Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Uz komētas 67P virsmas nosēdinātā Eiropas zonde Philae pirms savas apklušanas nosūtījusi uz Zemi panorāmas attēlus un urbumā iegūto paraugu datus. Pēc tam enerģijas trūkuma dēļ zonde pārgāja uz «miega» režīmu. Zinātnieki cer, ka tuvāko mēnešu laikā, iespējams, vēl izdosies sazināties ar Philae, ja tās saules bateriju paneļi, komētai tuvojoties Saulei, spēs nodrošināt ar nepieciešamo enerģiju. Philae nolaišanās uz komētas ir pirmais šāds solis kosmosa izpētes vēsturē.

Nedēļas notikumi pasaulē


Krievijai draud vēl lielāka starptautiskās sabiedrības izolācija,
ja tā nemainīs savu Ukrainas politiku, G20 samita noslēgumā paziņoja ASV prezidents Baraks Obama. Viņam piebalsoja Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons, sakot, ka G20 samits Krievijai ir paudis «ļoti skaidru vēstījumu» – ja tā nebeigs iejaukties Ukrainas lietās, tai noteiks jaunas sankcijas. Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien brokastu laikā pameta G20 samitu, nesagaidot tā beigas.

ES ārlietu ministri vienojušies par nepieciešamību vērst pret promaskaviskajiem spēkiem Austrumukrainā jaunas sankcijas – aktīvu iesaldēšanu un ceļošanas aizliegumus. Sankciju sarakstā tiks iekļauti Doņeckas un Luganskas pašpasludināto republiku līderi Aleksandrs Zaharčenko un Igors Plotņickis. Lēmums neparedz jaunas sankcijas pret Krievijas pārstāvjiem vai Krievijas ekonomiku. Pēc ziņām no diplomātiskiem avotiem Briselē, par sankciju paplašināšanu pret Krieviju ir tikai sešas ES valstis – Lielbritānija, Zviedrija, Polija, Lietuva, Latvija un Igaunija.

Vairāki tūkstoši demonstrantu Prāgā pieprasīja Čehijas prezidenta Miloša Zēmana atkāpšanos no amata viņa īstenotās prokrieviskās politikas dēļ. Čehijas prezidentam pārmet rupjību un necenzētu izteikumu lietošanu. Zēmans ir vienīgais no Eiropas valstu līderiem, kurš publiski noliedz faktu, ka Krievijas karaspēks ir iebrucis Austrumukrainā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu