Naftas kompānija „Gunvor” pārdos savus aktīvus Krievijā • IR.lv

Naftas kompānija „Gunvor” pārdos savus aktīvus Krievijā

25
Naftas biznesmenis Genādijs Timčenko. Foto: AFP/LETA

Pārmaiņas skar Krievijas prezidentam pietuvinātā uzņēmēja Timčenko biznesu

Viens no naftas tirdzniecības uzņēmumiem „Gunvor”, kas savulaik piegādāja trešo daļu Krievijā iegūstamās jēlnaftas, nolēmis pārdot savus aktīvus Krievijā, vēsta BBC. Lēmums pieņemts pēc ASV ieviestajām sankcijām pret uzņēmuma dibinātāju un tuvu Krievijas prezidenta Vladimira Putina līdzgaitnieku Genādiju Timčenko.

Timčenko savus 43% daļu šajā uzņēmumā jau martā pārdeva šā uzņēmuma ģenerāldirektoram Zviedrijas pilsonim Turbjornam Tērnkvistam. Tas notika dienu pirms ASV ieviesa sankcijas pret Putina tuvākās apkārtnes ļaudīm.

Tagad Tērnkvists nolēmis diversificēt uzņēmuma tirgus, jaunus aktīvus iegūstot Dienvidamerikā, Āzijā, Eiropā un ASV.

Savukārt Timčenko, kuram ir Somijas pilsonība, vienmēr ir noliedzis savu tuvību Putina varas lokam un to, ka tieši šī pietuvinātība sekmējusi viņa panākumus naftas biznesā. Savukārt Putins ir noliedzis ASV Finanšu ministrijas ziņas, ka viņam slepenībā pieder kāda daļa „Gunvor” akciju.

Tērnkvists kopā ar Timčenko strādā kopš 1997.gada. Pirms dažiem gadiem caur uzņēmumu „Gunvor” tika eksportēta trešā daļa Krievijā iegūtās jēlnaftas, taču ar laiku šī daļa samazinājās, galvenokārt tāpēc, ka Krievijas valsts uzņēmums „Rosņeftj” un citi konkurenti sāka tiešo tirdzniecību ar partneriem.

Patlaban, pēc „Financial Times” ziņām, 13% jēlnaftas, ko pārdod „Gunvor”, tiek iegūti Krievijā. Uzņēmumam pieder daļas arī Ustjlugas naftas terminālī pie Sanktpēterburgas un Novorossijskā.

 

Komentāri (25)

Pelēkais Vilks 27.10.2014. 11.15

Gebņa realizē otrā līmeņa “escape plan”.

Kad sāks realizēt ceturtā līmeņa plānu, arī bijušajam jēpils čigānzēnam būs jākompensē izmaksas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu