Asā mēle • IR.lv

Asā mēle

6
Sastāvdaļas zaļā karija pagavatošanai.

Jūs to saucat par taizemiešu ēdienu? Atbildēs robots

Dodoties darba vizītēs uz citām valstīm, Taizemes premjerministre Jinglaka Šinavatra regulāri saskaras ar vienu un to pašu problēmu – sliktu taizemiešu virtuvi. Pārāk bieži, viņa secināja, taizemiešu restorāni nemaz nav cienīgi nest šo vārdu, jo ēdiens ir pārāk pliekans. Šī problēma viņu nomāca tik ļoti, ka politiķe sasauca īpašu valdības sēdi.

Kopš tā brīža pagājis jau labs laiciņš, un Šinavatras ministru kabinets pēc maijā notikušā militārā apvērsuma vairs nav savos amatos, taču premjeres kulinārās diplomātijas iniciatīva aizvien ir dzīva. Otrdien luksusa viesnīcā Bangkokā tika prezentēts projekts taizemiešu virtuves standartizēšanai – par to būs atbildīgs robots. Diplomāti un citi goda viesi kļuva par lieciniekiem, kā mašīna spēj zinātniski izvērtēt un pamanīt atšķirību starp, piemēram, prasmīgi pagatavotu zaļo kariju ar pareizu taizemiešu bazilika, karija pulvera un svaiga kokosriekstu piena līdzsvaru vai, gluži pretēji, neveiksmīgu imitāciju.

Ārēji tā ir neliela kaste, kurā iemontēti sensori un procesori. Šī «elektroniskā mēle» skenē ēdiena paraugus, analizējot to ķīmisko sastāvu un pēc tam salīdzinot ar atmiņā ievadīto autentiska ēdiena standartversiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu