Pirmo reizi • IR.lv

Pirmo reizi

3

Dīvaini, pārsteidzoši un aizraujoši 2014.gada izgudrojumi un atklājumi

Brīnumpuisēns

Zviedru mediķi no Gēteborgas oktobrī ar lepnumu paziņoja, ka pirmo reizi kāda māmiņa dzemdējusi mazuli pēc dzemdes transplantācijas. 36 gadus vecā sieviete, kura vēlas palikt anonīma, piedzima bez dzemdes, taču ar funkcionējošām olnīcām. Ārsti vispirms veica ārpusdzemdes apaugļošanu, izmantojot sievietes olšūnas un viņas vīra spermu. Tad tika veikta transplantācija – donore bija kāda 61 gadu veca draudzene, kurai pirms dažiem gadiem bija iestājusies menopauze. Viens no iesaldētajiem embrijiem iedzīvojās jaunajā dzemdē, un septembrī pasaulē nāca 1,8 kg smags puisēns.

«Tā bija fantastiskas laimes sajūta gan man, gan visai komandai. Sajūta, ka noticis kaut kas pilnīgi nereāls, jo paši neticējām, ka mums tas izdosies jau tagad,» teica profesors Matss Branstrēms, kas dzemdes transplantācijas pētījumiem veltījis desmit gadus. 

Tagad mammai jāizlemj, vai viņa vēlas laist pasaulē vēl kādu bērnu, vai arī tiks veikta dzemdes izņemšana. Kamēr viņas ķermenī dzīvo donora orgāns, sievietei ir jālieto medikamenti, kas neļauj imūnsistēmai atgrūst «svešinieku».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu