Jaunās vadības atbildes neapmierina radio arodbiedrību (papild.) • IR.lv

Jaunās vadības atbildes neapmierina radio arodbiedrību (papild.)

26
Ainārs Dimants. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Eduards Ozoliņš

Pauliņš plāno izlīdzināt budžetu starp Latvijas Radio programmām; Dimants atzīst, ka bija jādod iespēja atklāti diskutēt

Latvijas Radio tuvākajos gados būtu jāizlīdzina budžets starp programmām – tā šodien, tiekoties ar arodbiedrības pārstāvjiem, savu redzējumu klāstīja jaunievēlētais Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs Aldis Pauliņš.

Savukārt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants atzina, ka tomēr bijis nepieciešams aicināt uz atklātu diskusiju radio valdes priekšsēdētāja amata kandidātus, ziņo LETA.

Atbildot uz arodbiedrības pārstāvju jautājumiem par Pauliņa vīziju, kas Latvijas Radio būtu jāmaina tuvākajos gados, viņš skaidroja, ka patlaban starp radio kanāliem ir nevienlīdzīgs finanšu sadalījums, ko vajadzētu optimizēt. Kā piemēru Pauliņš minēja Latvijas Radio 5 – “Pieci.lv” – piešķiro finansējumu līdz 2017.gadam, jo ir “jādomā, ko darīt, kad tas beigsies”. Tāpat viņš norādīja, ka ir nepieciešams apzināt sektorus, kuros vajadzīgi tehnoloģiskie uzlabojumi.

Arodbiedrības pārstāvji gan bija neapmierināti ar Pauliņa atbildēm, prasīja pēc detalizētiem paskaidrojumiem un taujāja pēc viņa likumiskajām tiesībām atkāpties no amata, kā arī izteica citas piezīmes.

Pauliņš skaidroja, ka plašāk izklāstīt nākotnes vīziju patlaban nevar, jo nepieciešams iepazīties ar Latvijas Radio dokumentāciju un tā norisēm klātienē. Pauliņš izteica cerību, ka uz radio darbiniekus interesējošajiem jautājumiem varēs atbildēt janvārī.

Tikmēr radio valdes loceklim nodrošinājuma jautājumos Uldim Lavrinovičam nācās atbildēt uz jautājumiem par Latvijas Radio ēkas turpmākajām funkcijām un lietojumu. Radio darbinieki pauda bažas par viņa izteikumiem nākotnē pārcelt radio uz jaunām telpām, uz ko Lavrinovičs norādīja, ka šāds “uzdevums viņam nav dots” un tādu plānu viņam nav. “Ja paši radio darbinieki izteikts šādu vēlmi, tad domāsim, ko darīt,” viņš norādīja.

Tāpat Lavrinovičs pauda atbalstu reģionālo studiju izveidei. Saeima gan nav atbalstījusi naudas piešķiršanu Latgales reģionālajai studijai, taču viņš regulāri apmeklējot Saeimas komisiju sēdes un varētu ietekmēt šādu lēmumu pieņemšanu.

Savukārt Latvijas Radio valdes locekle programmas attīstības jautājumos Sigita Kirilka kā vienu no radio attīstības redzējumiem norādīja vēlmi piesaistīt jaunāku auditoriju Latvijas Radio pirmajai programmai (LR1).

Visi jaunievēlētie valdes locekļi Latvijas Radio arodbiedrības pārstāvjiem norādīja, ka vispirms ir nepieciešams tuvāk iepazīties ar radio ikdienu un darbinieku redzējumu, lai sniegtu konkrētāku viedokli par plānotajām izmaiņām Latvijas Radio tuvākajos gados. Darbiniekus gan šādas atbildes neapmierināja. Tika izteiktas dažādas piezīmes gan Pauliņam, gan Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļiem.

Komentējot pārmetumus jaunievēlētajam sastāvam, NEPLP vadītājs Ainārs Dimants aicināja radio darbiniekus “nekļūt par pūli” un “nespļaut akā, no kuras dzeram”.

Atbildot uz arodbiedrības piezīmēm par necaurspīdīgo konkursu radio valdes locekļu izvēlē, Dimants atzina, ka tomēr vajadzējis rīkot radio darbinieku un potenciālā valdes priekšsēdētāja diskusiju pirms ievēlēšanas. Viņš skaidroja – tā kā NEPLP bija kandidātiem apsolījusi konfidencialitāti, tas esot bijis jānodrošina. Tomēr “tā ir mācība nākotnei”, bilda Dimants.

Jaunievēlētie Latvijas Radio valdes locekļi šodien viesojās radio raidījumā “Krustpunktā”, lai paustu savu vīziju par radio attīstību nākotnē. Pēc tam viņus pārķēra radio arodbiedrības pārstāvji, un valdes locekļi piekrita atbildēt uz radio darbinieku jautājumiem.

Dimants: Latvijas Radio jaunā vadība par Siksni spēcīgāka vadības ziņā

Latvijas Radio jaunā vadība konkursā izrādījās spēcīgāka par līdzšinējo valdes locekli Jāni Siksni tieši vadības ziņā, otrdienas rītā Latvijas Radio izteicās Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants.

Kā ziņots, NEPLP 22.decembrī Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja amatam izraudzījās sociologu, pētījumu aģentūras “Factum Group” vadītāju Aldi Pauliņu, valdes locekļa amatam programmas attīstības jautājumos izvēlēta bijusī BNS Latvija vadītāja Sigita Kirilka, bet valdes locekļa amata nodrošinājuma jautājumos – Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) pārstāvis Uldis Lavrinovičs. Siksnim vieta radio valdē neatradās, ziņo LETA.

Dimants noliedza, ka NEPLP lēmums nozīmētu neuzticības izteikšanu Siksnim, jo no jaunās valdes tiekot gaidītas pārmaiņas tajā pašā virzienā, kurā tās ir aizsāktas Sikšņa vadībā. “Nav runa par neuzticības izteikšanu, bet gan par iesākto darbu turpināšanu,” izteicās Dimants. Taujāts, kāpēc iesākto nevarēja turpināt pats Siksnis, Dimants teica, ka NEPLP nelēma vienkārši par Sikšņa pilnvaru pagarināšanu, bija konkurss un nāca klāt spēcīgāki kandidāti attiecībā uz mērķu uzstādīšanu un vadību.

Galvenais iemesls, kāpēc Sikšņa vietā izvēlēti citi cilvēki, esot spēja nodrošināt pārmaiņu ātrumu un sadarbību ar Latvijas Televīziju, skaidroja Dimants. Citi kandidāti bija spēcīgāki par Siksni tieši vadības ziņā, ko esot apliecinājuši arī piesaistītie konsultanti. Latvijas Radio nav tikai sabiedriskais medijs, bet arī uzņēmums, kas jāvada, izteicās NEPLP vadītājs.

Dimants noliedza, ka starp Siksni un NEPLP līdz šim nebūtu izpaudušās atšķirības redzējumā par radio attīstību.

Jaunā Latvijas radio valde stāsies amatā no 16.janvāra, bet NEPLP sagaida, ka jau līdz tam jaunā valde komunicēs ar radio darbiniekiem. NEPLP šodien plkst.12 tiksies ar jauno valdes sastāvu un pārrunās darāmos darbus.

Jau ziņots, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pirmdien slēgtā sēdē izskatīja Latvijas Radio valdes locekļu konkursa 3.kārtas rezultātus un nolēma balsojumā apstiprināt jauno Latvijas Radio valdi trīs cilvēku sastāvā.

Pašreizējā LR vienīgā valdes locekļa Jāņa Sikšņa, kurš kandidēja tikai uz valdes priekšsēdētāja amatu, pilnvaras ir spēkā līdz 2015.gada 15.janvārim, bet jaunā valde ir iecelta uz trīs gadiem. Tā kā Siksnis, pēc NEPLP priekšsēdētāja Aināra Dimanta LTV teiktā, pieteicies kandidēt tikai uz priekšsēdētāja amatu, viņa kandidatūra citu valdes locekļu konkursā nav izskatīta.

Konkursa trešajā kārtā uz valdes priekšsēdētāja amatu līdzās Pauliņam un Siksnim piedalījās arī Vita Tērauda, bijusī domnīcas “Providus” direktore.

Par Radio valdes priekšsēdētāju vienbalsīgi apstiprināts Aldis Pauliņš, kurš līdz šim vadījis pētījumu aģentūru „Factum Group” un patlaban ir arī NEPLP Sabiedriskās konsultatīvās padomes priekšsēdētāja vietnieks. Par labu Pauliņam, pēc Dimanta teiktā, licis nosliekties tas, ka viņam bijis skaidrs redzējums par sabiedrisko mediju nozīmi Latvijā, par Latvijas Radio programmu attīstību, dažādu auditoriju sasniegšanu un programmu formātiem, kā arī to, kā vadīt komandu.

Par jauno Latvijas Radio valdes sastāvu padome sprieda vairāk nekā trīs stundas. Lai arī gala lēmums tika pieņemts vienbalsīgi, valdes loceklis Ivars Zviedris atzina, ka labprāt būtu radio valdes priekšsēdētāja amatā redzējis līdzšinējo vadītāju Jānis Siksni. Bet tā kā viena balss “pret” balsojuma iznākumu nebūtu ietekmējusi, viņš nobalsojis par Pauliņu – tāpat kā pārējie padomes locekļi.

Dimants slavēja jaunā radio vadītāja izpratni par sabiedrisko mediju nozīmi. Viņš gan atzina, ka pārliecinošs redzējumus šajā jautājumā bijis arī Siksnim, bet citi kandidāti iezīmējušies kā spēcīgāki vadītāji.

Līdzšinējais Latvijas Radio vienīgais valdes loceklis Jānis Siksnis ir pārsteigts par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu neapstiprināt viņu Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja amatā.

Sarunā ar aģentūru LETA Siksnis NEPLP lēmumu skaidroja ar uzticības trūkumu līdzšinējam radio vadītājam, proti, sev.

“Acīmredzot [jaunais valdes priekšsēdētājs Aldis] Pauliņa kungs piedāvāja kādas radikālas izmaiņas un citādāku Latvijas Radio attīstības gaitu, kuru manā vadībā nevar īstenot,” sacīja Siksnis.

Latvijas Radio raidījumam “Aktuālais temats” Siksnis šovakar norādīja, ka viens no iespējamiem apsvērumiem, kāpēc viņš zaudējis amatu cilvēkam, kurš iepriekš nav strādājis medijos, varētu būt sabiedrisko mediju “apvienošanās sāga”. Tāpat Siksnis pieļauj, ka acīmredzot padome gaidīja kaut ko straujāku viņa darbībā Latvijas Radio vadītāja amatā.

Atbildot uz jautājumu, vai atgrieztos Latvijas Radio valdē, ja viņam to piedāvātu, Siksnis norādīja, ka nav tādas sajūtas, lai turpinātu strādāt valdē. Siksnis pieļāva, ka varētu aiziet no mediju jomas pavisam.

Vaicāts par savām prioritātēm amatā, jaunievēlētais valdes priekšsēdētājs Pauliņš Ir.lv stāsta, ka vēl ir pāragri runāt par konkrētiem virzieniem – esot jātiekas gan ar pārējiem valdes locekļiem, gan ar NEPLP, tikai pēc tam būs iespējams sniegt plašākus komentārus.

Viņš norāda, ka turpmākajā valdes darbā būs liela loma visu trīs valdes locekļu kopīgam darbam: „Ļoti svarīgs ir valdes kopējais redzējums, jo lēmumus pieņemsim kolektīvi,” Ir.lv tāsta Pauliņš.

Jau ziņots, ka NEPLP apstiprinātais konkursa nolikums paredzēja, ka konkursa kandidātu vārdi netiks publiskoti. Padomes locekļi jau iepriekš to skaidroja ar faktu, ka kandidātiem patlaban, visdrīzāk, ir darba attiecības, kas publiska konkursa gadījumā varētu atturēt no piedalīšanās.

Šādu lēmumu sarunā ar Ir.lv kritizēja mediju eksperts Sergejs Kruks, kurš norādīja uz elitārismu lēmumu pieņemšanā Latvijā, kā arī uzsvēra līdzšinējo pieredzi, kas liecina, ka NEPLP skaidrojumi par tās pieņemtajiem lēmumiem nav bijuši pietiekami un ne vienmēr ir pamatoti izskaidroti sabiedrībai.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (26)

tvverotajs 22.12.2014. 23.56

Drusku dīvaini, ka galvenais Alda Pauliņa trumpis bija “skaidrs redzējums par sabiedrisko mediju nozīmi Latvijā, par Latvijas Radio programmu attīstību, dažādu auditoriju sasniegšanu un programmu formātiem, kā arī to, kā vadīt komandu”, bet kad viņam pašam jautā par redzējumu un plāniem, tad atbilde ir “pāragri runāt par konkrētiem virzieniem – esot jātiekas gan ar pārējiem valdes locekļiem, gan ar NEPLP, tikai pēc tam būs iespējams sniegt plašākus komentārus” un “ļoti svarīgs ir valdes kopējais redzējums”.

+12
-7
Atbildēt

0

Ivars 23.12.2014. 11.29

Izsvieda no frekvences Radio Naba. Izsvieda pašu. Karma is a bitch.

+5
-2
Atbildēt

2

    frekvence > Ivars 23.12.2014. 12.30

    Nabai no nākamā gada ir pašai sava frekvence.

    No tagadējā pieci.lv frekvences izsvieda Ufo Boom FM un Kaimiņu ar visu suņu būdu, un vēl citus margināļus, bet vērtīgos Nabas raidījumus varēja visu gadu klausīties vakaros un brīvdienās.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Ivars > Ivars 23.12.2014. 18.52

    “Nabas” alternatīvas mūzikas programmas klausījos galvenokārt laikā, kad biju pie stūres. Par visa raidlaika aizpildījumu, protams, nevaru spriest. Suņubūdu nekad netrāpījās ieslēgt, par tādu Boom FM esmu lasījis tikai ziņās, toties Radio 5 uzpūtīgais džingls: “Agrāk te bija troksnis, turpmāk skanēs mūzika”, gan joprojām palicis nelāgā atmiņā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

ozolnieki 23.12.2014. 08.42

Par Siksni neko sliktu nevaru teikt . Bet kapēc Pauliņš obligāti sliktais ? Visur visus maina , citu pamatoti citu nepamatoti .

Bet parasti nemainīga retorika ..atlaistais labs , gudrs , godīgs .

Kaut vai visa KNAB jezga vairāku gadu garumā . .. Loskutovs slikts oligarhu ieliktenis , kad atlaida tad taisnības cīnītājs .

Vai tikai Siksnim nebij līguma beigu termiņš kuru nepagarināja . Tā pilnīgi negaidīti tas nebij .

Ja kas tad pēc 1 vai 2 gadi tiks vēlēta jauna NELP

+6
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu