Atliek Lūša prasības izskatīšanu pret “Ir” • IR.lv

Atliek Lūša prasības izskatīšanu pret “Ir”

10
Aigars Lūsis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Aigara Lūša pārstāvis ierosina izbeigt tiesvedību, ja “Ir” publicēs Lūša viedokļa rakstu

Rīgas Centra rajona tiesa otrdien līdz janvārim atlika bijušā Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra un agrākā maksātnespējas administratora Aigara Lūša prasības izskatīšanu pret žurnālu “Ir” par goda un cieņas aizskaršanu saistībā ar publikācijām par maksātnespējas administrēšanas problēmām.

Aigara Lūša prāvā pret “Ir” otrdien tiesas sēdē notika negaidīts pavērsiens – Lūša pārstāvis piedāvāja izskatīt iespēju izbeigt tiesvedību, ja “Ir” publicētu Lūša viedokļa rakstu par “Ir” publicētajiem rakstiem, kas attiecas uz maksātnespējas problēmām un Aigaru Lūsi. “Ir” nepiekrita mierizlīguma piedāvājumam, bet piekrita uzklausīt un izvērtēt Lūša piedāvājumu atsaukt prasību. Nākamā tiesas sēde nozīmēta 2015.gada 14.janvārī, līdz šim laikam pusēm jāapspriež risinājums.

“Žurnāls pilnībā noraida Lūša prasību. Ja Lūsis gatavs pats to atsaukt, esam ar mieru izskatīt šādu iespēju, lai pārtrauktu bezjēdzīgo tiesāšanos, kas nav nekas cits kā tiesu varas un mūsu laika šķērdēšana,” komentē žurnāla “Ir” galvenā redaktore Nellija Ločmele. Redakcija sazinājās ar Lūša pārstāvi Armandu Tomeli, kurš komentārus nesniedza.

Lūsis 2013.gada 18.janvārī vērsās tiesā ar prasību atsaukt fragmentu žurnālistes Anitas Braunas intervijā ar Nacionālās apvienības līderi Raivi Dzintaru, kas 2012.gada oktobrī publicēta portālā Ir.lv. Runa ir par šo intervijas fragmentu: „Jautājums: Vai Aigars Lūsis turpinās būt TM parlamentārais sekretārs? Atbilde: Kāpēc lai viņš neturpinātu? Jautājums: Tāpēc, ka acīm redzami viņam tur nav vietas. Ir daudz faktu, kas liecina, ka viņš ir iesaistīts negodīgā [maksātnespējas kooperatīvu] biznesā.”

Lūsis prasa atsaukt un atvainoties par pēdējo teikumu, kā arī samaksāt kaitējuma atlīdzību – vienu latu – un atlīdzināt arī tiesāšanās izdevumus.

Prasību par goda un cieņas aizskaršanu 2012.gada decembrī pret “Ir” vērsis arī Lūša kolēģis, maksātnespējas administrators Māris Sprūds. Šīs prasības summa sasniedz 35 879 eiro un ir vērsta pret žurnālistes Indras Sprances pētniecisko publikāciju “Maksātnespējas ķēkis”, kurā izgaismotas maksātnespējas administrēšanas problēmas. Lietas izskatīšana pēc būtības joprojām nav sākta, taču tās ietvaros šovasar tiesa apķīlāja “Ir” aktīvus, izraisot skaļu rezonansi Latvijā un ārpus tās. Apķīlājums novembrī tika atcelts. Prasības izskatīšana pirmajā tiesu instancē nozīmēta 2015.gada 14.maijā.

Kopš 2012.gada nogales pret “Ir” vērstas kopumā četras prasības tiesā par goda un cieņas aizskaršanu. Tikai viena no tām – Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) prasība saistībā ar Aivara Ozoliņa komentārā izteikto viedokli par “Ušakova kleptokrātu Rīgas domi” – ir jau izskatīta pēc būtības. Šajā lietā “Ir” uzvarējis divās tiesu instancēs, atlikusi Ušakova kasācijas sūdzības izskatīšana Augstākajā tiesā.

Savukārt nākamnedēļ, 9.decembrī, Rīgas Centra rajona tiesai jāskata kustības “Par dzīvību” organizatoru prasība pret “Ir” par žurnālistes Lāsmas Rozenfeldes rakstu „Ieņemšanas brīdis Saeimā“, kas 2012.gadā stāstīja par Nacionālās apvienības deputāta Imanta Parādnieka vadītās Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas iniciēto konferenci “Tiesību uz dzīvību tvērums mūsdienu sabiedrībā”.

Komentāri (10)

dzeris49 02.12.2014. 15.38

Acīmredzami Lūsis saprot, ka zaudēs prāvu, ja jau pats meklē, kā lai izkļūt no situācijas, “nezaudējot seju”.

Un Ir pareizi dara, ka tam nepiekrīt, ko var sagaidīt no šī blēža, pret kuru jau ierosināta krimināllieta, tātad, visam, kas tikai Irā pateikts par Lūsi, ir dzelžains pamats, pie kam ir jau bijusi intervija ar šo te cilvēku, kur viņš nodemonstrēja demagoģijas paraugstundu.

Gan Lūša gan Sprūda “uzbraucieni ” Iram bija nepārprotama vēlme iebiedēt šo izdevumu un tās žurnalistus par šiem blēžiem nepatīkamu patiesību.

Vispār, NA ģenerālsekretāra vietnieks, bijušais ģenerālsekretārs, agrāk krimināli vajātais pazīstamais blēdis Lūsis, ir kārtējais “izcilais” NA atradums, var tikai minēt, kāpēc viņš tik ļoti nepieciešams NA vadībai un kāds tai no viņa labums, kaut, jautājums, protams, retorisks, nu protams, tikai “akūtais patriotisms”, kas pēkšņi pārņēma šo shēmotāju un “godavīru”.

+14
-4
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 02.12.2014. 15.14

Piedāvājums sniegt savu argumentāciju, protams, ir labs, vien laikam jau 1) nav droši zināms, ka raksts būs par lietu, 2) tas aizņem vietu.

+12
-3
Atbildēt

1

    DikembeSakamoto > kristaps_freimanis 03.12.2014. 00.14

    Par ļiberasta – dzērāja – autovadītāja – jenota – slepkavas (potenciāla) Spolīša izpildīšanos ne vārda?

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

heinrihs 02.12.2014. 16.53

Latvijas (gan ne tikai) fenomens: jo mazāk figurantam goda, jo skaļāk viņš vēkšķī par tā aizskaršanu pēc vecumvecā kabataszagļu principa: izvilkt maku un laisties lapās, visā galvā brēcot: “Ķeriet zagli!”

+10
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu