Tiesu korupcijas aisbergs • IR.lv

Tiesu korupcijas aisbergs

7
Dienā, kad notika kratīšana, tiesnese Bērziņa darbā bija ieradusies ar Audi Q5, kas pēc viņas aizturēšanas palika pie tiesas ēkas.
Indra Sprance

Kopš aizdomās par kukuļņemšanu KNAB aizturēja Latvijas lielākās tiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu, atklāts ir jautājums – šis ir atsevišķs gadījums vai sistēma?

Profesionāla, zinoša, pieklājīga, laba kolēģe. Greznojas ar dārgmetāliem, tērpjas glamūrīgā jaunbagātnieku stilā, dzīvo ar vērienu jaunā privātmājā Jūrmalā un pārvietojas ar Lexus un Audi Q5 – tā viņas pazinēji un publiskajās datubāzēs pieejamā informācija raksturo novembrī no amata atstādināto Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu. Viņai vienīgajai pašlaik piemērots aizdomās turamā statuss ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ierosinātajā un KNAB izmeklētajā kriminālprocesā par iespējamu kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā. KNAB veica kratīšanu arī Bērziņas kolēģes Guntas Ozoliņas darbavietā un pie uzņēmēja Gulami Mohammada Gulami, radot intrigu – vai kukuļošanas skandāls Latvijas lielākajā tiesā ir atsevišķs gadījums, vai arī aisberga redzamā daļa, un tumši ūdeņi slēpj sistēmu, kas izmeklētājiem vēl jāatklāj?

Bordāna brīdinājums

Pirmo atklāto trauksmi par iespējami koruptīvām darbībām Rīgas apgabaltiesā jau pērnruden sacēla toreizējais tieslietu ministrs Jānis Bordāns, kuru Nacionālā apvienība padzina no partijas un amata, tiklīdz viņš apņēmās reāli iegrožot maksātnespējas administratoru patvaļu. Bordāns tolaik arī nebija ieklausījies partijas biedru viedoklī, kas silti ieteica nelikt šķēršļus līdzšinējās Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas Sandras Strences atkārtotai apstiprināšanai amatā. Ministrs nepiekrita, jo KNAB informēja par nopietnām problēmām šajā tiesā.

«Ilgstoši ir bijušas apgabaltiesas tiesnešu darbības, kas vērstas nevis uz sabiedrības interešu aizsardzību, bet uz kādu ekonomisku grupējumu interešu aizsardzību,» pērn sacīto arī tagad atkārto Bordāns, norādot – patlaban notiekošā izmeklēšana tikai pierāda, ka pērn saņemtā KNAB informācija bijusi patiesa un viņa lēmums mainīt tiesas vadības bijis pareizs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu