) • IR.lv

ASV vēstniece: Krievija īsteno Ukrainas okupācijas plānu (papild.)

16
Četru valstu ārlietu ministri tikšanās laikā Berlīnē: (no kreisās) Krievijas ministrs Sergejs Lavrovs, Vācijas ministrs Franks Valters Šteinmeiers, Ukrainas ministrs Pavlo Kļimkins un Francijas ministrs Lorēns Fabiuss. Foto: AFP/LETA

Ukrainas, Krievijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministri aicina apturēt karadarbību Ukrainā

Krievijas kārtējās darbības Ukrainā ir skaidrs pierādījums tam, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins rīkojas pēc kaimiņvalsts okupācijas plāna, trešdien paziņojusi Savienoto Valstu vēstniece ANO.

“Pašreizējā situācija ir bīstama,” ANO Drošības padomes sēdē par Ukrainas konfliktu norādīja Savienoto Valstu vēstniece ANO Samanta Pauere. Viņa pārmeta Maskavai un Putinam solījumu nepildīšanu par situācijas deeskalāciju Ukrainā. “Noņemsim plīvuru no Putina miera plāna un sauksim to īstajā vārdā: Krievijas okupācijas plāns,” paziņoja Pauere, norādot, ka Krievija turpina apmācīt un apbruņot Ukrainas kaujiniekus un cīnās kopā ar tiem.

Viņa teica, kas Maskavas iecere ir „padarīt likumīgus pērnā gada septembrī Austrumukrainas separātistu iekarojumus, kā arī padarīt likumīgu Krievijas militārās tehnikas un karavīru atrašanos Ukrainas teritorijā”. Par to ziņo aģentūra „Reuters”.

Pauere pastāstīja, ka šo „miera” plānu, lai Krievija tiktu atbrīvota no atbildības par Minskas vienošanās īstenošanu, Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedāvājis Ukrainas prezidentam Petro Porošenko.

„Mēs tādus miera plānus esam redzējuši arī iepriekš. Tas bija Abhāzijā, Dienvidosetijā un Piedņestrā,” teica Pauere. Viņa piebilda, ka tad, kad Porošenko nepieņēma šos Putina ierosinājumus, Krievija vainoja Ukrainu, ka tā nav ieinteresēta mierīgā noregulējumā. „Sauksim šo Putina „miera” plānu īstajā vārdā, tas ir Ukrainas okupācijas plāns,” teica ASV pārstāve.

Ja Krievija patiešām nopietni vēlas mieru, tad tai ir godprātīgi jāpilda Minskas vienošanās noteikumi un saskaņā ar to no Ukrainas jāizved militārā tehnika un karavīri, jāatbrīvo visi ķīlnieki, tai skaitā arī Ukrainas lidotāja Nadežda Savčenko, kas atrodas cietumā Krievijā, jāpārtrauc atbalsts separātistiem un Ukrainai jāatjauno kontrole pār valsts robežu, teica Pauere.

Kopš ANO Drošības padomes pēdējās Ukrainas konfliktam veltītās sanāksmes, kas notika novembrī, Austrumukrainā dzīvību zaudējuši aptuveni 800 cilvēku, norādīja Pauere.

Vienlaikus ASV valsts sekretārs Džons Kerijs trešdien vainoja separātistus „atklātā teritorijas sagrābšanā”. Viņš uzsvēra, ka ASV valdība ir ļoti noraizējusies, ka prokrieviskie spēki varētu mēģināt savā kontrolē sagrābt ļoti svarīgus dzelzceļa posmus Austrumukrainā, vēsta Dw.de.

Ukrainas, Krievijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministri aicina apturēt karadarbību Ukrainā

Tikmēr Ukrainas, Krievijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministri trešdien savu kārtējo tikšanos Berlīnē noslēguši ar kopīgu aicinājumu izbeigt karadarbību Ukrainā, taču nepanākot būtiskas vienošanās, ziņo LETA/AFP.

Četri augstākie diplomāti pēc sarunām izplatīja paziņojumu, “aicinot visas iesaistītās puses apturēt karadarbību un atvilkt smagos ieročus” līdz nošķiršanas līnijai, ko nosaka septembra Minskas vienošanās.

“Es neteikšu, ka mēs būtu redzējuši izrāvienu, taču, manuprāt, mums bija jūtams progress,” sacīja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers, piebilstot, ka nākamās dienas rādīs, vai ir reāls progress.

Sarunas bijušas “grūtas un pārbaudīja visu dalībnieku pacietību”, pēc četras stundas ilgajām sarunām sacīja Šteinmeiers. “Daudz kas būs atkarīgs no tā, vai tas, par ko mēs vienojāmies, ir tikai uzdrukāts uz papīra, vai arī situācija uz vietas reāli mainīsies.”

Arī vadošie ASV un Eiropas Savienības (ES) diplomāti trešdien Vašingtonā solījuši atbalstu vienotam sankciju režīmam pret Krieviju un uzstājuši, ka Maskavai jāievēro Minskas vienošanās.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni ar šādu paziņojumu nāca klajā kopīgā preses konferencē Valsts departamentā. Mogerīni norādīja, ka viņas vizīte ASV – pirmā ārpus ES kopš stāšanās augstās ārlietu pārstāves amatā – ir zīme, kas liecina par tuvu ASV un ES attiecību svarīgumu.

Kerijs paziņoja, ka Krievijas atbalstītie kaujinieki kopš septembra, kad Minskā tika parakstīta vienošanās par pamieru, Austrumukrainā nodarbojušies ar zemes sagrābšanu. Kerijs raksturoja šo situāciju kā satraucošu.

Jautāta par viņai piedēvēto maigo attieksmi pret Maskavu, Mogerīni pasmējās, norādot, ka šī nav pirmā reize, kad viņai nācies atbildēt uz šādu jautājumu. Viņa norādīja, ka pārmaiņu radīšanai Krievijā nepieciešams politiskais kanāls, spēcīgāki diplomātiskie centieni. Mogerīni vairākkārt atkārtoja, ka ES un ASV sekos sankciju politikai saskaņotā veidā.

Stoltenbergs aicina Krieviju izvest karaspēku no Austrumukrainas

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņojis, ka Austrumukrainā atrodas Krievijas karavīri un smagā bruņutehnika. Viņš Briselē trešdien kopā ar Norvēģijas premjerministri Ernu Solbergu aicināja Krieviju izvest karaspēku no Donbasa un pārtraukt separātistu atbalstīšanu, vēsta UNIAN.

Tikmēr Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien paziņojusi, ka neliek lielas cerības uz šodien ieplānotām tā sauktās „Normandijas tikšanās” sarunām Berlīnē, kur tiekas Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas ārlietu ministri.

Tā kā pamiers Ukrainas austrumos kļuvis „vēl trauslāks”, Merkele atgādinājusi par savu nostāju, ka šo četru valstu vadītājiem ir vērts tikties tikai tad, kad būs sasniegts progress konflikta mierīgā noregulēšanā. „Mēs nevēlamies tikties prezidentu līmenī, kas atkal nenesīs nekādus rezultātus,” teica Merkele.

Savukārt Stoltenbergs trešdien nav komentējis Ukrainas prezidenta Petro Porošenko apgalvojumu, ka Austrumukrainā jau tagad atrodas deviņi tūkstoši Krievijas karavīru, jo viņam neesot konkrētu skaitļu.

„Mēs redzam, ka krievi pārvieto savus spēkus no un uz Ukrainu, ka viņiem ir liels skaits [karaspēka] pie robežas. Es nekomentēšu konkrētus skaitļus. Bet es varu teikt, ka Austrumukrainā ir Krievijas karavīri, mēs arī redzam smago bruņutehniku un Krievijas tehnikas palielināšanos Austrumukrainā. Mēs runājam par tankiem, artilēriju, bruņumašīnām, pretgaisa aizsardzības sistēmām,” teica NATO ģenerālsekretārs.

Viņš konstatēja, ka „šī Krievijas armijas klātbūtne Ukrainas austrumos neveicina mierīgu atrisinājumu”. „Tieši tāpēc mēs aicinām Krieviju pārtraukt atbalstīt separātistus, izvest savus spēkus no Ukrainas un cienīt Minskas vienošanās,” aicināja Stoltenbergs. Viņš apliecināja arī savu atbalstu Ukrainai.

Pasaules ekonomikas forumā Davosā Porošenko trešdien paziņoja, ka bez Krimas Krievija ir okupējusi jau 7% Ukrainas teritorijas Doņeckas un Luganskas apgabalos. Viņš teica, ka Austrumukrainā atrodas deviņi tūkstoši Krievijas karavīru, kuri piedalās tā saucamo separātistu militārajās aktivitātēs Donbasā. Turklāt Ukrainas teritorijā esot vēl arī vairāk nekā 500 bruņutehnikas vienību, smagā artilērija un automašīnas karavīru pārvadāšanai, teica Ukrainas prezidents, atsaucoties uz izlūkdienesta datiem.

Porošenko: Ukrainas robežu šodien šķērsojuši 2000 Krievijas karavīru

Ukrainas robežu trešdien šķērsojuši vairāk nekā 2000 Krievijas karavīru, un šobrīd Ukrainā atrodas vairāk nekā 9000 Krievijas karavīru, 500 tanku, smagās artilērijas vienību un bruņutransportieru, Pasaules Ekonomikas forumā (WEF) Davosā trešdien paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko. “Ja tā nav agresija, tad kas ir agresija?” vaicāja Porošenko.

Viņš arī demonstrēja fragmentu no 13.janvārī pie Volnovahas apšaudītā autobusa, kad kaujinieku raidītas raķetes sprādzienā tika nogalināti vairāk nekā desmit mierīgie iedzīvotāji, ziņo LETA/Ukrinform.

“Man tas ir teroristiska uzbrukuma Ukrainai simbols. Terorisms ir pasaules problēma, un mēs uzvarēsim,” sacīja Porošenko.

Porošenko arī pavēstīja, ka Ukraina nerīkos jaunas sarunas par Minskas pamiera vienošanos. “Mums nav ko apspriest,” sacīja prezidents, aicinot pilnībā izpildīt esošās vienošanās nosacījumus. “Ja jūs gribat apspriest kaut ko citu, jūs neesat par mieru, jūs esat par karu.”

Porošenko iepriekš telekanālam “Bloomberg Europe TV” pavēstīja, ka “situācija pasliktinās. Mēs tagad esam saņēmuši informāciju, ka vairāk nekā 2000 Krievijas karavīru šķērso mūsu robežu un vairāk nekā 200 tanku un bruņutransportieru. Tas rada ļoti lielu tālākās eskalācijas risku.”

Tomēr situācija patlaban nav tik sarežģīta kā pērn augustā, atzina valsts galva. Cita starpā vairākos frontes iecirkņos Ukrainas armija spēj apturēt “Krievijas uzbrukuma operāciju”. “Bet, ņemot vērā papildspēkus, kas ienāk manā valstī, situācija dažu dienu laikā var pasliktināties,” sacīja Porošenko.

Viņš vēlreiz uzsvēra, ka ir nepieciešams pārtraukt uguni un izpildīt Minskas pamiera vienošanos, ko Ukraina konsekventi turpina ievērot.

“Ukrainai tieši tagad visvairāk ir vajadzīgas visas pasaules koordinētas darbības, lai apturētu agresiju un konflikta eskalāciju,” uzsvēra prezidents.

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (16)

LoveLove 22.01.2015. 10.48

Ukrainas prezidenta Petro Porošenko Davosā paziņoja, ka šobrīd Ukrainā atrodas vairāk nekā 9000 Krievijas karavīru, 500 tanku, smagās artilērijas vienību un bruņutransportieru. Un uzdeva jautājumu – ja tā nav agresija, tad kas ir agresija? Un cik bīstamā situācijā Ukrainai un pasaulei ir jānonāk, lai starptautiskajā diskursā attiecībā uz šo agresiju Ukrainā beidzot tiktu lietots īstais vārds – karš?

+8
0
Atbildēt

0

Edgars Avotiņš 21.01.2015. 19.39

Lai kādi varoņi nesāk stāstīt, ka :

1) karaķeļus tūlīt sakaus un ieņems Kijevu

2) teroristus tūlīt sakaus, atbrīvos Donbasu un tad … uz Krimu, Maskavu …

Reāli abas puses patreiz ir līdzīgos spēkos. Pirms nedēļas sāktie uzbrukumi … lai kurš tur arī nebūtu sācis (Man ticamāk izskatās, ka uzbrukumu uzsāka Krievijas armija un teroristu spēki – ar aizbildināšanos, ka tas bijis nepieciešams Ukrainas gatavotā uzbrukuma apsteigšanai) …

nu respektīvi, tie uzbrukumi ir zinamā mērā iestiguši. Ir nelieli panakumi – abam pusēm. Lidlauku gan Ukraiņi pamazām zaudē.

Tiesa gan – tie raksta minētie 2000 Krievijas kareivji var nosvērt svaru kausus. Tas nav gluži pa tukšo izdomāts – ir video (gan teroristu, gan Ukrainas avotos), kur Rostovas apgabalā nofilmēta milzu Krievijas armijas motorizēto vienību kolonna (ne tikai atsevišķi tanki, bet pilnas ekipāžas – tanki, bruņumašīnas, pretgaisa daļas, apgades … skaidri var redzēt, ka Krievijas regulārās armijas pilnīgi nokomplektētas daļas

Ir tāds pro-krieviskais “analitiķis”. Cik saprotu, tad viņš uzturās Krimā, apkopo teroristu avotus un varbūt, ka viņam ir arī kādi iekšējie avoti teroristu un Krievijas armijas aprindās. Viņš ir pārņemts ar ideju, ka ASV uzbrūk Krievijai … viņa stratēģisko “analītiku” lasīt ir … murgaini.

Toties frontes stāvokļa apskatus viņš sagatavo daudzmaz objektīvus:

Сводки от ополчения Новороссии

today at 6:20 pm

21.01.15. Комментарии от военного обозревателя Бориса Рожина (“colonelcassad”).

“1. В районе аэропорта в целом без изменений. Авдеевка и часть ПВО к северу от взлетно-посадочной полосы контролируются хунтой, за нами большая часть Песок. Сегодня собираются их зачистить полностью и скорее всего попробуют подвинуть хунту в Авдеевке.

2. Под Мариуполем наше продвижение остановлено. Сейчас отрабатывает артиллерия, создает так сказать предпосылки. Сила артиллерийского огня противника здесь за последние сутки выросла. В самом городе у противника есть определенная деморализация, так как хунта опасается мощного удара наших войск на этом направлении при отсутствии 100% гарантии, что этот удар будет отражен.

3. Фронт в районе Бахмутской трассы проломить не получилось. Заняли 31-й блокпост и отбили попытки хунты его вернуть. Бои идут за 29-й блокпост и район прилегающий к Крымскому. По прежнему артиллерия здесь является главным сдерживающим фактором. Противник здесь выдвинул к фронту резервы чтобы парировать угрозу, которая нарисовалась еще вечером 19 января. Сейчас здесь более-менее стабильное продолжение, хотя к вечеру ожидается интенсификация боевых действий.

4. Противник продолжает наносить мощные артиллерийские удары по городам Новороссии, чем подтверждается простая и нехитрая истина – без оттеснения войск хунты непосредственно от главных городов Донбасса, говорить о прекращении обстрелов не приходится, наша артиллерия может лишь снижать эффективность таких обстрелов ведя контрбатарейную работу, но подавить их в корне нереально.

5. Так же продолжается информационная подготовка противника к информационной сдаче донецкого аэропорта. Объект уже открыто называют бесполезным с военной и транспортной точки зрения. По всей видимости, если еще в течение 3-5 дней атаки на комплекс административных зданий успехов не принесут, будет объявлено, что “киборги” героически выполнили свою задачу, уничтожили половину российской армии и отступили на более выгодные позиции с целью улучшения линии фронта.

6. Наши войска на территории ДНР и ЛНР находятся в полной боевой готовности. Ожидают как возможных наступательных действий хунты (Турчинов не просто так прикатил на фронт), так и сами готовы идти в наступление, если поступит отмашка.”

+2
0
Atbildēt

4

    Kurmītis > Edgars Avotiņš 22.01.2015. 09.17

    1. man patiess prieks, ka esi „atradis” tādu informācijas avotu kā „colonecassad”. Šim cilvēkam tiešam var ticēt – to pierādīja visas viņa analīzes pagājušā gada garumā. Esi uz pareizā ceļa beidzot. Tiesa, gatavojies – ja turpināsi izmantot viņa datus kā vienu no informācijas avotiem – tiksi turpmāk saukāts par Kremļa aģentu, vatņiku un Putina atbalstītāju. Ikviens, kurš domā ar savu galvu un meklē infu ārpus oficiāli atļautās propagandas un nedzied slavas dziesmas banderlogiem un ASV vēstniecībai, tāds ir … : )))

    2. pie tava komentāra vēlētos tik piebilst, ka tava versija par to, ka novorossi būtu sākuši uzbrukumu un lauzuši pamieru tomēr ir no pirksta izzīsta. Viņš nekā tamlīdzīga nav apgalvojis. Ja to liksi savas analīzes pamatā, tad arī„colonecassad” infa nepalīdzēs … : )

    3. pamieru lauza ukri. Tāpēc jau viņi bruņojās un koncentrēja savu armiju kopš decembra sākuma. Novorossi šobrīd piekopj savu veco labo pagājušā gada taktiku – novājina pretinieku aizsardzības kaujās, izsit tā tehniku, iznīcina dzīvo spēku, cenšas morāli sakaut ienaidnieku. Paši uzbrukumus rīko tikai stratēģiski svarīgos punktos, kā Lidostā, kur vienkārši vajadzēja banderlogus izmest no pilsētas teritorijas ārā, lai viņiem nav te placdarma uzbrukumam un diversijām faktiski jau zemessargu aizmugurē. Analoģiska iemesla dēļ – iet uzbrukums Peskiem un Avdejevkai, no kurienes pa pilsētu bliež ukru artilērija. No šejienes teroristi ir jāiztīra, lai pārtrauktu pilsētas apšaudes.

    4. Nedēļas laikā kopš pamiera lašanas pēc novorossu informācijas ukri ir zaudējuši jau aptuveni ceturto daļu savas tehnikas, daudz dzīvā spēka. Tādiem tempiem turpinoties novorossi vēl pasēdēs aizsardzībā kādas nedēļas 2, pagaidīs, kad ukru zaudējumi pārsniegs kādus 60-70% un tikai tad pāries pretuzbrukumā. Un tas būs ne mazās iespaidīgs kā septembrī. Atšķirībā no jeņķu diriģētajiem Kijevas vampīriem, novorossi savus karavīrus saudzē. Tāpēc sēžam un gaidām … : )

    P.S. šodien ziņās, gan jau, ka pamanīji, ka Latvijas propaganda beidzot ir nopublicējusi „karsto ziņu”, ka ukri esot pametuši Lidostu. Viss tieši un precīzi tā, kā tavā komentā pirms dažām dienām prognozēja kolonels … Vēl viens apliecinājums viņa datu un analīzes kvalitātei … : )))

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 22.01.2015. 12.46

    kurmi – ja Tu būtu uzmanīgāk kautvai šo pašu konkrēto ziņojumu palasījis, tad redzētu, ka teroristi uzbrūk ļoti daudzos “stratēģiskajos virzienos”.

    Ukraiņi koncentrēja … tas nav pamiera pārkāpšana. Kā redzi, tad arī teroristi ir sakoncentrējuši pamiera laikā.

    Reālus uzbrukumus gan uzsāka tieši teroristu puse ar aizbildinajumu, ka apsteidz Ukraiņu gatavoto uzbrukumu. To rāda kautvai teritoriālās izmaiņas.

    Un man ir gluži vienaldzīgi vai mani sauc par Obamas, vai Putina vai Zilā Kalna Martas atbalstītāju. Apgalvot, ka šis collonelcassads vienmēr ir objektīvs – gluži nevar. Bet ka jau teicu, tad frontes apskatus apkopo daudzmaz objektīvus. Kā jau minēju – viņš nemaz nevar būt pilnība objektīvs, jo viņš nemaz neatrodas tur un navīsti skaidrs, cik daudz informācijas viņam pieejams pa tiešo un cik daudz viņš pārgremo teroristu ziņojumus. Bet vismaz viņa tekstos ir izfiltrēti tie “brīnumziņojumi” uz kādiem Tu šeit vakar atsaucies – ka teroristi jau piegajuši cieši klāt Mariupolei un tūlīt to iekaros. Nu neiekaros tik viegli – tur pozīcijas vairākus mēnešus veidotas – tādās vietās izlauzties grūti. Bīstamāka situācija ir tai pašā Bahmutovkas trases rajonā, jo tur Krievijas armijas tanku vienībām piemērots apvidus. Nu un manevru kaujām laikamgan Krievijas armija ir daud gatavāka par Ukraiņiem, pretstatā ierakumu un nocietinātu pozīciju aizsargāšanai, ar kuru Ukraiņi ļoti labi tiek galā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 21.01.2015. 19.51

    Šeit vēl nav pieminēts, ka Krievijas armijas daļas un teroristi pirms nedēļas uzsāka uzbrukumu arī Debalcevo “puskatlā” – ieņēma 3-4 ciemus … uzbrukums nav izlauzies kautkur un … izskatās, ka Krievija un teroristi ir atmetuši plānus tur veikt tālaku uzbrukumu (iepriekšējās dienās šis virziens tika vienmēr pieminēts ar domu, ka tur var sakaut un ielenkt un … skaidrs, ka aplauzās)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Raicha > Edgars Avotiņš 21.01.2015. 23.27

    Pēc visa izskatās, ka UA pretošanās simbols – Doņeckas lidosta – tomēr ir kritusi. Militāri gan tai acīmredzot nav būtiska nozīme, tomēr psiholoģiski nepatīkami.

    236 dienas nepārtrauktas elles…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

ierados 21.01.2015. 19.22

Te viens bērziņš nošalks no nozīmīgākā punkta austrumu un rietumu saskarsmē – ko, čaļki, sen nēesat pa galvu dabūjuši ?!

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu