Zviedrijai ir pārliecinoši pierādījumi par ārvalstu kuģa atrašanos Stokholmas arhipelāgā oktobrī • IR.lv

Zviedrijai ir pārliecinoši pierādījumi par ārvalstu kuģa atrašanos Stokholmas arhipelāgā oktobrī

30
Foto: Edijs Palens, LETA

Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns un aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists uzsver – pārkāpums ir ļoti nopietns

Zviedrijas armija piektdien paziņojusi, ka tai ir pārliecinoši pierādījumi par ārvalstu kuģa atrašanos Stokholmas arhipelāgā pagājušajā mēnesī, vēsta LETA.

Zviedrijas armijas virspavēlnieks Sverkers Jēransons preses konferencē paziņoja, ka oktobrī Stokholmas arhipelāgā atradusies neliela zemūdene, bet armija nespēj noteikt, kuras valsts kuģis tas bijis.

“Mēs varam izslēgt citus alternatīvus izskaidrojumus. Noskaidrots, ka ārvalstu spēks ir pārkāpis Zviedrijas teritoriālos ūdeņus,” paziņoja Jēransons. Cik gara bijusi zemūdene, viņš neatklāja, norādot, ka tā ir slepena informācija.

Levēns uzsvēra, ka Zviedrija aizstāvēs savu teritoriālo integritāti ar visiem tās rīcībā esošajiem līdzekļiem. Premjers arī paziņoja, ka, ņemot vērā globālās situācijas pasliktināšanos drošības jomā, tiks izveidota jauna nacionālās drošības komiteja.

“Nav šaubu, ka notikusi mūsu ūdeņu teritoriāla pārkāpšana,” viņš piebilda.

Runājot par zemūdenes incidenta izmeklēšanu, Levēns norādīja, ka tas ir “ļoti, ļoti nopietns ziņojums”. Hultkvists žurnālistiem norādīja, ka šis atgadījums ir “liecība par drošības situācijas pasliktināšanos mūsu pasaules daļā”.

Jau vēstīts, ka pagājušajā mēnesī pie Zviedrijas krastiem tika izvērsta vērienīga meklēšanas operācija, jo pastāvēja aizdomas, ka valsts ūdeņos atrodas ārvalstu zemūdene, iespējams, no Krievijas. Operācijā piedalījās karakuģi, mīnu traleri, helikopteri un vairāk nekā 200 karavīru, bet galu galā meklēšana tika pārtraukta, armijai paziņojot, ka objekts, visticamāk, jau pametis Zviedrijas ūdeņus. Maskava kategoriski noliedza, ka tā varētu būt krievu zemūdene.

80.gados un 90.gadu sākumā Zviedrija pastāvīgi bija trauksmes stāvoklī Krievijas zemūdeņu dēļ. Tomēr visā šajā laikā Zviedrijai neizdevās notvert nevienu no krievu zemūdenēm.

Izņēmums bija gadījums 1981.gadā, kad padomju zemūdene U137 uzskrēja uz sēkļa netālu no Zviedrijas lielākās karaflotes bāzes. Maskava toreiz taisnojās, ka zemūdenei “no ierindas izgājušas navigācijas iekārtas”, tāpēc atrašanās vieta noteikta “kļūmīgi” un “sliktas redzamības apstākļos” zemūdene uzskrējusi uz sēkļa. Pēdējo mēnešu laikā Ziemeļeiropā un Ziemeļamerikā vērojama strauja Krievijas militāro aktivitāšu pastiprināšanās. NATO iznīcinātāji šogad pārtvēruši Krievijas lidmašīnas jau aptuveni 100 reizes, kas ir trīs reizes vairāk nekā 2013.gadā, liecina NATO publiskotie dati. Londonā bāzētās domnīcas “Eiropas vadības tīkls” jaunākajā ziņojumā secināts, ka pēdējo astoņu mēnešu laikā Eiropā fiksēti teju 40 vairāk vai mazāk nopietni atgadījumi, kurus izraisījusi Krievijas provokatīvā militārā uzvedība. Ziņojumā īpaši izcelti “trīs augsta riska incidenti,” kuriem “ar ļoti augstu varbūtību varēja būt cilvēku upuri un kas varēja izraisīt tiešu militāru konfrontāciju”. Vienā no šiem gadījumiem lidsabiedrības SAS lidmašīnai, paceļoties no Kopenhāgenas, tik tikko izdevās izvairīties no sadursmes ar Krievijas izlūkošanas lidmašīnu. Krievijas lidmašīna neizmantoja retranslatoru, kas ļautu identificēt tās pozīciju. Otrs augsta riska incidents bija Krievijas drošībnieku veiktā policista nolaupīšana NATO dalībvalsts Igaunijas teritorijā. Vēlāk viņš tika aizvests uz Maskavu un apsūdzēts spiegošanā. Trešais gadījums bija ārvalsts zemūdenes meklēšanas operācija Zviedrijas piekrastes ūdeņos. Zviedrija brīdināja, ka tā ir gatava pielietot spēku, lai piespiestu zemūdens peldlīdzekli pacelties virs ūdens.

 

Komentāri (30)

lno 14.11.2014. 21.17

IKEA sāks būvēt rūpnīcu pie “Nižņijnovgorodas, ieguldot 25 miljonus USD, laikā kad kapitāls bēg no valsts, kuras fondu tirgus apjoms mazāks kā Apple kapitalizācija…Tik ātri aizmirsuši kā šos čakarējuši Krievijā:)

+12
0
Atbildēt

1

    klusais > lno 14.11.2014. 22.29

    lno – redz vecajam zviedram, kurš braukā ar vecu SAAB ( vai VOLVO , bet tam nav noteicošas nozīmes ) izrādās nauda “nesmird” … Savdabīga loģika Kampradam … kaut gan laikam juniors Matiass no sencīša Ingvara pārņēmis vadības grožus …

    +4
    0
    Atbildēt

    0

west 14.11.2014. 18.37

Politiski pareizi muldēt ir riskanti jebkurā gadījumā, pat ja muldēšans mērķi ir cēli.

Cerams, ka “pārliecinošie pierādījumi” tiks arī kaut kā pamatoti un demonstrēti. Kāpēc tad nevarēja šo mazo štrunta zemūdeni nopeilēt, izvilkt un parādīt visiem ? Līdzekļu un tehnikas bija par maz ? Bet varbūt vajadzēja sadarboties un pat iestāties NATO ? Tad varbūt nebūtu kauns par šādu izgāšanos ? Lai pirmais met akmeni tas, kurš teiks , ka tā nebija Zviedrijas armijas izgāšanās.

+6
-1
Atbildēt

1

    aivarsk > west 14.11.2014. 22.55

    Totāla izgāšanās!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Fikseris 14.11.2014. 21.51

    latvijas_valsts > Fikseris 14.11.2014. 22.11

    Это видео русского нациста, как он сам же себя и рекомендует: “Русский Н.С.”, – то есть русский национал-социалист. Посмотрите другое видео, хорошее, как поймали укрофашиста и с ним по-русски поговорили:

    https://www.youtube.com/watch?v=940y8WzmDiQ

    Вот что бывает с теми, кто воюет с русскими.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    latvijas_valsts > Fikseris 15.11.2014. 10.29

    Враги нас критикуют? Это хорошо, что враги недовольны.

    PS Хорошо смеётся тот, кто смеётся последний.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    latvijas_valsts > Fikseris 14.11.2014. 23.40

    Вас съест большая белая акула. Даже не сомневайтесь.

    https://www.youtube.com/watch?v=RPjUKj2Gb0A

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Fikseris 15.11.2014. 13.24

    Fikseris

    Bidlas you tube neskatās, bet pa 1 anālu šādus video nerāda.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    apmulsis > Fikseris 15.11.2014. 01.17

    latvijas_valsts

    Nato chief Jens Stoltenberg: Russia has ‘violated international law’

    http://www.bbc.com/news/world-europe-30061243

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anti Vatņiks > Fikseris 14.11.2014. 23.31

    Neraks neviens arī, vienkārši izmetīs musaros kā izlietotu lateksa pretapaugļošanās līdzekli.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Fikseris > Fikseris 14.11.2014. 23.39

    #1. Tu vispirms video noskaties :)

    #2. Malachi vatniki :))) Viena dumja KGB diktatora del sakushi slepkavot krievus Ukrainaa :)

    Un jus domajiet ka jums tas labi beigsies? Putina pec 5 gadiem vairs nebus, bet kauns par sho jums bus gadsimtiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Fikseris > Fikseris 15.11.2014. 00.10

    morgenstern > Fikseris 14.11.2014. 23.18

    Jūs, smirdīgus putļera nozombētus jaukteņus, neviens nefilmēs. Apraks tāpat;)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Fikseris > Fikseris 15.11.2014. 00.41

    hahaha uz kijevu? Jus chingizgana pecnaceji talak par slavjansku nekad netiksiet.

    ps. tu vatnik to nesaproti, bet visi tavi komenti ir smiekliga, nozhelojama zema intelekta izpausme. Parsmieties var :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu