Austrālija pieņem jaunus likumus drošības jomā, raisot bažas par preses brīvību • IR.lv

Austrālija pieņem jaunus likumus drošības jomā, raisot bažas par preses brīvību

20
Musulmaņu sievietes tērpjas parandžās. Foto: AFP/LETA

Tagad katram, kurš atklās informāciju par “īpašajām izlūkošanas operācijām”, draud desmit gadi cietumā

Austrālijas parlaments trešdien apstiprinājis jaunas pilnvaras drošības jomā, kuras valdība bija pieprasījusi, lai labāk varētu cīnīties ar islāmistu kaujiniekiem, vēsta LETA/Reuters. Likumprojekts izpelnījies kritiķu pārmetumus, ka līdz ar tā pieņemšanu cietumā var nonākt žurnālisti, kas gatavo materiālus par nacionālās drošības jautājumiem.

Austrālijā pieaug bažas par to, ka arvien lielāks tās pilsoņu skaits dodas karot uz Irāku un Sīriju islāmistu kaujinieku rindās. Pagājušajā mēnesī policija ziņoja, ka grupējums “Islāma valsts” grasījies nocirst galvu kādam nejauši izraudzītam Austrālijas pilsonim. Likumsargiem šo sazvērestību izdevies izjaukt.

Konservatīvais premjerministrs Tonijs Ebots brīdinājis, ka brīvības un drošības līdzsvars “var mainīties”.

Atbilstoši nule kā pieņemtajiem likumiem, kurus parlamenta apakšnamā atbalstīja arī opozīcijas Leiboristu partija, katram, kurš atklās informāciju par “īpašajām izlūkošanas operācijām”, draud desmit gadi cietumā.

Līdz ar jauno normu pieņemšanu par nelikumīgām pasludināta izlūkdienestu materiālu kopēšana, pārrakstīšana, glabāšana un ierakstīšana. Ievērojami tiek paplašinātas valdības tiesības novērot datorus.

Reformas bija nepieciešamas, lai mūsdienu situācijai pielāgotu 70.gados tapušo likumdošanu, norādīja ģenerālprokurors Džordžs Brandis. Tie ir līdzīgā garā, kā Lielbritānijā pieņemtie ārkārtas likumi, kas liek telekomunikāciju uzņēmumiem saglabāt klientu datus.

Tieslietu ministrs Maikls Kīnans sacīja – valdība “negrasās atvainoties” par to, ka tā mēģina nosargāt izlūkošanas operāciju slepenību.

Džihādistu grupējums “Islāma valsts” kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja “kalifātu”. Grupējums apņēmies panākt, lai “kalifātā” dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas atbalstu saņem no ārvalstu patroniem.

Prezidents Bašars al Asads arī brīdinājis Rietumus, ka tiem nāksies samaksāt par atbalstu, ko tie snieguši Sīrijas nemierniekiem, arī ar “Al Qaeda” saistītajiem grupējumiem. “Rietumi ir smagi samaksājuši par “Al Qaeda” finansēšanu tā agrīnajā stadijā Afganistānā. Šodien viņi dara to pašu Sīrijā, Lībijā un citās vietās un samaksās [par to] smagu cenu Eiropas un Savienoto Valstu sirdī,” pērn intervijā brīdināja Asads.

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu