NEPLP noraida Bordāna pārmetumus LTV par nelikumīgu rīcību (papild.) • IR.lv

NEPLP noraida Bordāna pārmetumus LTV par nelikumīgu rīcību (papild.)

25
Jānis Bordāns. Foto: Gints Ivuškāns, F64

JKP uzskata, ka tika pārkāptas cilvēku tiesības uz pilnvērtīgu informāciju pirmsvēlēšanu laikā

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) noraidījusi “Jaunās konservatīvās partijas” (JKP) pārmetumus Latvijas Televīzijai (LTV) par iespēju neļaut piedalīties priekšvēlēšanu diskusijās, aģentūru LETA informē NEPLP.

Padome ir saņēmusi politiskās JKP 2014.gada 22.septembra iesniegumu “Par elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbību 12.Saeimas priekšvēlēšanu laikā”, kā arī ir saņēmusi JKP 2014.gada 21.novembra pieteikumu Administratīvajai rajona tiesai “Par iestādes faktiskās rīcības, savlaicīgi nesniedzot atbildi un neveicot nekādus pasākumus iesniegumā norādīto pārkāpumu novēršanai, atzīšanu par prettiesisku”.

NEPLP ir iepazinusies ar JKP iesniegumā pausto nostāju un lūgumu NEPLP nodrošināt, lai valsts LTV dod iespēju visās priekšvēlēšanu diskusijās vienlīdzīgi piedalīties visām partijām.

Atbilstoši Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 10.panta 3.daļas noteikumiem vēlēšanām pieteikto deputātu kandidātu sarakstiem ir tiesības vismaz vienu reizi piedalīties priekšvēlēšanu raidījumos elektronisko plašsaziņas līdzekļu televīzijas programmās sabiedriskā pasūtījuma ietvaros.

NEPLP rīcībā ir informācija, ka visām 12.Saeimas vēlēšanām pieteiktajām partijām tika nodrošinātas tiesības piedalīties LTV programmās veidotajos priekšvēlēšanu diskusiju raidījumos.

JKP bija iespēja piedalīties 2014.gada 18.septembra raidījumā “Izvēlies nākotni! 100 krēsli”, kā arī līdzvērtīgā diskusijā krievu valodā programmā LTV7. Taču no abām šīm iespējām partija atteicās.

Tāpat tika nodrošināta iespēja piedalīties 2014.gada 19.septembra raidījumā “Rīta Panorāma” diskusijā, kā arī sniegt interviju 1.oktobra raidījumā “Ministru prezidenta amata kandidāti”. Šo iespēju JKP izmantoja.

NEPLP informē, ka priekšvēlēšanu aģitācijas likums ļauj elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem pašiem noteikt priekšvēlēšanu raidījumu norises kārtību, ietverot deputātu kandidātu līdzdalības kritērijus, šo kārtību savlaicīgi publiskojot.

Bordāns: Administratīvā tiesa ierosinājusi lietu par NEPLP lēmumu

Administratīvā rajona tiesa ierosinājusi administratīvo lietu par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu neizdot administratīvo aktu par labu Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP).

JKP bija vērsusies NEPLP ar iesniegumu par partijas neaicināšanu uz lielāko daļu no 12.Saeimas pirmsvēlēšanu debatēm un diskusijām, aģentūru LETA informēja JKP vadītājs Jānis Bordāns.

“Pašreiz jau ir pierimušas aktivitātes un emocijas, kas saistītas ar 12.Saeimas vēlēšanu norisi. Arī Jaunās konservatīvās partijas biedri padomes sēdē 29.novembrī analizēja šo vēlēšanu procesu, nosacījumus un rezultātus. Lai varētu konstruktīvi plānot JKP attīstību, bija nepieciešams bezemocionāli uzskaitīt visus par un pret faktus vēlēšanu norisē. Kā viens būtisks aspekts vairākkārt tika minēta JKP neaicināšana uz lielāko daļu pirmsvēlēšanu debatēm un diskusijām,” norādīja Bordāns.

JKP un saskaņā ar Bordāna pārliecību arī pārējās partijas uzskata, ka tika pārkāptas cilvēku tiesības uz pilnvērtīgu informāciju pirmsvēlēšanu laikā, ja uz sabiedrisko televīziju pirmsvēlēšanu debatēm tika aicināti tikai tie, kam “intensīvi paredzēja (kas paredzēja…) 5% vēlētāju atbalsta barjeras pārvarēšanu”. Arī Tiesībsarga birojs atzinumā ir norādījis, ka “sabiedriskajam medijam ir pienākums respektēt uzskatu daudzveidību, aizstāvēt neatkarīgas, demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts ideju, ievērojot cilvēktiesības un darbojoties sabiedrības interesēs, kas ietver arī vienlīdzīgu iespēju došanu visām vēlēšanās kandidējošām partijām piedalīties diskusijās”, norāda politiķis.

Lai saņemtu skaidrojumu par šiem 5% nosacījumiem, JKP 22.septembrī vērsās ar iesniegumu pie NEPLP, bet ne atbilde, ne rīcība nesekoja, uzsver Bordāns. Minēto jautājumu NEPLP vadībai uzdeva arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) speciālās vēlēšanu misijas pārstāvji, kurai NEPLP vadība apgalvoja, ka nekādu sūdzību nemaz neesot. “Radās jautājums – vai NEPLP ir īpašs statuss, kas ļauj vispār nereaģēt uz iesniegumiem? Lai to noskaidrotu, JKP vērsās ar pieteikumu tiesā un 1.decembrī ir saņemts Administratīvās rajona tiesas lēmums par administratīvās lietas ierosināšanu,” informē JKP vadītājs.

Viņš skaidro, ka vairākkārt ir dzirdējis jautājumu “Kāpēc Tev tas vajadzīgs?”, un norāda, ka “tas nav ne principa, ne aizvainojuma jautājums. Esam veidojuši JKP kā nopietnu un ilgtspējīgu “spēlētāju”, tāpēc vēlamies iepazīties ar visiem šiem rakstītajiem vai interpretētajiem spēles noteikumiem. Šis tiesas nolēmums ir mazs solis, bet tikai ar maziem un pārdomātiem soļiem var tikt pie rezultāta, jo mūsu pašu spēkos ir Latviju veidot par tādu valsti, kurā mēs visi gribam dzīvot”.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (25)

aldis411 04.12.2014. 22.12

Varētu būt gana interesants un pamācošs process. Lai Bordāna k-gam un kompānijai veicas!

+10
-1
Atbildēt

0

v_rostins 06.12.2014. 19.38

Pirms tas mēsls, čekas kurmis, nebija sašmucējies darbojoties citā partijā, par to neviens nezināja.

0
-1
Atbildēt

0

klusais 06.12.2014. 11.48

Būs jāieslēdz, gribētos jau klopi kā Ukrainas parlamentā … teiksim Vinķele iekluptu Solvitas frizūrā :)

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu