VIDEO: Runājoši konteineri aicina šķirot atkritumus • IR.lv

VIDEO: Runājoši konteineri aicina šķirot atkritumus

28

Divu dienu laikā runājošajos konteineros tika sašķiroti 275 kilogrami stikla un plastmasas pudeļu

Oktobra sākumā vides apsaimniekošanas un otrreizējo izejvielu pārstrādes uzņēmumu grupa „Eco Baltia grupa” un a/s „Latvijas Zaļais punkts” īstenoja nebijušu interaktīvo projektu, uz divām dienām Rīgas centrā novietojot īpaši pārveidotus runājošus šķirošanas konteinerus.

Tādā veidā uzņēmumi aizraujošā, iesaistošā un neparastā veidā pateicās iedzīvotājiem, kuri šķiro atkritumus. Divas dienas runājošie šķirošanas konteineri, kuri bija aprīkoti ar īpašiem skaņas un kustību sensoriem, Latvijā iemīļoto aktieru Artūra Skrastiņa un Vitas Balčunaites balsīs komunicēja ar garāmgājējiem, tā pateicoties tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri ik dienu pārvar sevi, attālumu un steigu, un šķiro atkritumus.

Ar slēptajām kamerām tika filmēts garāmgājēju pārsteigums, prieks un emocijas, kas vēlāk apkopotas video.

Divu dienu laikā runājošajos konteineros tika sašķiroti 275 kilogrami stikla un plastmasas pudeļu, kas ir 3,5 reizes vairāk nekā šajos pašos konteineros divu dienu laikā ikdienā.

Vidēji viens Latvijas iedzīvotājs gadā rada ap 300 kilogramiem atkritumu (“Eurostat” 2012.gada dati), bet kopumā gada laikā visi Latvijas iedzīvotāji kopā rada 600-700 000 tonnas sadzīves atkritumu. Sadzīves atkritumos aptuveni 30% jeb 210 000 tonnas veido izlietotais iepakojums, ko ērti var šķirot publiski pieejamajos konteineros. 

Latvijā ir viens no Eiropas Savienībā sliktākajiem rādītājiem sadzīves atkritumu otrreizējā pārstrādē – vidēji 80-90% atkritumu joprojām nonāk poligonos, kamēr Eiropas Savienībā vidēji zem 60% (“Eurostat” 2012.gada dati). Latvija ir apņēmusies līdz 2020.gadam pārstrādāt vismaz 50% no sadzīves atkritumiem.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu