NEPLP apstiprina ieceri radio veidot alternatīvās kultūras kanālu • IR.lv

NEPLP apstiprina ieceri radio veidot alternatīvās kultūras kanālu

27
Latvijas Radio ēka. Foto: Lauris Vīksne, F64
Eduards Ozoliņš

LR6 jaunā programma ir iekļauta Latvijas Radio sabiedriskā pasūtījuma plānā 2015.gadam

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sēdē ceturtdien apstiprināts nākamā gada sabiedriskais pasūtījums Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio, kas paredz alternatīvās (nekomerciālās) kultūras un mūzikas programmu LR6, sadarbojoties ar neatkarīgo producentu “NABA”. Jaunā programma ir iekļauta LR sabiedriskā pasūtījuma plānā 2015.gadam.

Alternatīvās kultūras un mūzikas kanāls LR6 – NABA ar pilnu programmu sāks skanēt no nākamā gada janvāra nekomerciālā frekvencē Rīgā – 95,8 FM.

NEPLP nav atbalstījusi Sabiedriskās konsultatīvās padomes (SKP) ieteikumus par Latvijas Radio 5 – Pieci.lv frekvenču un finansējuma pārdali. Ir.lv rīcībā esošais SKP 28.novembra sēdes protokols liecina, ka konsultatīvā padome aicināja NEPLP lemt par iespēju LR5 frekvences un daļu finansējuma piešķirt LR6 darbībai.

SKP saredz „NABA” potenciālu uzrunāt plašāku auditoriju, tai skaitā sadarbojoties ar augstskolām, savukārt radio Pieci.lv esot vairāk orientēts uz darbību internetā, tāpēc tieši LR5 būtu vairāk piemērota darbība nekomerciālajā Rīgas frekvencē.

Tikmēr NEPLP loceklis Dainis Mjartāns ieteikumus veikt izmaiņas par LR5 frekvencēm vērtēja kā pāragras, jo esot jāpaiet ilgākam laikam, lai novērtētu to lietderību. Viņš norāda, ka NEPLP ceturtdien balsoja par to variantu, kādu bija iesniedzis Latvijas Radio.

Vaicāts par SKP ieteikumiem rast iespēju pārdalīt LR5 finansējumu arī LR6 darbībai, Mjartāns norādīja, ka juristi šādu iespēju izskatīja, bet atzina to par problemātisku, jo valsts dotācija piešķirta tieši konkrēta kanāla – Latvijas Radio 5 – darbībai. Ilgtermiņā finansējumā varētu būt izmaiņas, taču par to jālemj kopā ar jauno Latvijas Radio valdi, kuru plānots apstiprināt vēl šogad.

Mediju eksperts un radio pētnieks Sergejs Kruks iepriekš Ir.lv akcentēja nepieciešamību pirms lēmumu pieņemšanas izvērtēt jauniešu radio Pieci.lv un „NABA” sabiedrisko lietderību, kā arī abu kanālu auditorijas atšķirības.

Sabiedriskajā konsultatīvajā padomē LR5 finansējuma lietderīgu izmantošanu plānots vērtēt nākamajā sēdē janvārī. Nākamgad jautājumu par LR5 darbību plāno turpināt skatīt arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, Ir.lv informēja komisijas pārstāvji.

Kopumā Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio darbības nodrošināšanai 2015.gadā plānots 22 miljonu eiro liels finansējums, tai skaitā Latvijas Televīzijai 14 miljoni eiro, Latvijas Radio darbībai – ap 7 miljoniem eiro.

 

Komentāri (27)

Matīss Mintāls 12.12.2014. 11.25

Hei! Arī 200 km no Rīgas dzīvo cilvēki, kas labprāt klausītos šo radio.

+2
-1
Atbildēt

0

mūsu alus 11.12.2014. 23.37

Runā sešas Rīgas!

Vai nav par daudz priekš vienas maksātnespējīgas valsts?

https://www.youtube.com/watch?v=AkUOP2mtuts

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu