Pašiem gana, citiem pietiks • IR.lv

Pašiem gana, citiem pietiks

7
Independence (Neatkarība) pietauvošanās Klaipēdā 27.oktobrī.

Decembrī darbu Klaipēdā sāks Baltijā pirmais peldošais sašķidrinātās dabasgāzes terminālis.Vai Lietuva dalīsies Neatkarībā ar Latviju?

Visbiežāk uzdotais jautājums pēc termināļa atklāšanas, proti, cik maksās tā piegādātā gāze, pašlaik joprojām nav precīzi atbildams, tāpat kā nav iespējams skaidri prognozēt, kāds laiks nākamgad Jūrmalā būs 17.jūnijā – saulains, apmācies vai varbūt līs? Klaipēdas termināļa sašķidrinātās gāzes (LNG) cena būs atkarīga no šā kurināmā cenas pasaules tirgos, no ASV dolāra kursa, pirkuma apjoma un citiem faktoriem.

Lietuvas enerģētikas ministrs Roks Masjulis, kurš valdības krēslā šoruden pārsēdies no termināļa operatora, uzņēmuma Klaipėdos nafta vadītāja posteņa, uzsver – terminālis jāvērtē kā gāzes piegāžu infrastruktūras sastāvdaļa, tāpēc tā uzturēšanas izdevumi ietilpst kopējā tarifā neatkarīgi no tā, vai gāzi piegādā Gazprom vai citi piegādātāji. «Pat ja visu gāzi mēs piegādātu caur termināli, patērētājiem tik un tā būtu jāmaksā arī par cauruļvadu sistēmu, kas tagad tiek izmantota Gazprom gāzes sūknēšanai,» ministrs domu ilustrē ar pretēju piemēru.

Cenas jau krīt

Valsts dabasgāzes piegādes un tirdzniecības uzņēmums LITGAS no Norvēģijas kompānijas Statoil šovasar nopirka pirmos 540 miljonus kubikmetru sašķidrinātās gāzes. Patērētājiem tā maksās līdzīgi kā gāze, kas pašlaik tiek pirkta no Gazprom, proti 260-290 eiro par tūkstoš kubikmetriem. Termināļa entuziasti apgalvo, ka Independence konkrētu labumu dod jau tagad, jo tieši termināļa dēļ Gazprom šogad Lietuvā samazināja gāzes cenu par 20%. Saskaņā ar citu populāru viedokli Lietuva «izgrieza rokas» Gazprom jau pirms diviem gadiem, kad Stokholmas arbitrāžas tiesā iesniedza 1,3 miljardu eiro prasību par 2004.-2012.gadā piemēroto negodīgo gāzes cenu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu