Sākas teātra festivāls "Zelta maska Latvijā" • IR.lv

Sākas teātra festivāls “Zelta maska Latvijā”

30
Kontrabandista un spiega Romanova aizturēšanas laikā iegūtie pierādījumi: sejas maska.

Varēs noskatīties labākās Maskavas un Sanktpēterburgas teātru izrādes

No pirmdienas, 13.oktobra līdz 18.oktobrim Rīgā un Ventspilī norisināsies teātra festivāls “Zelta maska Latvijā 2014”, piedāvājot noskatīties vairākas publikas un kritiķu atzinību guvušas Maskavas un Sanktpēterburgas teātru izrādes, raksta aģentūra LETA. Festivāla programmā iekļautie iestudējumi tiks izrādīti uz Dailes teātra, Nacionālā teātra, Nacionālās operas un Ventspils teātra nama “Jūras vārti” skatuves. 

“Zelta maska Latvijā” sāksies ar Jevgeņija Vahtangova vārdā nosauktā valsts akadēmiskā teātra izrādi “Jevgeņijs Oņegins”, kas šovakar plkst.19 būs skatāma Dailes teātrī. Pēc Aleksandra Puškina romāna motīviem izrādi iestudējis Rims Tumins. Izrāde veidota kā skatuviska poēma, kuras valoda ir viegla, ironiska, dzēlīga, bet tanī pat laikā – arī maiga. Iestudējums tika izvirzīts “Zelta maskas” 2014.gada prēmijai sešās kategorijās un laurus plūca divās no tām – Tumins to ieguva par labāko režisora darbu, bet Marija Daņilova – par labāko kostīmu mākslinieka darbu. 

14.oktobrī plkst.19 Latvijas Nacionālajā operā Mihaila teātris no Sanktpēterburgas piedāvās spāņu horeogrāfa Načo Duato baletu “Daudzpusība. Tukšuma un klusuma skaņas”, kas ir tapusi kā veltījums komponistam Johanam Sebastianam Baham. Izrāde būs gan smieklīga, gan skumja, gan romantiska, un tā vēstīs nevis par Bahu kā ģēniju, bet gan par Bahu kā jaunu cilvēku, kurš 23 gadu vecumā ieradies Veimārā un nodzīvojis tajā desmit laimīgus gadus. Izrāde 2013.gadā nominēta “Zelta maskas” prēmijai kā labākā baleta izrāde. 

15.oktobrī plkst.19 Dailes teātra Lielajā zālē Vahtangova teātris no Maskavas piedāvās režisores Anželikas Holinas horeogrāfisko iestudējumu “Anna Kareņina”, kas veidots pēc Ļeva Tolstoja romāna motīviem. Izrāde nominēta 2013.gada prēmijai “Zelta maska” kategorijās “Labākā mūsdienu deja” un “Labākais baletmeistara-horeogrāfa darbs”, bet Olga Ļermana par iejušanos Kareņinas lomā nominēta kategorijā “Labākā sieviešu loma baletā/mūsdienu dejā”. 

16.oktobrī plkst.13 un 15 Dailes teātra Mazajā zālē Lielais leļļu teātris no Sanktpēterburgas piedāvās bērniem domātā iestudējuma “Barmalejs” izrādes, kuru pēc Korneja Čukovska pasakas motīviem iestudējis režisors Ruslans Kudašovs. Skatītājiem būs iespēja nokļūt Āfrikā, kur aiz Nīlas dzīvo gorilla, pa purviem staigā nīlzirgs, peld haizivs Karakula, bet ļaunais laupītājs Barmalejs ēd mazus bērnus. 

“Zelta maska Latvijā 2014” noslēgsies ar izrādi “Krietnais cilvēks no Sečuānas”, kuru 16.oktobrī plkst.19 Nacionālajā teātrī un 18.oktobrī plkst.17 teātra namā “Jūras vārti” demonstrēs Aleksandra Puškina teātris no Maskavas. Izrādi pēc Bertolta Brehta lugas-parabolas motīviem iestudējis Jurijs Butusovs. Šī izrāde nodrošinājusi 2014.gada “Zelta masku” Aleksandrai Ursuļakai par labāko sieviešu lomu un īpašo žūrijas godalgu režisoram Butusovam. 

Festivāla laikā notiks arī meistarklases Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem. Vairāk informācijas festivāla mājas lapā

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu