Mmm! Siltas zupas smarža! • IR.lv

Mmm! Siltas zupas smarža!

4
Vidzemes zupa.
Gunita Nagle

Kad pagrabi pilni ar dārzeņu ražu un nosvinētas cūku bēres, pienācis laiks sātīgai zupai. Četru novadu saimnieces atklāj savas puses iecienītāko rudens zupas recepti, un katra no viņām piebilst: nav otras gardākas!

Iesaka Kurzemes saimniece Gunta Stepanova

Kurzemnieku zivju zupa ar dārzeņiem
Kādreiz kurzemnieki uzturā daudz lietoja zivis, bet tagad iemanījušies izmantot arī piemājas dīķos audzētās. Lai pagatavotu zupu desmit porcijām, ņem aptuveni 2 kg smagu zivi, piemēram, karpu, atzvīņo, atdala galvu, izņem žaunu vākus un lielo asaku. No zivju galvas, spurām un asakām aptuveni trijos litros ūdens vāra buljonu, pēc noputošanas pievieno divus sasmalcinātus vidēji lielus sīpolus, pēc garšas sāli un piparus. Vāra uz lēnas uguns, lai buljons nekļūtu duļķains. Kad tas gatavs, nokāš, un verdošā buljonā liek divus glītos kubiņos sagrieztus un nedaudz apceptus burkānus. Kad tie pusmīksti, pievieno četrus sagrieztus kartupeļus un 300 gramu zaļo zirnīšu. Kamēr vārās dārzeņi, zivi sadala filejās un izcep. Kad dārzeņi mīksti, zupai pievieno izceptos zivs gabaliņus, sāli un piparus pēc garšas. Zupu vēlreiz uzvāra, un tad pievieno divas ēdamkarotes degvīna, kas padara zupas garšu izteiksmīgāku. Nav jābaidās dot zupu bērniem, degvīnā esošais spirts izgaro. Pasniedzot zupā liek citrona šķēlīti un pārkaisa diļļu zaļumus.

Iesaka Zemgales saimniece Ligita Ziemele

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu