LNB atklāta izstāde "Mana, tava, mūsu Rīga pirms 100 gadiem" • IR.lv

LNB atklāta izstāde “Mana, tava, mūsu Rīga pirms 100 gadiem”

24
Ieraksts "Baltijas jaunatnes kalendārā 1914.gadam". Izstādes publicitātes attēls

19.gadsimta un 20.gadsimta sākuma drukātās liecības par rīdzinieku dzīvi 

Ceturtdien, 16.oktobrī plkst.16 Gaismas pilī norisināsies izstādes “Mana, tava, mūsu Rīga pirms 100 gadiem” atklāšana, raksta aģentūra LETA.

Pasākumā piedalīsies LNB direktors Andris Vilks, izstādes koncepcijas autors Deniss Hanovs, rakstniece un dramaturģe Inga Ābele, kā arī nodibinājuma “Rīga 2014”, Frīdriha Eberta fonda, “Live Riga” un LNB pārstāvji. Izstāde būs mēģinājums ielūkoties dinamiskajā, daudzveidīgajā, etniski un kultūras ziņā tik raibajā pilsētas dzīvē līdz 1914.gadam, kad Eiropā sākās Pirmais pasaules karš. 

19.gadsimta Rīgas stāsta noslēgums – cenzūra, skaļš un asiņains, bēgļu ceļiem piepildīts klusuma periods, kad metropole pie Daugavas krastiem sastingusi nāves bailēs un rīdzinieku sāpēs. Izstādes stāsts nav hronoloģisks – tas sākas ar brīdi, kad tika nojaukti viduslaiku nocietinājumi un Rīga sāka strauji augt un attīstīties. Izstādē piedāvātas piecas tematiskās jomas, kas veido Rīgas vaibstus pirms Pirmā pasaules kara: “Pilsēta aug”, “Rīdzinieki ir tik dažādi”, “Rīdzinieki piedalās politikā”, “Rīgai 700” un “Rīgas spožums un ēnas”. Izstādes eksponāti ir 19.gadsimta un 20.gadsimta sākuma drukātās liecības par rīdzinieku dzīvi laikmetā, kas beidzās pirms 100 gadiem. Vairums no tām ir LNB krājuma daļa. Izstāde izvietota divās LNB izstāžu zālēs. Pirmā veltīta piecām minētajām nodaļām un hronoloģiskajai joslai. un tajā skatāmi notikumi Rīgā un Eiropā no 1850.gada līdz 1914.gadam. Otrajā atsevišķs nostūris veltīts Arveda Švābes poēmai “Pilsēta: Gūstekņa dziesma” ar iespēju klausīties tās fragmentus, bet izstādes satura emocionālajai kulminācijai – 1914.gada skolnieces E.Urdevičas kalendāram/plānotājam – veltīta instalācija ar kalendāra reprodukcijām un iespēju klausīties un lasīt E.Urdevičai veltītu eseju, ko tieši šīs izstādes vajadzībām radījusi rakstniece Ābele.

“Minētais kalendārs ir grāmatiņa brūnos vākos – “Baltijas jaunatnes kalendārs 1914.gadam”, kas vizuāli pat nedaudz atgādina mūsdienās tik populāro “Moleskine” blociņu. Tā īpašnieces vācu izcelsmes vidusšķiras meitenes E.Urdevičas (Urdewitsch) vārdu mēs, visticamāk, nekad neuzzināsim, tāpat kā neuzzināsim viņas acu krāsu, balss tembru vai mīļāko dzīvnieku. Taču lakoniskais ieraksts 19.gadsimta “Moleskine” blociņa 78.lappusē “Vācija pieteica karu Krievijai” iezīmē gan viņas pašas bērnības beigas, gan arī beigas 19.gadsimta Rīgai, ” stāsta izstādes veidotāji.

Izstāde “Mana, tava, mūsu Rīga pirms 100 gadiem” LNB būs skatāma līdz 30.novembrim. Vairāk informācijas bibliotēkas mājas lapā

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu