Vēstule Merkelei Molotova-Ribentropa pakta 75.gadadienā • IR.lv

Vēstule Merkelei Molotova-Ribentropa pakta 75.gadadienā

148
Angela Merkele. Foto: AFP/LETA
Liāna Langa

Vācijas politiskajai vadībai, Vācijas kanclerei Angelai Merkelei

Cienījamā Vācijas kanclere Angela Merkele!

Jūs, Merkeles kundze, Eiropas Savienības dalībvalsts – Vācijas vārdā esat pateikusi „nē” NATO kara bāzēm Austrumeiropā. Jūsu lēmums un attieksme Baltijas valstu iedzīvotājos vieš neizpratni un apdraudējuma sajūtu, izraisot šaubas par Vācijas spēju un vēlmi solidarizēties ar Baltijas valstīm.

Otrā pasaules kara beigās, Sarkanajai armijai no nacistiem atbrīvojot, pēc tam okupējot Austrumeiropas valstis, tika turpināts 1939.gadā apkaunojošajā Molotova – Ribentropa paktā lemtais. Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis nonāca PSRS totalitārā režīma kontrolē, Baltijas valstis – Lietuva, Latvija, Igaunija – okupētas uz piecdesmit gadiem, bet Vācija – sadalīta. Kopš tā laika pagājuši sešdesmit deviņi gadi.

PSRS īstenotās agresijas rezultātā Aukstā kara laikā cieta vairākas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu paaudzes, režīms neatgriezeniski izmainīja cilvēku likteņus, un šo traumu antihumānā ietekme un mērogs nav izvērtējams skaitļos vien. Austrumeiropas un Centrāleiropas, vēl lielākā mērā Baltijas valstu demokrātiskā attīstība tika aizkavēta par veselu pusgadsimtu, savukārt miljoniem cilvēku bija spiesti dzīvot nāves baiļu un psiholoģiska terora atmosfērā.

Jūs, Merkeles kundze, kas pati esat dzīvojusi padomju totalitārās ideoloģijas un noziedzīgi represīvā STASI kontrolētajā Vācijas Demokrātiskajā Republikā, Jūs, kas esat pieredzējusi Berlīnes mūra krišanu un sāpīgās problēmas, kuras bija jāpārvar vāciešiem, 90.gadu sākumā atkal apvienojoties, iepriekšminēto noteikti labi apzināties. Tāpat kā Vācijas īpašo vēsturisko lomu Baltijas reģionā.

Krievijai uzsākot Ukrainai piederošās Krimas pussalas okupāciju ar jaunas paaudzes kara metodēm, Jūs publiski paziņojāt, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir „zaudējis realitātes sajūtu.” Baltijas valstīs jau vairākus gadus notiek Krievijas īstenots informācijas karš, ko baltieši izjūt ik uz soļa. Milzīgie līdzekļi, kuri šajā informācijas karā tiek ieguldīti, netiek taču izlietoti bez noteikta mērķa. Apdraudējumu Baltijas valstu drošībai ir atzinušas visu triju valstu politiskās elites, velkot paralēles ar Austrijas inkorporāciju Trešajā Reihā 1938.gadā, kā arī 1939. gadu, kad divas totalitāras lielvaras vienojās par Eiropas sadalīšanu.

Šodien Baltijas politiskais spēks un garantija pret Krievijas agresiju ir atrašanās ES un NATO. Tāpēc uzskatām, ka mūsu valstīs pie Eiropas austrumu robežām patlaban ir nepieciešama lielāka pastāvīga NATO karaspēka klātbūtne. Zināmā mērā, tas var kļūt par izšķirošu lēmumu Baltijas valstu nākotnei.

Vācija nav slēpusi, ka tai ir ievērojami ieguldījumi un aktīvi ekonomiski sakari ar vienu no pasaules lielākajiem noieta tirgiem – Krieviju. Vācija piedalījās arī Krievijas puses iniciētajā gāzes vada izbūvē, bet šodien publiskajā retorikā enerģētiskā atkarība no Krievijas tiek vērtēta ļoti negatīvi.

Merkeles kundze! Morāle, tai skaitā politiskā morāle, tomēr nav lēšama naudas izteiksmē, un finanšu rādītāji nedrīkst būt nozīmīgāki par Eiropas valstu drošību. Ja kāds sāk domāt citādāk, tad viņam ir „zudusi realitātes sajūta.” Robežu un vēstures pārrakstīšana nav akceptējama nedz Krimā un Ukrainā, nedz Eiropā.

Aicinām Jūs atbalstīt NATO bāzu izveidi Baltijas valstīs un Austrumeiropā! Jūsu atbalsts apliecinās – jaunas paaudzes Molotova – Ribentropa tipa nodevības pakts Eiropā vairs neatkārtosies.

Liāna Langa, dzejniece, publiciste

Māra Zālīte, dzejniece, LZA goda locekle

Pēteris Vasks, komponists

Dzintra Geka, kino režisore

Dagmāra Beitnere, Dr. soc. sc.

Ritvars Jansons, Dr. Hist.

Mārtiņš Mintaurs, Dr. hist.

Rudīte Kalpiņa, publiciste, Mag. hist.

Gundega Repše, rakstniece

Jānis Rokpelnis, dzejnieks

Nora Ikstena, rakstniece

Edvīns Raups, dzejnieks, tulkotājs

Inga Ābele, rakstniece

Osvalds Zebris, rakstnieks

Māris Bērziņš, rakstnieks

Nora Ikstena, rakstniece

Aivars Eipurs, rakstnieks

Daina Sirmā, skolotāja, dzejniece

Jānis Vādons, dzejnieks, publicists

Ingūna Cepīte, izdevēja

Ansis Sauka, mūziķis

Solveiga Vasiļjeva, māksliniece

Eižens Valpēters, mākslinieks

Ieva Brante, juriste

Vahurs Afanasjevs, rakstnieks, Igaunijas Rakstnieku savienības biedrs

Gunita Puciriusa, žurnāliste

Heinrihs Puciriuss, ES ierēdnis

Inga Mediņa, uzņēmēja

 

Komentāri (148)

dro 13.08.2014. 13.03

Krietnākie Latvijas cilvēki, to būtu daudz vairāk, ja arī citiem būtu iespēja parakstīties.

+25
-3
Atbildēt

9

    sarmitelinde > dro 14.08.2014. 11.52

    Kas tā par modi runāt visas sabiedrības vārdā.

    Vai tie korumpētie galma dzejnieki un rakstnieki ir krietnākie cilvēki? Un tie svešumā aizdzītie nekrietnākie ?

    Liekuļu bars! Paši savu māju nevar sakārtot , nu apelē pie citu valstu valdītāju sirdsapziņām un atbildībām.

    Kur jūsu krietnās kursītes un rībenas un visi tie citi, kuri ierosināja un pēc tam īstenoja Latvijas pārdošanu Krievijai?

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > dro 13.08.2014. 14.46

    ——-

    Kādas problēmas?

    Geschichte: DIE TEHERAN KONFERENZ: TEHERAN 1943 (DVD / Vorschau)

    http://www.youtube.com/watch?v=iPTjZYeKyZQ

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    sarmitelinde > dro 14.08.2014. 15.37

    Vai Kursīte un Rībena – svētās patriotes; nav saeimas deputātes?

    Vai tās nav tās, kas sāka kviekt kā sivēni, kurus rauj nost no mātes pupa, kad Vienotības šefi tās neielika pirmajos numuros jauno vēlēšanu listē, bet , klusēja par saeimas pieņemto likumu par uzturēšanās atļauju piešķiršanu krievu investoriem?

    Vai man kā vēlētājam, kurš reizi četros gados var izteikt viedokli, vai deputātiem, kuri ir labi apmaksāti, var ietekmēt Latvijas izpārdošanu?

    Variet man nosaukt kaut vienu rakstu galiņu, kurā šīs deputātes publiski būtu iebildušas pret Putina investīcijām Latvijā?

    Vientiesība nav noziegums , bet būtu mana teikšana – es to kvalificētu kā noziegumu. Tiesa gan – pati ar tad dabūtu. Tas gan.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    sarmitelinde > dro 14.08.2014. 21.01

    redz – tev jau tā domāšana tik satrunējusi, ka tu visur redzi tikai pasūtījumus, tikai pirkšanu un pārdošanu. Ka cilvēks var būt brīvs un neatkarīgs savos spriedumos un secinājumos, tādai verga dvēselei kā tev tas nemaz prātā neienāk, tas nemaz ar tavu prātu nav aptverams.

    Saki – inteliģence, saki apvainošana – un kā ar to,ka inteliģence mani apvaino, ka pārdod manu tautu, tās pašcieņu, tās brīvības ideālus un nākotni ?

    Raksta te vergiem līdzīgās žēlabas ārvalstu vadītājiem, kamēr pašu valsts ir novesta līdz tiesiskam sabrukumam, tiesiskam absurdam, ne jau vācieši Latviju Krievijai izpārdeva.

    Kad interesējos VKKF kāpēc nav pieejamas atskaites par to, kā ir izlietota valsts piešķirtā nauda , man Vērpe atbildēja, kas tu tāda (par sūdu) esi,ka mums tev kaut kas jāatbild. Un tad nu tu tādus tagad sauc par inteliģentiem un tādi mani tagad kaunināsi? Vergi!

    Skrien tagad lūdzies Merkelei – gan viņa tev tā atbildēs, ka varēsi iet kā nopērts suns. Un tas būs tik pamatoti un pelnīti.

    Nav mums inteliģences. Tā tika izkauta un nošauta pēc tam,kad Ulmanis nodeva savu tautu. Jauna nav dzimusi. Vismaz tāda,kas būtu autoritāte visai sabiedrībai. Savas nabas apbrīnotāji un pašslavinātāji – tos es par inteliģentiem neskaitu. Tie nav autoritātes.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > dro 13.08.2014. 16.35

    Jācer, ka tā tiešām ir vēstule Vācijas premjeministrei, nevis žurnāla raksts

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    demo > dro 14.08.2014. 19.12

    SandraJ, jūs sākat savu komentāru kā rūdīta ločmeliete, ar mūsu latviešu

    tautas intelģences pazemošanu, nepamatotu apvainošanu korumpētībā utt..

    Pat negribas ne lasīt, kur nu vēl jums kaut ieskaidrot – vienkārši tas ir

    nekrietni/latviski par jums teiktu-tas ir cūciski. Tas vienkārši ir zemiski.

    Var jau manīt, kuras politiskās partijas pasūtījumu izpildat – ‘Vienotības’.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    sarmitelinde > dro 15.08.2014. 08.21

    ja ne saukta , ne aicināta es plika pa tavu istabu staigātu, tad būtu ko brīnīties un arī , ko apbrīnot.

    Neesmu kd pielaulāta. Būtu brīnījies,kāpēc ikstena pa divi lāgi vēstuli parakstījusi – laikam taču,lai Vācijas politiķi saprastu, kura te ir visdaudzcietušākā.

    Lūk. Tas tīģeris nu gan – nu ja, nu ja – inteliģenti taču …

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    volfins > dro 15.08.2014. 02.53

    SKAISLE ARĪ TE RAKSTA. apbrīnojami.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > dro 14.08.2014. 12.17

    Sandra, kurā vietā Kursīte un Rībena ierosināja Latvijas pārdošanu? Par ko tieši jūs runājat? Par TUA? ja par TUA, tad melojat vai ar propagandu nodarbojaties. Ja par ko citu, tad lūdzu konkrētāk, savādāk laižat tādā pat garā kā ločemlis.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Alise 13.08.2014. 13.27

Ļoti laba vēstulīte!! Var parakstīties zem katra vārda!!

+17
-1
Atbildēt

0

janis17 13.08.2014. 14.03

Iniciatīva var būt arī laba, bet tekstā ir nianses, kas man izraisa neizpratni. piemēram “Sarkanajai armijai no nacistiem atbrīvojot, pēc tam okupējot Austrumeiropas valstis…” – tātad, tomēr atbrīvotāji??? Vācija otrā pasaules kara laikā nekad nav okupējusi Latvijas Republiku, tad, kā tie paši okupanti, kas to izdarīja varēja atbrīvot???

“tika turpināts 1939.gadā apkaunojošajā Molotova – Ribentropa paktā lemtais” – diez vai Merkelei un/vai Vācijai var pārmest “sabiedroto” nolemto Teherānā un Jaltā???

Skaidrs, ka NATO klātbūtne ir jāpalielina, skaidrs, ka “nekaitināsim krieviju” politika ir izgāzusies. pļutkina pielīdzināšana Hitleram nav īsti pareiza, jo Rietumeiropā nedod īsto priekštatu ne par 1940. gada notikumiem Baltijā, ne 2014. gada notikumiem Krimā. Dānim, holandietim, austrietim Hitlera okupācija nenozīmēja Baigo gadu – nepatīkami un brutāli jau bija, bet ne tuvu ne staļina veikumiem. Šādi runājot mēs attaisnojam pļuķinu un mazinām viņa noziegumus.

+18
-6
Atbildēt

22

    Signija Aizpuriete > janis17 13.08.2014. 14.42

    ——-dzeris49:”(..)

    Un salīdzināt Staļina un Hitlera noziegumus vispār absurds, te nav labāks un sliktāks, abi vienādi slikti.”

    ==============================================================================

    Kas Staļinam Baltijas valstis 1943.g. Teherānā pārdeva?

    Речи Сталина. Тегеранская конференция 1943 г., У.Черчилль вручает Сталину меч Георга VI

    http://www.youtube.com/watch?v=3JsDT3dF5I0

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > janis17 13.08.2014. 14.53

    ——–

    Ukraiņu kamiņiem poļiem arī vajag pajautāt!

    The Documentary – Auschwitz The Forgotten Evidence History

    http://www.youtube.com/watch?v=7k3-wxLvQwg

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ILZE > janis17 13.08.2014. 18.27

    lno

    Kluso Tu māciji uzņēmējdarbībā, man pasniegsi vēstures stundas?:)

    _____________

    Taču ne otrādi.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > janis17 13.08.2014. 18.23

    Kluso Tu māciji uzņēmējdarbībā, man pasniegsi vēstures stundas?:)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > janis17 13.08.2014. 15.50

    zirnekliene Šeloba. Diez vai žīdi Tev piekritīs.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 13.08.2014. 23.02

    lno Kluso Tu māciji uzņēmējdarbībā, man pasniegsi vēstures stundas?:)

    ______________________

    Neņem ļaunā, es cenšos diskutēt ar faktiem, argumentiem, skaitļiem, nevis pārliecību. Klusajam bija pārliecība, ka TUA ir labi, es varu pierādīt, ka nē…

    Ja kādam ir pārliecība, ka staļins bija žīdu draugs, es varu pierādīt, ka nē…

    http://www.washingtontimes.com/news/2003/aug/16/20030816-105043-6895r/?page=all

    http://globalfire.tv/nj/03en/history/stalin.htm

    http://unitedwithisrael.org/soviet-jews-saved-from-stalins-genocidal-plans-on-purim/

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > janis17 14.08.2014. 10.10

    lno – nemācija, bet stāstīja , ka ir baigais mega biznesa projekts :) par kuru nespeja neko tuvāk pastāstīt :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 13.08.2014. 17.56

    lno, ieraksti kaut googlē antisemītisms psrs! Kā un kad radās Jevreiskaja assr Aizbaikālā?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ILZE > janis17 13.08.2014. 17.16

    aivarsk

    pļutkina pielīdzināšana Hitleram nav īsti pareiza

    _______________

    Kopīgo iezīmju pagaidām vēl diezgan daudz, bet tam paranoidālam fašistu mēslam, pederastu virsaitim, jau kārojas uzmērot vēl arī ģeneralisimusa mundieri.

    http://anvictory.org/putin-vs-gitler-17-sxodstv/

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > janis17 14.08.2014. 13.09

    zirnekliene Šeloba. Domājam jau līdzīgi. Man gan prātā ne 300, bet 200 tūkstoši, bet tas nav būtiski. Nebūtu 1944. gadā saslimis mans vectēvs, arī mūsu ģimene būtu pievienojusies “sliktajiem” latviešiem, koferi jau bija sakravāti. Tādā gadījumā tēvs būtu nodzīvojis ilgāk par 38 gadiem…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 14.08.2014. 11.07

    Klusais – relax, nevis “baigais mega”, bet neliels pārtikas jomā, viss jau darbojas, ražojam, līdzfinansējums saņemts. Toties TUA NEKĀDU labumu Latvijas ekonomikai nedod. Tas skaidrs visiem, izņemot vienotībnieku un saskaņiešu aizstāvētājiem un gazpromizatoriem.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > janis17 14.08.2014. 11.20

    aivarsk. Hitlers bija romantiski noskaņots slepkava. Esmu lasījis, ka Staļinam bija plānots, ka 1/2 žīdu pazudīs ceļā uz līdz Ebreju autonomo apgabalu, tomēr arguments, ka diez kas vēl būtu noticis, ja ūsainas nebūtu novākts ir vājš, jo arī Hitleram būtu bijusi iespēja izpausties uzvaras gadījumā. Esot bijusi ideja visus žīdus pārvietot uz Madaskaru, Evas Braunas māsa atceras, ka Hitlera tējas vakaros esot sprieduši, cik labi darbojas pāraudzināšana koncentrācijas nometnēs, bija stāsts par kādu žīdu, kurš kļuvis par pavisam citu cilvēku:), bet praksē bija līķu kalni. Hitlera režīms Baltijā attiecībā pret pamattautām bija maigāks par boļševiku baigo gadu, manuprāt arī Krievijā tas nebija tik visaptverošs kā boļševiku paradīze. Ja krievi nebūtu vairāk baidījušies no boļševikiem, tad Hitlers būtu uzvarējis:) Mani vācu zaldāti baroja ar šokolādi un konfetēm, vēl tagad atceros austrieti, kuru sauca Polermanis. Kad šķīramies ar viņu kapitulācijas dienā, abi raudājam…Mana tēva māsa – poliete uzskatīja, ka viņas dzīvē labākais laiks bijis tieši vācu okupācijas laiks – katru vakaru gājusi uz kino un tumšākajā diennakts laikā ne no kā neesot bijis jābaidās:) Toties cita mana poļu tautības radiniece ar savu vīru vācieti atradās Varšavā, kad tur iebruka vācieši. Pēc viņas stāstiem poļi nedrīkstēja iet pa trotuāru, bet tirgū iepirkties varēja tikai pēc 17:00…Vēlāk bēgot no Latvijas uz Vāciju viņus panāca sarkanā armija un viņa redzēja visas tās šausmas, ko pastrādāja krievi – visi grāvji bijuši pilni ar līķiem, īpaši sarkanarmiešiem paticis sakropļot sievietes…

    Vai prātīgi būtu Hitleru uzskatīt par mazāku ļaunumu, jo viņš labāk izturējies pret latviešiem, kad tanī pašā laikā Latvijā iznīcināja desmitiem tūkstošu cittautiešu?

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 14.08.2014. 14.03

    Arī mans tēvs ēda vācu šokolādi. Viņa tēvs tad bija leģionā, bet vācietim tāds pats puika mājās…

    Vācieši sev 70 gadus pelnus kaisījuši uz galvas par žīdu lietu, ne jau mums tas jādara, tomēr katru reizi, ieminoties par staļinu un viņa noziegumiem, saņemt atbildi, ka “…Hitlers jau vairāk, Hitlers jau tikpat…” vienkārši no netaisnības sāp galva!

    Vienādojot sen sodītu un beigtu slepkavu ar maniakālu sērijveida slepkavu, kurš turpina slepkavot mēs otro attaisnojam un iedrošinām uz jauniem noziegumiem!

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    ILZE > janis17 14.08.2014. 12.34

    lno

    Vai prātīgi būtu Hitleru uzskatīt par mazāku ļaunumu

    ________________

    Var Hitleru uzskatīt par “ļaunumu”, Bet Staļins un krievu pasaule, nav ne ar ko salīdzināms, absolūtais ļaunums. Netici, pavaicā poļiem un ukraiņiem. Salīdzinājumus Hitleram meklē tālāk no krieviem.

    p.s. Ja pret Hitleru kādam kas iebilstams, tie varētu būt tikai poļi, norvēģi, dāņi, holandieši un beļģi. ASV, Francija un GB, kuri piedalījās Staļina agresijā pret Eiropas tautā, var turēt savas žaunas.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > janis17 13.08.2014. 14.19

    Un kādas tev problēmas?

    Protams, ka no Hitlera atbrīvoja, bet, vēlāk paši okupēja, kas tur neatbilst patiesībai?

    Un salīdzināt Staļina un Hitlera noziegumus vispār absurds, te nav labāks un sliktāks, abi vienādi slikti.

    Tas man atgādina to anekdoti:

    Stāv uz balkona labais un ļaunais, un spļauj lejā – kurš vairāk trāpīs garamgājējiem.

    “Labais” trāpa piecreiz, “ļaunais” trīsreiz.

    Un uz to viens no divim, kas visu to vēro, saka otram – redzi, es teicu, ka labais vienmēr uzvar.

    Tā ka vēstule ir pilnīgi adekvāta.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    ILZE > janis17 13.08.2014. 17.19

    lno

    zirnekliene Šeloba. Diez vai žīdi Tev piekritīs.

    ______________

    Saprātīgi žīdi zin, ka uz Staļina rokām daudz vairāk to asiņu, bet ja Berija nebūtu to krievu izdzimteni nobeidzis, 1953. gadā būtu sācies tāds žīdu genocīds, kādu visi holokosta autori kopā nespētu izdomāt.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > janis17 14.08.2014. 11.54

    Staļins sava mūža beigās bija izsludinājis cīņu pret “kosmopolītiem” (3X drīkst minēt, kādas tautības cilvēkus šis jēdziens apzīmēja”), safabricējis “ārstu lietu”… Tā ka ieceres viņam bija, tik nāve iztraucēja tās realizēt.

    Un kas attiecas uz “mazāko ļaunumu”, tad tiem 300000, kas no Latvijas 1944.g. devās bēgļu gaitās, atbilde uz šo jautājumu bija konkrēta un skaidra un tā galīgi nesakristu ar to atbildi, ko dotu Latvijas cittautieši. Tāpat arī Vakareiropas apspiestās tautas (īri, bretoņi) saprotamu iemeslu dēļ juta līdzi vāciešiem, tā ka vienotas atbildes uz šo jautājumu nav un nebūs.

    Var runāt tikai par “kopīgo bilanci” – Staļina režīma upuru skaits ir daudz lielāks par III Reiha upuru skaitu, jo pirmais darbojās gan krietni ilgāk, gan ar lielāku vērienu, turklāt atšķirības konkrētajās izpausmēs lielā mērā noteica krievu un vācu tautas mentalitātes atšķirības.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > janis17 14.08.2014. 13.38

    Nu ja… Mani vecvecāki uzskatīja, ka ar 6 bērniem nekur aizceļot nevar, tad nu manam vectēvam nebija citu variantu, kā doties mežabrāļos, jo pa vācu laiku bija kļuvis zināms, ka visa ģimene bijusi izvedamo sarakstos, tikai vāciešu atnākšana traucēja to norealizēt.

    Tā jau ir, ja beidzot būtu notikusi plaši atspoguļota Nirnberga 2 ar dažnedažādām sekām Krievijai ( visai krievu tautai obligāto “mea cupla” skaitīšanu līdz bezgalībai un visu iespējamo kompensāciju maksāšanu utt. – līdzīgi, kā šobrīd vāciešiem), tad es domāju, man pilnībā zustu patika nodarboties ar staļinisma un hitlerisma salīdzināšanu un “desmit atšķirību” meklēšanu.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > janis17 13.08.2014. 20.20

    dažus gadus peec kara Čeerčils izdariija secinaajumu , ka ne to cuuku nokaavuši…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > janis17 13.08.2014. 15.45

    AivarsK – šoreiz pilnīgi piekrītu. Tur ja tā lieta, ka vairākums rietumeiropiešu nespēj apzināties, ko krievu okupācija patiesībā nozīmē – pēc būtības III Reiha un PSRS okupācijas, protams, maz atšķiras, taču nežēlībā, cinismā un represiju mērogos vācieši krieviem galīgi neturēja līdzi.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 13.08.2014. 14.43

    dzeris49 Protams, ka no Hitlera atbrīvoja, bet, vēlāk paši okupēja

    _________________________

    Tu esi izliecies vai dumjš????

    Atbrīvoja no Hitlera???????? Cik gadus, dienas, stundas vai minutes Latvijas republika bija atbrīvota??? Kad iestājās tas tavs “vēlāk”???

    Tu pats tici tam murgam???

    Džeri, ja tu dānim, austrietim vai holandietim pasaki, ka staļins Baltijā izrīkojās, kā Hitlers Dānijā, Holandē vai Austrijā, tad tu MELO!!!!

    Un melo par labu staļinam.

    http://www.lettia.lv/lv_a_baigais-gads.html

    Un šodien mēs redzam, ka Ukrainā notiek 1:1 tas, kas notika Baigajā gadā, nevis Hitlera okupētajā Dānijā!

    pacenties to saprast, ja spēj domāt!

    http://www.ua-today.com/modules/myarticles/article_storyid_65609.html

    +16
    -5
    Atbildēt

    0

    gliters > janis17 13.08.2014. 16.00

    Ja Staļins nodzīvotu ilgāk, var gadīties, ka man piekristu arī žīdi. P.S. Turklāt man smaga aizdoma, ka to besprjedjelu, ko krievi sarīkoja Austrumvācijā, vācieši pat konc. nometnēs neatļāvās.

    P.P.S. Varam jau arī atcerēties 7 mlj. badā nomērdēto ukraiņu – turklāt tas tika darīts mērķtiecīgi. Vai uz III Reiha rēķina ir līdzīgs noziegums?

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu