Mirusi māksliniece Felicita Pauļuka • IR.lv

Mirusi māksliniece Felicita Pauļuka

31
Felicitas Pauļukas jaunības dienu portrets.

 

89 gadu vecumā mūžībā aizgājusi izcilā māksliniece, latviešu pasteļglezniecības lielmeistare Felicita Pauļuka (1925 – 2014), ziņo Latvijas Radio.

Felicita Pauļuka latviešu mākslā 20.gadsimta otrajā pusē izveidoja latviešu pasteļglezniecības tradīcijas un piepildīja latviešu glezniecības saturu un formu ar jēgu, meistarību un spēku.

Pauļuka dzimusi 1925.gadā. 1940.gadā viņa sāka studēt Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā, kuru pabeidza pēc kara izraisīta studiju pārraukuma. Viņas pedagogi bija Ģederts Eliass un Leo Svemps.

Pauļuka gleznoja figurālos portretus, viņas aktu gleznas bija neatkārtojamas, a;gentūrai LETA Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins. Viņš uzsver, ka Pauļuka bijusi kā “Latvijas zīmols” pasteļglezniecībā.

Mākslas zinātniece Ingrīda Burāne par Felicitu Pauļuku saka: “Felicita piedzima 1925.gada 8.maijā, mūžībā tika pasaukta 2014.gada 8.decembrī. Man ir visu laiku tagad jādomā par to, kā tas ir, ka Felicitas dzīves gadu skaitļi ir starp divām bezgalības zīmēm. Viņa pati ir bezgalība.”

Felicitas un pazīstamā gleznotāja Jāņa Pauļuka ceļi krustojās vēl pirms Otrā pasaules kara Mākslas akadēmijā. Nepilnus desmit gadus (līdz 1950.gadu sākumam) viņi nodzīvoja kopā, un visu šo laiku Felicita bija blakus kā sieva, mūza un modelis.

Viņas seja un ķermenis bija kļuvis par jutekliski lirisku poēmu Jāņa Pauļuka mākslā, kurā viņš iemūžināja nevis kādu konkrētu individuālo tēlojumu, bet savu sievietes skaistuma ideālu – emocionāli daudzpusīgu, bet vienmēr noslēpumaini pievilcīgu.

Atvadīšanās no Felicitas Pauļukas notiks piektdien, 12.decembrī, plkst. 14 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē.

 

Komentāri (31)

KRUSTTEVS 11.12.2014. 01.16

studeja akademijaa ka brivklausitaja jo nebija viduskolas izglitibas..kamer 15 gadu vecumaa vinu paveda netilibaa Pauluks..pec tam vina darbus uzdeva par savejiem ar legendu kopdarbs..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu