Katalonijas valdība neuzstās uz neatkarības referenduma rīkošanu 9.novembrī • IR.lv

Katalonijas valdība neuzstās uz neatkarības referenduma rīkošanu 9.novembrī

37
Kāds vīrs, kas ir Katalonijas neatkarības pretinieks, demonstrācijā izgājis ar saulesbrillēm Spānijas karoga formā. Foto: AFP/LETA

Gandrīz puse vēlētāju atbalstītu Katalonijas palikšanu Spānijas sastāvā, ja tai tiktu piešķirts īpašs statuss

Katalonijas reģiona valdība pirmdien izlēmusi neuzstāt uz 9.novembrī paredzētā neatkarības referenduma rīkošanu, paziņojis reģionālās partijas līderis. Reģionālā valdība nolēmusi, ka iespējamas konsultācijas un otrdien nāks klajā ar alternatīvu priekšlikumu, vēsta LETA/AFP.

Spānijas konservatīvā valdība apgalvo, ka iecerētais referendums ir antikonstitucionāls, un Konstitucionālā tiesa tautas nobalsošanas rīkošanu ir uz laiku apturējusi, kamēr izvērtēs Barselonas ieceres likumību. Taču lietas izskatīšana Konstitucionālajā tiesā var ilgt gadiem.

Katalonijas valdības pārstāvis Barselonā teica, ka Katalonija ir apņēmusies darīt zināmas savas bažas ar likumīgiem un mierīgiem līdzekļiem. “Mēs to sasniegsim 9.novembrī vai mēs to sasniegsim vēlāk,” viņš piebilda.

Katalonijas valdība bija apņēmusies 9.novembrī sarīkot referendumu par reģiona neatkarību, tomēr sekmīgai tautas nobalsošanas noorganizēšanai tā jau nokavējusi vairākus svarīgus soļus, tostarp nav publicējusi balsošanas iecirkņu atrašanās vietas un balsstiesīgo vēlētāju sarakstu.

Kataloņi lepojas ar savu valodu un kultūru, kas ievērojami atšķiras no pārējās Spānijas, un daudzi no 7,5 miljonus lielā reģiona iedzīvotāju kopskaita uzskata, ka Madride, kas pārdala viņu maksātos nodokļus, pret Kataloniju izturas netaisnīgi.

Katalonijas ekonomika dod aptuveni piektdaļu no Spānijas kopējā iekšzemes kopprodukta (IKP), taču reģions īpaši smagi cieta 2008.gada finanšu krīzē, kas papildus uzkurināja separātiskos noskaņojumus.

Tomēr tagad tikai 23% kataloņu vēlas, lai Katalonijas premjerministrs Arturs Mass “ignorētu” Konstitucionālās tiesas lēmumu un turpinātu referenduma rīkošanu, liecina aptauja, kuras rezultātus 5.oktobrī publicēja laikraksts “El Pais”.

Savukārt 45% vēlas, lai Mass “pakļautos likumīgajam spriedumam” un iesaistītos sarunās, rodot iespēju sarīkot tādu nobalsošanu, kas “ievērotu konstitūciju”.

Tikmēr 25% aptaujāto vēlas, lai reģionālā valdība atrastu citu risinājumu, kas nodrošinātu Katalonijas neatkarību bez referenduma rīkošanas.

Vienlaikus aptaujā tika konstatēts, ka gandrīz puse vēlētāju atbalstītu Katalonijas palikšanu Spānijas sastāvā, ja tai tiktu piešķirts īpašs statuss, kamēr par pilnīgu neatkarību nelokāmi iestājas tikai 29% kataloņu.

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu