Kā piliens grauž akmeni • IR.lv

Kā piliens grauž akmeni

4
Jeļena Vasiļjeva protesta akcijā Ukrainā šovasar.
Māra Miķelsone

Krievijas cilvēktiesību aizstāve Jeļena Vasiļjeva (55) radījusi brīvprātīgo grupu Gruz 200, lai pierādītu krievu armijas klātbūtni Ukrainā un palīdzētu mātēm uzzināt patiesību par kritušajiem dēliem

Kad ierados Ukrainā, patiesi domāju, ka te palikšu tikai trīs dienas. Bet tad Krievijā par mani ierosināja lietu, mani varēja ielikt cietumā grupas Gruz 200 – no Ukrainas uz Krieviju izveides dēļ, stāsta Krievijas cilvēktiesību aizstāve Jeļena Vasiļjeva, ar kuru sazināmies skaipā. Tā viņa, ukraiņu draugu pierunāta, bez Ukrainas pilsonības, ar Krievijā slēgtiem bankas kontiem un pensijas karti palikusi kaimiņzemē jau trīs mēnešus. Jeļenas dzīve te ir trauksmaina, jau sarunas laikā viņa atvainojas, ka tūlīt jādodas uz interviju vienā no daudzajiem Ukrainas televīzijas kanāliem.

Vasiļjeva vasaras beigās sociālajā tīklā Facebook izveidoja grupu Груз-200 ar mērķi savākt iespējami daudz ticamas informācijas par Ukrainas teritorijā kritušajiem Krievijas karavīriem un atrast viņu kapavietas. Izvēlētais grupas nosaukums ir simbolisks, jo «krava 200» militāristu saziņā nozīmē kritušos karavīrus, kurus slēgtos konteineros transportē mājup, lai apglabātu.

Enerģiskā sieviete Ukrainā bieži tiek aicināta uzstāties dažādām auditorijām. Jeļena rada iespaidu par stingru un pārliecinātu cilvēku, kam pēc atbildes kabatā nav jāmeklē, viņas dzīve līdz šim bijusi saistīta ar aktīvu politisku darbību dažādās Krievijas opozīcijas organizācijās. Tiekoties ar cilvēkiem Ukrainā, viņa apliecina savu cieņu brāļu tautai un Krievijas prezidenta Vladimira Putina vietā atvainojas par sākto karu. Šī atvainošanās tiek uzņemta ar aplausiem. Viņa ir gandrīz vai galvenā eksperte Ukrainas medijiem, runājot par karā kritušajiem. «Ūdens grauž akmeni, es nestāvu uz vietas. Cik varēšu, darīšu,» saka Vasiļjeva.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu