Tautas vēlēts prezidents: vai ierosinātāji vēlas Putina Krieviju? • IR.lv

Tautas vēlēts prezidents: vai ierosinātāji vēlas Putina Krieviju?

81
Izstādē šoruden "Vēlēšanu laiki. Latvijas Satversmes sapulces un 1.-4.Saeimas (1920-1931) vēlēšanas plakātos, listēs un karikatūrās no Misiņa bibliotēkas krājuma". Foto: Ieva Lūka, LETA
Māra Miķelsone

Piedalieties diskusijā Ir.lv, vai Latvijā ir vajadzīgs tautas vēlēts prezidents

“Ar šausmām lasu, ka politizēts prezidents varētu ar (neprecizētām) „minimālām funkcijām” palielināt „varas dalīšanu Latvijā”. Tas tā kā ved Putina Krievijas virzienā,” turpinoties debatēm Ir.lv par tautas vēlētu prezidentu Latvijā, partijas “No sirds Latvijai” pārstāvim Ringoldam Balodim oponē politiķis un vēlēšanu reformu rosinātājs Valdis Liepiņš.

Liepiņš uz pietiekami garo Baloža atskatu Latvijas Satversmes tapšanas vēsturē komentē šādi: “Ir skaisti atsaukties uz pagātni, ja tas ir lietderīgi, bet demagoģiski populistiski, ja nav. Daudz kas Latvijā ir mainījies kopš 1921.gada, kad Jānis Purgals izteicis cerību, ka tautas vēlēts Valsts prezidents būs „[..] nacionālas Latvijas valsts vienības politisks vienprātības simbols”. Padomju okupācija, it sevišķi, ir atstājusi dziļas rētas un ne tikai Latvijas etniskā sastāva un noskaņojumu ziņā. 2014.gada Latvija krasi atšķiras no 1921.gada Latvijas.”

Liepiņš arī atgādina, ka “Purgaļa laikā politiski nozīmīgākās etniskās minoritātes pārstāvis, Pauls Šīmanis (Schiemann), aicināja etniskās minoritātes būt vienotas un lojālas Latvijas valstij”. Mūsdienu nozīmīgākās etniskās minoritātes saucēja pēc vienotības un lojalitātes Latvijai nav, viņš norāda. Bez šāda saucēja un viņa saklausīšanas runa par tautas vēlētu prezidentu kā politiskas vienprātības simbolu nav reāla. “Esmu jau savā sākotnējā risku analīzē argumentēti norādījis, ka tautas vēlēts prezidents drīzāk šķels, un līdz ar to nebaudīs tautas uzticību, nekā to vienos,” atgādina Liepiņš.

Tautas vēlēta prezidenta idejas atbalstītājs Balodis savukārt oponentam šoreiz piesauc norvēģu garīdznieku, politiķi, juristu un filozofu Eivindu Bergrāvu, kurš runājis par to, ka sabiedrībā jāizveido spēcīga “iekšēja kontrole”.

Balodis gana garā pārspriedumā nonāk pie atziņas, ka “Latvijas parlamentārajā iekārtā valdība nespēj nedz efektīvi veikt varas iekšējo pārstrukturizāciju (piemēram, efektīvi realizēt veselības aizsardzības, tiesu sektora un izglītības pārraudzību), nedz veikt strukturālās reformas (piemēram, apvienot ministrijas vai spēt konstatēt kādas valsts pārvaldei netipiskas funkcijas), nedz arī spēj efektīvi pārraudzīt ierēdņu armiju. Valsts pašlaik to nespēj izdarīt tāpēc, ka nespēj”.

Tādēļ, viņaprāt, ir nepieciešams varas “restarts”. “Latvijas valstī būtībā birokrātijai ir uzticēta kontrole pār sevi,” secina Balodis un, lai gan ierēdņu darbu vada Saeimas pieņemti likumi, esot nepieciešams ar lielākām pilnvarām apveltīts vēl viens spēlētājs – “ar tautas mandātu apveltīta prezidenta spēja kontrolēt valdības darbības efektivitāti un pieprasīt no valsts dienestiem darba kvalitatīvu izpildi”.

Balodis uzskata, ka tautas vēlēts prezidents būtībā negroza esošo varas dalījumu, bet papildina, “kā ceturtais elements, kas efektivizē pirmo trīs darbību”.

Piedalieties arī jūs diskusijā, vai Latvijā ir vajadzīgs tautas vēlēts prezidents. To varat izdarīt Ir.lv sadaļā “Debates” šeit.

 

Komentāri (81)

nomale 26.11.2014. 12.41

Nu Putinu gluži neievēlēsim, bet tāds Zēmana-Orbana krustojums tiks ar garantiju.

25% Uškovam, 20% Lembergam un pa 10-15% trim četriem citiem kandidātiem. Otrajā kārtā “laipni lūgti ellē”.

+26
-3
Atbildēt

8

    Normunds > 26.11.2014. 12.43

    Ja Vienotībai nespīd, tad uzreiz Putina Krievija?

    +2
    -19
    Atbildēt

    0

    Normunds > 26.11.2014. 13.10

    Vienotības trubadūri pūš visās taurēs, ka tautas vēlēts prezidents nav pieņemams, jo Vienotībai neizdevīgs, tāpēc, ka ne Zaķis, ne Čigāne, ne Rinkevičs nekad nevarēs kļūt par prezidentu un tad Vienotība zaudēs politisko ietekmi un iespēju aizkulisēs ietirgot kaut ko.

    +2
    -18
    Atbildēt

    0

    Normunds > 26.11.2014. 14.00

    Kāds vadonis??? Mums vajag pretsvaru parlamenta neierobežotajai varai, nevis prezidentu ar neierobežotu varu parlamenta vietā. Pilnvarām jāpaliek līdžinējām, tik jāizvēl tiešās vēlēšanās un nebūtu slikti arī premjeru izvēlēties tiešās vēlēšanās, kā tas notiek, piemēram, Izraēlā.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 26.11.2014. 13.46

    nomale

    Nu Putinu gluži neievēlēsim, bet tāds Zēmana-Orbana krustojums tiks ar garantiju.

    ________________

    Ar ko tad mūsu iepriekšējie Saeimas ieceltie čekas mērgli atšķīrās.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    aivarsk > 26.11.2014. 14.06

    tik jāizvēl tiešās vēlēšanās

    __________________________

    Labi, bet tauta lai balso atklāti, kādā lielā sapulcē, atklāti paceļot roku, iedosim katram bildīšu komplektu, kurš par kuru balso, to bildīti paceļ. Pūli nofotografē un bildītes saskaita! Vai arī reģistrēt visus – vārds uzvārds p.k. , par ko balso!

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > 26.11.2014. 13.28

    Ja liberasti nebūtu apmuļķojuši daļu tautas un viņiem nebūtu izdevies uzspiest kolonistu masveida naturalizāciju, tad tautas vēlēts prezidents nebūtu tik bīstams.

    Tomēr es jebkurā gadījumā esmu pret. Latvietis savā būtībā ir viensētnieks, individuālists, demokrāts, viņam saimnieks vai vadonis nav vajadzīgs. Krievu baram tāds ir absolūti nepieciešams.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    nomale > 26.11.2014. 13.59

    Normunds. Kāda nahren Vienotībai politiskā ietekme? Vienotībai ir tikai 23 no 100 vietām saeimā, un valdību tā veido tikai tāpēc, lai būtu uz ko nogrūst visas šeftes. Medicīnā slikti – Vienotība vainīga, izglītībā slikti – Vienotība vainīga, Citadeli pārdeva – Vienotība vainīga, nepārdeva – vainīga.

    Kur bija Vienotības ietekme, kad nupat iefīrēja Kūtri?

    Tie Vienotības āži ir grēkāži! Bet viņiem droši vien tas patīk.

    +15
    -5
    Atbildēt

    0

    nomale > 26.11.2014. 12.47

    Kas tev labāk patiktu – Lembergs vai Ušakovs?

    Un kāds vispār šai tēmai sakars ar Vienotību?

    +21
    -2
    Atbildēt

    0

west 26.11.2014. 13.03

Parlamentārajai politiskajai sistēmai nav nekādas vainas. Visas nelaimes sākas ar Satversmes neievērošanu un principa : “Viens likums, viena taisnība visiem ” ignorēšanu. Tāpēc rodas tautas kurnēšana, neapmierinātība un tā “saimnieka” meklēšana, kurš to apturēs.

Slimības sakne ir pašu galvās. Nevar ignorēt arī gadsimtos iedzimtos verga dvēselīšu gēnus, pateicoties kuriem bez komandas un ikdienas pēriena ļoti daudziem dzīvot ir tik grūti..

+18
0
Atbildēt

11

    Normunds > west 26.11.2014. 13.14

    Tieši tā – problēma ir galvās, nevis tautas vēlēta prezidenta institūcijā.

    0
    -14
    Atbildēt

    0

    edge_indran > west 26.11.2014. 13.30

    ——–

    Ir problēma – būs risinājums. Viss ir galvās, elementāri – kā saka, nav pirma, ne pēdējā reize:

    “«Es izvērtēšu iespējas, tostarp šīs bruņojuma izvietošanu rotu vai bataljonu apmērā mazākajās valstīs,iespējams, tādās vietās kā Baltija, Polija, Rumānija, Bulgārija,» sacīja ģenerālis.

    Ministru prezidente Laimdota Straujuma nākamajā rītā Neatkarīgās televīzijas raidījumā «900 sekundes» nenoliedza iespēju, ka nākamgad arī Latvijas teritorijā varētu tikt izvietoti ASV tanki.”

    http://www.tvnet.lv/zinas/arvalstis/536826-austrumeiropa_var_tikt_izvietoti_asv_tanki

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    Normunds > west 26.11.2014. 14.04

    Saimnieks, prezidents, kas ar karoti mutē gudrību ielies un pagalmu sakārtos

    =========

    Raicha, un atkal, simto reizi, atkārtoju, ka prezidentam pilnvaras nafig nav jāpalielina, bet tikai jānovērš atkarība no parlamenta politiskās tirgošanās. Kas tur nesaprotams?

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Normunds > west 26.11.2014. 15.25

    Pēc vēlēšanām jā, bet pirms vēlēšanām ? Vai Tev nav kauns, kā parlaments pazemo prezidentu pirms prezidenta vēlēšanām? Parlaments (atsevišķi deputāti un partijas) tādā veidā pazemo ne tikai prezidentu, bet arī valsti un tautu.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Normunds > west 26.11.2014. 15.58

    Problēma ir sistēmā, kas pieļauj zagļu un mauku nokļūšanu gan saeimā, gan vēlāk citos amatos. Pirmkārt, partijās nav demokrātijas un tālāk iet kā mēris. Tāpēc es piedāvāju apiet nedemokrātiskās partijas.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    vvilums > west 26.11.2014. 20.29

    Problēma parasti ir nevis “cirvī, bet gan rokās”, proti, nevis likumos ir vaina, bet gan mūsos. Neviens netraucē labu “saimnieku” prezidentu ievēlēt , kāds ,piemēram, ir Igauņiem, jau nākošvasar, ja sabiedrība tiešām to gribēs. Valsts ienaidnieki gan to ļoti negribēs un jauks ūdeņus tie varētu būt 40 % balsotāju saeimā. Vēl 10% atturēsies.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > west 26.11.2014. 16.29

    ….aivarsk….acīm redzamais – neticamais!…bet…nudien, esi nopelnījis plusiņu… :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > west 26.11.2014. 21.42

    Normunds Problēma ir sistēmā, kas pieļauj zagļu un mauku nokļūšanu gan saeimā, gan vēlāk citos amatos.

    ___________________________

    Nu nezinu, ja jau tauta “pieļauj zagļu un mauku nokļūšanu Saeimā”, tad kāpēc, lai PĒKŠŅI prezidents būtu izņēmums?!

    Starp citu igauņi pēc līdzīgas sistēmas ievēl gan parlamentu, gan prezidentu!

    Un vēl, vainot sistēmu, manu prāt nav pareizi, ja atbildīgas ir personas. Arī zolitūdē nevajag vainot sistēmu – tūkstošiem māju ir uzbūvēts bez “sistēmiskām kļūdām”, te pēkšņi sistēma…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > west 26.11.2014. 14.29

    Normund – es neredzu, ka prezidents pēc ievēlēšanas būtu atkarīgs no Saeimas – viens pat pamanījās Saeimu patriekt.

    Es uzskatu, ka NEKO nevajag mainīt, īpaši šajā politiskajā situācijā, kad balansējam uz naža!

    Ir lietas, kuras nevar paredzēt.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > west 26.11.2014. 15.46

    Mums ir pieņemts visiem visus pazemot! Domāju, ka nav izsmeltas visas iespējas prezidenta ievēlēšanu padarīt par cienīgas personas ievēlēšanu. Bet mums taču nepatīk autoritātes, ne deputāti, ne priekšnieki, ne prezidenti – visi taču ir zagļi un maukas! Kamēr sabiedrība nevienosies cienīt savus priekštāvjus vienlaicīgi ievēlot cienāmus cilvēkus, tikmēr nekas nemainīsies, bet, ja spēj ievēlēt necienāmus deputātus, ievēlēs arī necienāmu prezidentu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Raicha > west 26.11.2014. 13.27

    Normund, beidziet gvelzt muļķības te par Vienotību. Es, piemēram, esmu NA atbalstītājs jau labu laiku, un man nav svarīgi, vai prezidents ir no V, vai NA, vai ZZS, svarīgi, lai viņš(a) domātu par valsti, nevis savu un sponsoru izdevīgumu. Jums savukārt visa “bilde” veidojas pēc principa – “ka tik ne Vienotība”, aizmirstot visu pārējo. Kaut vai SC, ka tik ne Vienotība…

    Šībrīža “prezidenta vēlētāji” atgādina kaut ko vidēju starp Sūnu ciema varoņiem (tikai lāča vietā – Saimnieks, prezidents, kas ar karoti mutē gudrību ielies un pagalmu sakārtos) un autoservisa darbiniekiem, kas nesaprotot, kur mašīnītei vaina, histēriski maina vienu detaļu pēc otras, cerībā, ka “aizies” tas auto, savukārt klients par to maksā…

    Negribu, lai Latvijai un man tajā skaitā būtu jāmaksā par šādu ampelmaņu izdarībām.

    +21
    -1
    Atbildēt

    0

politics 26.11.2014. 14.03

Visi tie, kas iestājas par visas tautas vēlētu bērziņu, iedomājas, ka tieši viņu lolotais nonāks Rīgas pilī vai pat jau Melgalvju namā, taču nāksies rūgti vilties.

Neielaižoties sīkākos pamatojumos, vēlos norādīt, kad Latvijā pilnīgi droši nāksies rīkot balsošanas otro kārtu, protams, ja neieviešam principu “uzvarētājs iegūst visu”, kura rezultātā, visticamāk, pirmā un drošī vien arī beidzamā saulvede būs Ždanoka, vai kāds viņas ekvivalents “ar cilvēcīgu seju”.

Tādējādi varam ar lielu ticamības pakāpi pieņemt, ka galīgās uzvaras laurus plūks kāds no kandidātiem, kas pirmajā kārtā būs ieguvis ne vairāk kā 20% balsu. Jādomā, ka arī no šiem 20% daļa, un ne maza, jau sākotnēji būs balsojuši par “mazāko ļaunumu”.

No tā savukārt izriet, ka pēcvēlēšanu rītā ar apmierinājumu modīsies ne vairāk kā 10 līdz 15% to Latvijas pilsoņu, kas būs nokļuvuši līdz urnām. No pilsoņu kopskaita, vērtējot optimistiski, tas savukārt varētu būt septiņi līdz desmit procenti.

Vienīgais mierinājums ir tas, ka arī šai “decimētajai” Tautai pašu brūvējums pēc nedēļas, mēneša vai ap Jaungadu jau būs pārtapis visa ļaunuma saknē.

+16
-2
Atbildēt

10

    Normunds > politics 26.11.2014. 14.10

    Vai pievienoties eirāzijai?

    =========

    Vai Sorosam.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Normunds > politics 26.11.2014. 15.29

    jāsaprot, ka nodrošināt 50%+1 balss no visiem balstiesīgajiem

    ==============

    1) Ušakovs

    2) Lembergs

    3) Pret visiem

    jāsavāc 50% + 1 balss no visiem, kas piedalās.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Normunds > politics 26.11.2014. 14.10

    Var noteikt iespēju balsot pret visiem un jāsavāc 50% + 1 balss.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Normunds > politics 26.11.2014. 16.08

    Tad sāk no sākuma un tie, kas izbrāķēti vairs nedrīkst piedalīties. Ja latviešu tauta nevar izvirzīt vienu godājamu, cienījamu un uzticamu kandidātu, kā arī vienoti par to nobalsot, tad nav jēgas te ampelēties un spēlēt valsti. Tad jāklopē ciet tas cirks. Protams, siles partijām neder godājams, cienījams un neatkarīgs. Kā savulaik teica Birkavs – mums ir vajadzīgs paklausīgs prezidents un ievēlēja Ulmani.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    aivarsk > politics 26.11.2014. 15.50

    Normund, un kas tad būs tad, kad “pret visiem” nobalsos 50%+1?

    Sāksim visu no sākuma, es paredzu?

    Un ko?

    atkal un atkal pie tā paša rezultāta nonākt?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Raicha > politics 26.11.2014. 15.33

    Aivarsk 14:44 – perfekti:) Tieši to arī šie “tautas gribas paudēji” arī grib.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    nomale > politics 26.11.2014. 14.21

    Normunds. Ja domā 50%+1 no visiem balstiesīgajiem, tad jā. Tikai neredzu iespēju ka kāds vispār kādreiz tiks ievēlēts pie šādas sistēmas.

    Ja 50%+1 no līdz urnām atnākušajiem, tad joprojām izvēle būs starp Ušakovu un Lembergu, jo otrajā kārtā iekļūst tikai divi un viens no viņiem iegūs šos 50%+1.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    Raicha > politics 26.11.2014. 15.36

    >>>jāsaprot, ka nodrošināt 50%+1 balss no visiem balstiesīgajiem

    ==============

    1) Ušakovs

    2) Lembergs

    3) Pret visiem

    jāsavāc 50% + 1 balss no visiem, kas piedalās.

    <<<< Normunds, eksperimentēt varat ar sērkociņiem savā šķūnītī. Latvijā dzivojiet ne tikai jūs, un ārējais apdraudējums šobrīd ir kā nekad pēdējo 23 gadu laikā - kopš 1991.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Bet > politics 26.11.2014. 14.09

    Jā, precīzi, tikai tas praktiski 20% ievēlētais , bet 10% taiutas pārstāvību ieguvušais prezidents lepni nesīs Tautas vēlēta prezidenta nosaukumu!

    Un tieši to vēlas Latvija sienaidnieki. sak- lūk tauta svēlētam prezidentam jādod lielākas tiesības un pilnvaras , un ej nu zini par kādām tiesībām tiks lemts pēc tam!

    Vai pievienoties eirāzijai?

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > politics 26.11.2014. 14.44

    Normund, jāsaprot, ka nodrošināt 50%+1 balss no visiem balstiesīgajiem vispār nav reāli un ir bīstami, jo tad var neievēlēt nevienu vispār – tā būs politiskā pata situācija – līdz ar to vienīgi 50% +1 no balsojušajiem ir reāls cipars..

    izspēlēsim situāciju –

    Izvirzīti 5 kandidāti, no kuriem pirmie divi paliek ušaks un sūduradziņa – es taču neiešu uz otro kārtu vispār – lai neleģitimizētu vēlēšanas ar lielāku dalībnieku %.

    Bez tam, līdz ar to vispār pastāv iespēja ušakam kļūt par prezi, tas nozīmē maidānu pie Rātsnama un Melngalvju nama, tas nozīmē krievijas “konstitucionālu palīdzību” kārtības nodrošināšanai un TAUTAS GRIBAS nodrošināšanai. Tieši šāds scenārijs bija Ukrainā! Kurš ir tik stulbs to gribēt Latvijā?

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu